Foutcode P0062 – controlecircuit verwarmingszuurstofsensor (Bank 2, Sensor 3)

Foutcode P0062 klinkt als “controlecircuit verwarmingszuurstofsensor (Bank 2, Sensor 3)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “HO2S Heater Oxygen Sensor Control Circuit (Bank 2, Sensor 3)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0062

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P0062 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0062 – controlecircuit verwarmingszuurstofsensor (Bank 2, Sensor 3)

Voertuigen maken gebruik van verwarmde zuurstofsensoren om het zuurstofgehalte in het uitlaatsysteem voor en na de katalysatoren te bepalen. Ze gebruiken feedback om het brandstofsysteem aan te passen. Een optimale lucht/brandstofverhouding van 14,7:1 aanhouden.

Zuurstofsensoren gebruiken een verwarmd circuit om de sensor te verwarmen voor snellere feedback. De zuurstofsensor kan drie of vier draden gebruiken, afhankelijk van het voertuig.

Twee worden gewoonlijk gebruikt voor terugkoppeling naar de Powertrain Control Module (PCM). En de andere draden zijn voor de verwarming en om het verwarmingscircuit van stroom te voorzien. Driedraads sensoren worden normaliter via het uitlaatsysteem geaard. En vierdraads hebben een aparte aardedraad.

Code P0062 verwijst naar de sensor na katalysator Bank 2, die zich niet aan de motorzijde met cilinder 1 bevindt. De fout betekent dat het probleem met het verwarmingselement van de HO₂S-sensor niet is opgelost. Deze code wordt geactiveerd wanneer de sensor er te lang over doet om op te warmen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0062 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. In sommige gevallen kan de motorregelmodule (ECM) de auto in noodloop zetten.
 3. Soms zijn er geen symptomen ondanks de opgeslagen foutcode.

Als foutcode P0062 wordt weergegeven, kan het voertuig verder rijden, maar moet het probleem zo snel mogelijk worden verholpen. Om mogelijke problemen te voorkomen, zoals een storing in het sensorcircuit en een verhoogd brandstofverbruik. Als het probleem te lang wordt genegeerd, kan de motor onstabiel gaan werken en kunnen andere onderdelen beschadigd raken.

Oorzaken van de fout

Code P0062 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Breuk van voedingsdraad, aarde of circuit in de sensor O₂.
 • Geen aarding door breuk of roest.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0062 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0062:

 1. Wis de foutcodes uit het computergeheugen van de auto.
 2. Maak een proefrit met de auto om te zien of code P0062 opnieuw verschijnt.
 3. Voer een visuele inspectie uit en repareer of vervang zo nodig beschadigde elektrische leidingen.
 4. Controleer de aarding, corrigeer het probleem indien nodig.
 5. Als er een probleem is met de PCM, moet u de motorbesturingsmodule opnieuw programmeren of vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Storing P0062 kan alleen worden veroorzaakt door het verwarmingscircuit van de zuurstofsensor of door de sensor zelf. De diagnose begint meestal met het controleren van de bedrading van de sensor. De verwarmde zuurstofsensor heeft normaal vier draden.

Twee draden gaan rechtstreeks naar het verwarmingscircuit en de andere twee naar de voeding en aarde van de sensor. Misschien heeft u een bedradingsschema van uw auto nodig. Om zeker te zijn dat je de juiste set draden controleert.

Controleer de bedrading

Controleer het verwarmingscircuit met een digitale multimeter of voltmeter. Raadpleeg het bedradingsschema van het voertuig om de exacte pinnen van de connector te bepalen waar de massa is aangebracht.

De aflezing moet dicht bij de batterijspanning liggen. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een probleem met de voeding van de sensor.

Ook de massaverbinding moet worden gecontroleerd. Sluit daartoe de positieve pool van de batterij aan op de rode draad van de multimeter. En de zwarte draad naar aarde om de aarding van het circuit te controleren. Het resultaat moet 12 V zijn, zo niet, dan is er een probleem met de aarding van de sensor.

De sensor controleren

Als stroom en massa in orde zijn, is de volgende optie het controleren van het verwarmingselement van de sensor. Om te bepalen of het een open circuit of hoge weerstand heeft.

Zet een voltmeter op de ohm-schaal en controleer de weerstand van het verwarmingscircuit met het aansluitschema als referentie.

Zorg ervoor dat u de zuurstofsensor O₂ heeft losgekoppeld. Het verwarmingscircuit in de sensor moet een lage weerstand hebben. Overschrijding van de grenswaarde wijst op een breuk in het verwarmingselement. De zuurstofsensor moet dus worden vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0062 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Dodge
 • Ford
 • Hyundai (Elantra)
 • Iveco
 • Jaguar (XF)
 • Kia
 • Land Rover (Range Rover)
 • Mitsubishi
 • Peugeot
 • Pontiac
 • Saab
 • Volkswagen

Bij foutcode P0062 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0050, P0051, P0052, P0056, P0057, P0058, P0063, P0064.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen