Foutcode P0055 – verwarmde zuurstofsensor verwarmingsweerstand (Bank 1, Sensor 3)

Foutcode P0055 klinkt als “verwarmde zuurstofsensor verwarmingsweerstand (Bank 1, Sensor 3)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Heated oxygen sensor (HO2S) Heater Resistance (Bank 1, Sensor 3)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0055

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P0055 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0055 – verwarmde zuurstofsensor verwarmingsweerstand (Bank 1, Sensor 3)

Voertuigen maken gebruik van verwarmde zuurstofsensoren (HO₂S) om het zuurstofgehalte in het uitlaatsysteem voor en na de katalysatoren te bepalen. Ze gebruiken feedback om het brandstofsysteem aan te passen. Een optimale lucht/brandstofverhouding van 14,7:1 aanhouden.

Zuurstofsensoren gebruiken een sensorverwarmingscircuit om sneller feedback te geven aan de controlemodule. De zuurstofsensor kan drie of vier draden gebruiken, afhankelijk van het voertuig.

Twee worden gewoonlijk gebruikt voor terugkoppeling naar de transmissieregelmodule (PCM). En de andere draden zijn voor de verwarming en het verwarmingscircuit. Driedraads sensoren worden normaliter via het uitlaatsysteem geaard. Vierdraads sensoren hebben een aparte aardedraad.

Code P0055 verwijst naar de hulpsensor na de katalysator Bank 1, die zich aan de motorzijde met cilinder 1 bevindt. De fout betekent dat het weerstandsniveau in het verwarmingscircuit van de O₂-sensor de toegestane geprogrammeerde parameters overschrijdt.

Als deze fout blijft bestaan, gaat het storingslampje (MIL) waarschijnlijk branden. Bij sommige voertuigen kan het enkele malen duren voordat het MIL oplicht.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0055 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Verhoogd brandstofverbruik.
 3. Verminderde motorprestaties.
 4. Zwarte rook uit de uitlaat.
 5. Zwevende toeren, of pogingen tot afslaan bij stationair toerental.
 6. Er kunnen ontstekingspieken in de motorcilinders optreden. De motor van het voertuig kan ook onregelmatig lopen.
 7. Ook andere gerelateerde diagnosecodes kunnen worden opgeslagen.

Als foutcode P0055 wordt weergegeven, kan het voertuig blijven rijden, maar moet het probleem zo snel mogelijk worden verholpen. Om mogelijke problemen te voorkomen, zoals een storing in het sensorcircuit en een verhoogd brandstofverbruik. Als het probleem te lang wordt genegeerd, kan de motor onstabiel gaan werken en kunnen andere onderdelen beschadigd raken.

Oorzaken van de fout

Code P0055 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Open circuit in voeding, aarde of sensorverwarmingscircuit O₂.
 • Defecte sensorverwarming O₂.
 • Beschadigde of versleten connectoren naar de sensor.
 • Zekering of smeltlood doorgebrand.
 • Brandstofdruk te laag of te hoog.
 • Lekkend vacuüm.
 • Ernstige uitlaat lekkage.
 • Soms is een defecte PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P0055 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0055:

 1. Wis de foutcodes uit het computergeheugen van de auto.
 2. Maak een proefrit met de auto om te zien of code P0055 opnieuw verschijnt.
 3. Voer een visuele inspectie uit en repareer of vervang indien nodig beschadigde elektrische kabels.
 4. Controleer de aarding, corrigeer het probleem indien nodig.
 5. Test de zuurstofsensor met een tester, de weerstand moet normaal 7-9 ohm zijn, zo nodig vervangen.
 6. Als er een probleem is met de PCM, moet u de motorbesturingsmodule opnieuw programmeren of vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Storing P0055 kan alleen worden veroorzaakt door het verwarmingscircuit van de zuurstofsensor of door de sensor zelf. De diagnose begint meestal met het controleren van de bedrading van de sensor. De verwarmde zuurstofsensor heeft normaal vier draden.

Twee draden gaan rechtstreeks naar het verwarmingscircuit en de andere twee naar de voeding en aarde van de sensor. Misschien heeft u een bedradingsschema van uw auto nodig. Om zeker te zijn dat je de juiste set draden controleert.

Controleer de bedrading

Controleer het verwarmingscircuit met een digitale multimeter of voltmeter. Raadpleeg het bedradingsschema van het voertuig om de exacte pinnen van de connector te bepalen waar de massa is aangebracht.

De aflezing moet dicht bij de batterijspanning liggen. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een probleem met de voeding van de sensor.

Ook de massaverbinding moet worden gecontroleerd. Sluit daartoe de positieve pool van de batterij aan op de rode draad van de multimeter. En de zwarte draad naar aarde om de aarding van het circuit te controleren. Het resultaat moet 12 V zijn, zo niet, dan is er een probleem met de aarding van de sensor.

De sensor controleren

Als stroom en massa in orde zijn, is de volgende optie het controleren van het verwarmingselement van de sensor. Om te bepalen of het een open circuit of hoge weerstand heeft.

Zet een voltmeter op de ohm-schaal en controleer de weerstand van het verwarmingscircuit met het aansluitschema als referentie.

Zorg ervoor dat u de zuurstofsensor O₂ heeft losgekoppeld. Het verwarmingscircuit in de sensor moet een lage weerstand hebben. Overschrijding van de grenswaarde wijst op een breuk in het verwarmingselement. De zuurstofsensor moet dus worden vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0055 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW
 • Chevrolet
 • Ford
 • GMC
 • Isuzu
 • Jaguar
 • Land Rover (Range Rover)
 • Mazda
 • Nissan
 • Pontiac
 • Subaru
 • Volkswagen (Passat)

Bij foutcode P0055 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0053, P0054, P0059, P0060, P0061, P2279.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen