Foutcode B2799 – storing in het startonderbrekersysteem voor toyota-voertuigen

Foutcode B2799 kan zowel op voertuigen van het merk Toyota als op voertuigen van het merk GM van toepassing zijn. Afhankelijk van uw automerk zal deze fout totaal verschillende definities hebben.

Foutcode B2799 voor voertuigen van het merk Toyota klinkt als “storing startonderbreker systeem”. Vaak kan de naam in OBD-2-scannersoftware in het Engels worden gespeld als “Engine Immobiliser System Malfunction”. Voor GM-voertuigen klinkt de fout als “suspension control select schakelaar circuit open”, of in het Engels “Suspension control select switch circuit open”.

Technische beschrijving en decodering van fout B2799

Aangezien deze code totaal verschillende definities heeft en zij verwijzen naar verschillende problemen in GM- en Toyota-voertuigen. Om verwarring te voorkomen, wordt elke beschrijving gescheiden door de juiste rubrieken om duidelijker informatie te verstrekken.

Foutcode B2799 – storing in het startonderbrekersysteem voor toyota-voertuigen

Beschrijving voor Toyota-voertuigen

De OBD-II-foutcode B2799 wordt door de Toyota-fabrikant gedefinieerd als “Storing startonderbreker systeem”. Hij wordt ingesteld wanneer de transmissiecontrolemodule een fout of communicatiefout detecteert tussen zichzelf en de transpondersleutel.

Deze code kan ook worden ingesteld wanneer een of meer van de betrokken controlemodules detecteren dat onjuiste beveiligingscodes van de sleutel naar de controlemodule of de startonderbreker worden verzonden.

Moderne beveiligingssystemen tegen diefstal zijn zeer complex en zijn afhankelijk van de verzending en ontvangst van grote stromen beveiligingscodes. In de praktijk bevatten de sleutel, de regelmodule van de startonderbreker en de PCM dezelfde codes in dezelfde configuratie.

In sommige Toyota-voertuigen zijn dezelfde codes in het centrale vergrendelingssysteem geprogrammeerd. Dit betekent dat alleen de juiste sleutel de auto op afstand kan vergrendelen/ontgrendelen met de sleutelhanger.

Als alle voorgeprogrammeerde beveiligingscodes en andere voertuigidentificatiegegevens in de sleutel, de RCM en de startonderbreker niet exact overeenkomen, zal de startonderbreker niet toestaan dat de motor wordt gestart.

In sommige gevallen start de motor wel, maar wordt deze na ongeveer twee seconden door de startonderbreker gestopt.

Decodering voor GM-voertuigen

Fout B2799 wordt door de fabrikant General Motors gedefinieerd als “suspension control selection switch circuit failure”. Hij wordt ingesteld wanneer de body control module een fout of defect in de ophangingskeuzeschakelaar detecteert. Het kan ook van invloed zijn op de kabelboom die verband houdt met het veersysteem.

Bij systemen met handmatige ophangingsregeling kan de bestuurder kiezen tussen twee dempingsniveaus. Het selecteren van een bepaald niveau gebeurt met een schakelaar die de solenoïden in de schokdempers bekrachtigt.

Conventionele schokdempers werken volgens het principe van vloeistofweerstand, waarbij olie door een klein gaatje in de zuiger van de schokdemper stroomt wanneer het voertuig beweegt. Als de beweging langzaam is, kan de olie gemakkelijk door het gaatje. Maar bij hogere snelheden kan de olie alleen door het gat met een snelheid die wordt bepaald door de viscositeit van de olie.

Indien het voertuig is voorzien van een ophangingscontrole, kan de diameter van de boring in de schokdemperzuiger worden ingesteld met behulp van een elektromagneet. De oliestroom door de zuiger kan daardoor worden aangepast aan de actuele rijomstandigheden.

Wanneer de PCM een fout B2799 in het veersysteem detecteert, stelt hij deze code in en gaat het waarschuwingslampje branden.

Toyota foutsymptomen

Het belangrijkste symptoom van fout B2799 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel een Check engine of gewoon een ‘check engine light’ genoemd.

Het kan zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt als fout in het geheugen van de PCM geschreven).
 2. De motor kan aanslaan, maar niet starten.
 3. Er is vrijwel zeker geen brandstofdruk omdat de startonderbreker het brandstofsysteem heeft uitgeschakeld.
 4. De motor kan starten, maar zal vrijwel onmiddellijk weer afslaan.

Symptomen van General Motors storing

Het belangrijkste symptoom van storing B2799 voor de bestuurder is het brandende MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel het Check engine light of gewoon “verlichte check” genoemd.

Het kan zich ook manifesteren als:

 1. Controlelampje motor gaat branden op het bedieningspaneel (de code wordt in het geheugen van de PCM geschreven als een storing).
 2. Kan het dempingsniveau van de demper niet selecteren.
 3. De rijkwaliteit komt mogelijk niet overeen met de huidige rijomstandigheden, afhankelijk van de modus waarin het systeem vastzit.

Oorzaken van de fout bij Toyota-voertuigen

De code B2799 kan wijzen op een of meer van de volgende problemen:

 • Beschadigde of defecte transpondersleutel.
 • Beschadigde of defecte transpondersleutelversterker.
 • Beschadigde, verbrande, kortgesloten, losgekoppelde of gecorrodeerde bedrading en connectoren ergens op het alarm/antidiefstalsysteem.
 • Lage systeemspanning veroorzaakt door defecte of ontladen batterij.
 • Storing of defect van de PCM of de immobilisatiemodule. (Merk op dat een storing in de startonderbrekermodule vaker voorkomt dan een storing in de PCM).

Oorzaken van de fout bij GM-voertuigen

Code B2799 kan wijzen op een of meer van de volgende problemen:

 • Beschadigde, verbrande, kortgesloten, losgeraakte of gecorrodeerde bedrading en connectoren ergens in het ophangingscontrolesysteem.
 • Doorgebrande zekeringen of smeltloodjes.
 • Defecte elektromagneet.
 • Defecte schokdemper.
 • Probleem met bedieningsschakelaar.
 • PCM of BCM storing, welke vaker voorkomt.

Hoe foutcode B2799 op te heffen of te wissen

Enkele voorgestelde stappen om de foutcode B2799 op uw Toyota op te lossen en te wissen:

 1. Controleer de transpondersleutel evenals zijn versterker op storing.
 2. Inspecteer visueel de elektrische draden en connectoren met betrekking tot het alarm-/ antidiefstalsysteem.
 3. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 4. Controleer de lading van de batterij.
 5. Als het probleem aanhoudt, controleer en vervang dan zo nodig de motorbesturingsmodule of de immobilisatiebesturingsmodule.

Enkele voorgestelde stappen om foutcode B2799 op GM te verhelpen:

 1. Inspecteer visueel de elektrische bedrading en connectoren met betrekking tot het alarm-/ antidiefstalsysteem.
 2. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 3. Doe hetzelfde met zekeringen of smeltloodjes.
 4. Controleer of de schokdemper, de elektromagneet en de schakelaar in goede staat zijn.
 5. Als het probleem aanhoudt, controleer dan de PCM- of BCM-module en vervang deze zo nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het probleemoplossingsproces voor B2799, is het raadplegen van de Technical Service Bulletins (TSB). voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Ze kunnen specialistische apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Bij Toyota voertuigen, van de eenvoudige, kan men de acculading controleren en visueel controleren op scheuren of andere schade aan de bedrading. Wat betreft het controleren van de transpondersleutel en ook de controlemodules, deze kunnen het beste worden overgelaten aan professionals. Dit kan de nodige kennis en speciale apparatuur vereisen.

Voor General Motors voertuigen kunnen we ook de bedrading en zekeringen controleren. De rest kunt u het beste overlaten aan professionals die er snel achter komen of er een probleem is met de stuurmodule of de schokdemper.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code B2799 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Lexus (IS250, RX330)
 • Peugeot (107)
 • Toyota (Avensis, Camry, Corolla, Crown, Highlander, RAV4, Tundra)

Bij foutcode B2799 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: B1703, B2796.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen