Foutcode P003A – turbocharger/supercharger boost control “A” positie overschreden leergrens

Foutcode P003A klinkt als “turbocharger/supercharger boost control “A” positie overschreden leergrens”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Turbocharger/Supercharger Boost Control “A” Position Exceeded Learning Limit” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P003A

Een opgeslagen foutcode P003A geeft aan dat de regelmodule (PCM) een probleem met de turbolader of het superchargersysteem heeft gedetecteerd. In dit geval ligt de aflezing buiten de tolerantie ten opzichte van het motorvermogen.

Foutcode P003A – turbocharger/supercharger boost control

In systemen met geforceerde inductie moet de inlaatdruk worden gevarieerd en geregeld naar gelang van het op dat moment vereiste vermogen. Hiervoor wordt een aanjaagklep gebruikt. Dit wordt bewaakt en gecontroleerd door de motorregelmodule om de motor te voorzien van een ideaal brandstof/luchtmengsel.

Dit gebeurt door de turbolader/laadschoepen mechanisch af te stellen. De schoepen zijn verantwoordelijk voor het regelen van de hoeveelheid supercharger die lucht in de verbrandingskamer brengt. Als de PCM de controle over de supercharger verliest, leidt dit tot een onregelmatige werking van de motor.

Foutcode P003A wordt geactiveerd wanneer de motorregelmodule detecteert dat de stand van de superchargercontrolehendel buiten het gewenste bereik ligt. De regelaar activeert dan het motorwaarschuwingslampje (CEL). En de fout wordt in het geheugen opgeslagen als een storing in het laadcontrolesysteem.

Het kan enkele malen duren voordat het MIL controlelampje in het instrumentenpaneel gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P003A voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 3. Schokken/mislukte ontsteking bij stationair toerental of onder belasting.
 4. Motor kan niet versneld worden en gasrespons reageert niet.
 5. Verminderde motorprestaties.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Er kan ook sprake zijn van meer motorgeluid, geratel en geratel.
 8. Het voertuig kan in een noodsituatie terechtkomen.

De ernstgraad van foutcode P003A is gemiddeld tot hoog, afhankelijk van de symptomen. Deze storing mag niet worden genegeerd, omdat u dan het risico loopt de interne motoronderdelen te beschadigen. Het is daarom in uw belang storingen in het geforceerde inductiesysteem zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P003A kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte of beschadigde laadcontrole solenoïde.
 • Corrosie veroorzaakt hoge weerstand bij connectoren of contacten.
 • Versleten of kortgesloten kabelboom.
 • Verontreiniging in de vorm van roet op de turbocompressorbladen.
 • Uitlaatgas lekkage.
 • Probleem met de supercharger regelmodule.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P003A wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P003A:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of fout P003A opnieuw verschijnt.
 3. Controleer de laadcontrole solenoïde.
 4. Test de boost control module.
 5. Controleer de messen op vuil en reinig ze indien nodig.
 6. Controleer de connector en bedrading op schade, losheid en corrosie.
 7. Controleer de PCM module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Turbines draaien gewoonlijk met ongelooflijke snelheden van 100.000 tot 150.000 omwentelingen per minuut. Zij verdragen geen onbalans of gebrek aan schone olie in het lager.

Het diagnoseproces voor fout P003A begint het best met de meest voorkomende turboproblemen. Hiervoor is gereedschap nodig zoals een vacuümmeter en een meetklok.

Controle van het vacuüm

Controleer of de motor goed loopt, zonder overslaan van de ontsteking of codes in verband met een defecte ontstekingssensor. Controleer vervolgens of de klemmen bij de uitlaat van de turbocompressor, de intercooler en het gasklephuis goed vastzitten.

Controleer het inlaatspruitstuk op lekkage, inclusief de vacuümslangen. Verwijder de hendel van de gasklep. Bedien de klep handmatig, op zoek naar een vastzittende klep die een daling van de druk veroorzaakt.

Laaddrukmeting, inspectie turbolader

Zoek een vacuüm zonder gaten in het inlaatspruitstuk en installeer een vacuümmeter. Start de motor. Bij stationair toerental moet de motor een vacuüm hebben van 1-1,5 atmosfeer. Bij minder dan 1 atmosfeer is de katalysator defect en laat hij geen boost toe.

Geef de motor snel gas tot 5000 toeren en laat het gas los, terwijl u de vacuümmeter die de druk aangeeft in de gaten houdt. Als de druk hoger wordt dan 1,3 atmosfeer dan is de bypassklep slecht.

Stop de motor en laat hem afkoelen. Verwijder de uitlaatslang van de turbine en kijk binnenin of de bladen niet tegen het huis schuren. Let op verbogen of ontbrekende schoepen of olie in de turbolader. Draai de schoepen met de hand, zoek naar weerstand die wijst op een storing in de turbolader.

Controleer de olieleidingen van het cilinderblok naar het middenlager en de retourleiding van het lager naar de oliepan op lekkage. Plaats een meetklok op de turbine-uitlaat en draai de turbine-as. Als de axiale speling meer dan 0,003 bedraagt, is het middenlager defect.

Solenoïde en bedrading

Indien na alle controles geen problemen worden gevonden, maar code P003A niet is verdwenen, moeten de elektrische componenten worden gecontroleerd. De sensoren en bijbehorende circuits moeten worden getest.

Koppel de kabelboom los en test het besturingscircuit. Controleer of er 12 volt aanwezig is in het voedingscircuit. Ze moeten verschijnen als het contact aanstaat. Als ze er niet zijn, of als ze er wel zijn als het contact uit is, repareer dan de bedrading van de PCM naar de sensor.

Controleer of de kleppen goed geaard zijn. Sluit de controlelamp aan op de pluszijde van de accu en raak het andere uiteinde aan op het massacircuit van de klep. Als het lampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P003A kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet (Captiva, Cruze)
 • Dodge (RAM)
 • Ford (Galaxy, Kuga, Mondeo, S-Max)
 • GMC
 • Isuzu
 • Opel (Antara, Astra, Insignia, Zafira)
 • Skoda
 • Volkswagen

Bij foutcode P003A kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P00AF, P003B, P2201.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen