Foutcode B1318 – batterijspanning laag

Foutcode B1318 klinkt als “batterijspanning laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Battery Voltage Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout B1318

Storingscode B1318 verwijst naar fabrikantspecifieke storingen, in dit geval Ford, Mazda en Jaguar. Gedefinieerd als “lage accuspanning”, wordt deze ingesteld wanneer de controlemodule detecteert dat de accuspanning onder een vooraf ingesteld niveau is gedaald.

Foutcode B1318 – batterijspanning laag

Moderne auto-elektronica is ontworpen voor optimale werking bij een bepaalde accuspanning. Daarom hebben de meeste elektrische systemen en componenten ook een minimale bedrijfsspanning waaronder ze gewoon niet werken.

Zo heeft de elektromagneet van de starter een minimumspanning nodig om de veerspanning te overwinnen en het circuit te sluiten. Brandstofpompen in systemen met verminderde brandstoftoevoer hebben een minimumspanning nodig. Om snel genoeg te draaien om de minimale brandstofdruk te leveren die nodig is om de motor te starten.

In de praktijk heeft het geen zin dat de PCM code B1318 instelt nadat de accuspanning onder een bepaald niveau is gezakt. Op dat moment stoppen de kritische elektronische systemen met werken.

Daarom stelt de PCM in een volledig functionerend systeem deze code normaliter in en gaat het waarschuwingslampje branden. Wanneer de accuspanning het kritieke minimumniveau nadert, hetzij bij het inschakelen van het contact, hetzij tijdens normaal gebruik van het voertuig.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout B1318 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Waarschijnlijk zijn er geen andere symptomen dan een opgeslagen foutcode en het oplichten van het “Check engine” lampje op het dashboard.
 2. Af en toe kan een instabiele werking van sommige elektrische systemen van het voertuig optreden.

Storing B1318 is ernstig omdat deze rechtstreeks van invloed kan zijn op de verkeersveiligheid. Aanbevolen wordt deze storing zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code B1318 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De batterij is mogelijk niet voldoende opgeladen of in slechte staat.
 • Gebruik van een accu met een onjuiste spanning.
 • De aandrijfriem van de alternator is mogelijk niet gespannen.
 • De kabels of aansluitingen van de alternator kunnen beschadigd zijn.
 • De alternator kan defect zijn.
 • Verkeerde of onjuiste installatie van het aftermarket elektrisch systeem.
 • Storing of defect van de PCM of andere regelmodule.

Hoe kan ik foutcode B1318 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode B1318:

 1. Bestudeer de Technical Service Bulletins (TSB). Voor bekende problemen met uw specifieke voertuig.
 2. Controleer of de accu de juiste spanning heeft, controleer deze waarde met de door de fabrikant opgegeven waarde in de gebruikershandleiding.
 3. Controleer of de aandrijfriem van de dynamo en de elektrische aansluitingen van de dynamo in orde zijn.
 4. Als een van deze onderdelen defect is, voer dan de nodige reparaties uit.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Een defecte accu is een veel voorkomende oorzaak van code B1318, dus de diagnose kan daar beginnen. Maar men moet begrijpen dat een beschadigde of defecte accu vaak slechts een symptoom is van een probleem in een ander deel van het elektrische systeem.

Daarom is het belangrijk om, als een defecte accu wordt gevonden, door te gaan met een volledige diagnose van het laadsysteem. Als het laadsysteem volledig functioneert, is het bovendien belangrijk om de bron van de ontladen accu op te sporen en te verhelpen voordat het voertuig weer in gebruik wordt genomen. Om te voorkomen dat deze code en de bijbehorende symptomen opnieuw verschijnen.

Het is daarom niet onredelijk om de dynamo en de aandrijfriem, alsmede de kabelbomen en connectoren te controleren. Als er gebreken worden geconstateerd, moeten deze worden verholpen om te voorkomen dat fout B1318 opnieuw optreedt.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code B1318 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford (Focus, Fusion)
 • Mazda

Bij foutcode B1318 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: B1315, B1317, B2103, C1165, C1175, U261B.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen