Foutcode P006A – MAP – massa- of volumeluchtstroomcorrelatie (Bank 1)

Foutcode P006A klinkt als “MAP – massa- of volumeluchtstroomcorrelatie (Bank 1)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “MAP – Mass or Volume Air Flow (MAF/VAF) Correlation (Bank 1)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P006A

Diagnosecode P006A is een generieke code die wordt gedefinieerd als een verband tussen de absolute druksensor van het spruitstuk en de massa- of volumestroomsensor (bank 1). Het wordt ingesteld wanneer de PCM een verandering detecteert tussen de MAP-sensor en de MAF/VAF-sensorsignalen.

Foutcode P006A – MAP – massa- of volumeluchtstroomcorrelatie (Bank 1)

De luchtdichtheid in het inlaatspruitstuk wordt weergegeven door de MAP-sensor, die een spanningssignaal naar de PCM stuurt. Wanneer de motor maximaal efficiënt draait, genereert hij een sterk vacuüm dat wordt begrensd door het openen/sluiten van het gasklephuis.

Het vacuüm wordt geregeld door de beweging van de gasklep en de stationaire luchtregelklep (IAC) wanneer de motor stationair draait. Dit vacuüm zuigt effectief de lucht aan die nodig is voor elke verbrandingscyclus.

De exacte verhouding tussen brandstof en lucht is een van de belangrijkste factoren om een maximale brandstofefficiëntie te bereiken. Wanneer de gasklep wordt geopend, wordt de lucht die het inlaatspruitstuk binnenkomt, gemeten door de MAF- of VAF-sensoren.

De hoeveelheid geleverde brandstof en ontsteking wordt berekend door de PCM-module op basis van de gegevens van de MAF- of VAF-sensoren. De lucht die door deze apparaten gaat, wordt gedoseerde lucht genoemd. Lucht die onbedoeld in de motor komt, kan bijdragen tot overmatig overhellen en wordt ondergedoseerde lucht genoemd.

Het belangrijkste verschil tussen de MAF- en de VAF-sensor is dat de VAF een demper heeft die wordt geopend door de lucht die in de inlaatpoort wordt gezogen. Bij stationair toerental is de veerbelaste demper vergrendeld in de gesloten stand.

Wanneer de gasklep wordt geopend, wordt de klep van de VAF-sensor geforceerd geopend. Deze bedient een potentiometer die een spanningssignaal doorgeeft aan de PCM. De PCM herkent deze spanningsverandering van de potentiometer als de mate van gedoseerde luchtinlaat in de inlaatpoort.

Code P006A wordt opgeslagen als de PCM spanningssignalen detecteert tussen de MAP- en MAF/VAF-sensoren (Bank 1) die meer dan de geprogrammeerde waarde verschillen. Het storingslampje (MIL) gaat dan branden; het kan enkele keren nodig zijn om de ontsteking te stoppen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P006A voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Slechte werking van de motor tijdens acceleratie.
 4. Vermindering van het motorvermogen.
 5. Goede of slechte toestand van het brandstofmengsel.
 6. Slechte acceleratie.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.
 8. Er kunnen ontstekingspieken in de motorcilinders optreden.
 9. De motor kan de emissietest niet doorstaan.

P006A is een ernstige fout, omdat de brandstoftoevoer en het ontstekingstijdstip cruciaal zijn voor de prestaties en de efficiëntie van de motor.

Oorzaken van de fout

Code P006A kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte of beschadigde absolute druksensor (MAP).
 • Defecte of vervuilde massa- of volumestroomsensor (MAF/VAF).
 • Ook de inlaatluchttemperatuursensor (IAT) en de barometrische druksensor (BARO) kunnen het probleem zijn.
 • Beschadigde of gerafelde connector van een van de sensoren.
 • Beschadigde bedrading.
 • Onvoldoende vacuüm in de motor (vacuümlekken, vooral in het kanaal van het inlaatsysteem).
 • Beperkte luchttoevoer (verstopt of te vuil luchtfilterelement).
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P006A wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P006A:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of code P006A opnieuw verschijnt.
 3. Als de code opnieuw verschijnt, controleer dan alle kabels en relevante connectoren naar de MAP, MAF/VAF en IAT- en BARO-sensoren. Controleer of ze niet gebroken of gerafeld zijn. Repareer of vervang indien nodig.
 4. Inspecteer en test deze sensoren. Vervang defecte exemplaren indien nodig.
 5. Controleer op vacuümlekken en repareer deze indien nodig.
 6. Als een defecte PCM de oorzaak is, moet u deze vervangen of opnieuw programmeren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer op zichtbare schade aan de sensoren, bedrading en connectoren. Start dan de diagnoseprocedure met een scantool. Om te bepalen of fout P006A de enige fout is, kan het de moeite waard zijn eerst de andere foutcodes uit te zoeken.

Als er geen problemen worden gevonden met beschadigde of gecorrodeerde connectoren, voer dan een grondige inspectie uit van alle bijbehorende bedrading. Repareer of vervang indien nodig beschadigde bedrading.

Controleer ook de vacuümleidingen op beschadigingen en lekken. Kijk naar de toestand van het luchtfilter, het kan verstopt zijn en de luchtstroom beperken.

Sensoren controleren

Als de code blijft bestaan, controleer dan de referentiespanning op de MAP, MAF/VAF en IAT en BARO sensor connectoren. Controleer dan de massa en de continuïteit, vooral in de signaaldraad tussen PCM en sensorconnectoren, als de weerstand oneindig is, repareer dan de breuk.

Als de circuitcontinuïteit in orde is, controleer dan de sensoren in werking door de scantool op het voertuig aan te sluiten. Als de signaalspanning niet verandert volgens de specificaties van de fabrikant, moet u de defecte sensor vervangen.

Vaak blijven de sensorwaarden steken op 4,5 volt, ongeacht de bedrijfsomstandigheden van de motor. Dit wijst op een kortsluiting tussen de signaalkabel en de 5 volt referentiedraad. Repareer zo nodig de bedrading om de kortsluiting op te heffen.

Als er geen spanning op de signaallijn staat wanneer de sensorconnector wordt losgekoppeld, is er een interne kortsluiting en moet de sensor worden vervangen.

Ook kan in sommige gevallen wanneer fout P006A optreedt de PCM defect zijn of aan het afbreken zijn. Dit is uiterst zeldzaam, dus voordat u hem vervangt, kunt u hem het beste nog eens grondig controleren.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P006A kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Alfa Romeo
 • Ford (Mondeo, Transit)
 • Infiniti
 • Jaguar
 • Kia (Optima)
 • Land Rover (Discovery, Evoque, Freelander, Range Rover)
 • Lexus (GX460)
 • Nissan
 • Toyota (Tundra)

Bij foutcode P006A kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P006B, P006C, P00B8, P2263.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen