Foutcode B1421 – zonne sensor circuit (passagierskant)

Foutcode B1421 klinkt als “zonne sensor circuit (passagierskant)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Solar Sensor Circuit (Passenger Side)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout B1421

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout B1421 wordt beschouwd als een generieke code omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen enigszins kunnen verschillen afhankelijk van het model.

Foutcode B1421 – zonne sensor circuit (passagierskant)

De zonneschijnsensor is bovenop het instrumentenpaneel gemonteerd. Zijn functie is zonlicht te detecteren om de AUTO-stand van de airconditioning te regelen.

De uitgangsspanning van deze sensor varieert naargelang de hoeveelheid zonlicht die hem bereikt. Als de hoeveelheid licht toeneemt, stijgt de uitgangsspanning; als de hoeveelheid licht afneemt, daalt de uitgangsspanning.

De aircoversterker detecteert al deze spanningsveranderingen, om de automatische temperatuurregeling in het interieur van het voertuig te regelen. DTC-code B1421 OBDII is ingesteld omdat er een storing is geconstateerd in het circuit van de zonlichtsensor aan passagierszijde.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout B1421 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Waarschijnlijk zijn er geen andere symptomen dan de opgeslagen foutcode en het oplichten van het lampje “Motor controleren” op het dashboard.

Storing B1421 is geen ernstige storing, omdat deze niet direct van invloed is op de rijveiligheid. De automatische airconditioning werkt mogelijk niet goed of helemaal niet.

Oorzaken van de fout

Code B1421 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De zonnesensor kan defect zijn.
 • De kabelboom van de zonnesensor is open of kortgesloten.
 • Het circuit van de zonnesensor kan een slechte verbinding hebben, die een kortsluiting of een open circuit veroorzaakt.
 • Defecte versterker van het airconditioningsysteem.

Hoe kan ik foutcode B1421 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode B1421:

 1. Bestudeer de Technical Service Bulletins (TSB). Voor bekende problemen met het specifieke voertuig.
 2. Controleer de kabelboom van het zonnezichtsensorcircuit op beschadigingen. Als defecten door slijtage of corrosie worden ontdekt, repareer deze dan dienovereenkomstig.
 3. Meet de spanning van het zonnecircuit om er zeker van te zijn dat er geen open of kortsluiting is. Breng correcties aan als de werkelijke spanningen afwijken van de aangegeven spanningen.
 4. Controleer de zonnesensor en de versterker van de airconditioner op beschadigingen. Volg de aanbevelingen van de fabrikant om hun integriteit te controleren.
 5. Als u schade aan een van deze componenten constateert, voer dan de nodige reparaties uit.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het probleemoplossingsproces voor B1421, is het raadplegen van de Technical Service Bulletins (TSB). voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Het kan gespecialiseerde apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Vervolgens moeten draden, connectoren en andere elektrische onderdelen van het systeem worden gecontroleerd. Als er fouten worden gevonden, moeten deze worden gerepareerd. Daarna moeten de foutcodes weer uit het geheugen van de PCM worden gewist en moet het systeem opnieuw worden gecontroleerd.

Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan de zonnesensor zelf en de aircoversterker op schade, en vervang indien nodig. In de meeste gevallen zullen deze acties de opgetreden B1421 bij uw voertuig oplossen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code B1421 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Lexus
 • Mitsubishi
 • Toyota (Camry, RAV4)

Bij foutcode B1421 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: B1424, B14A1.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen