Foutcode P0073 – omgevingstemperatuursensor circuit high input

Foutcode P0073 klinkt als “omgevingstemperatuursensor circuit high input”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Ambient Air Temperature (AAT) Sensor Circuit High Input” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0073

De omgevingsluchttemperatuursensor (AAT) zet de temperatuur om in een elektrisch signaal voor de transmissieregelmodule (PCM). Deze gegevens worden gebruikt om het airconditioningsysteem aan te passen en de buitentemperatuur weer te geven.

Foutcode P0073 – omgevingstemperatuursensor circuit high input

Bij de berekeningen wordt rekening gehouden met een aantal sensorsignalen. Temperatuur van de buitenlucht, temperatuur van de binnenlucht, werking van de aircokoppeling, temperatuur van de koelvloeistof en andere.

Als er een probleem is met een van de signalen, zet de PCM een overeenkomstige diagnostische foutcode (DTC) in het geheugen. Als een hoog signaalniveau wordt gedetecteerd in het circuit van de buitenluchttemperatuursensor, wordt foutcode P0073 ingesteld.

Om de fout te bevestigen, vergelijkt de PCM de gegevens van de inlaatluchttemperatuur (IAT) en de koelvloeistoftemperatuur (ECT). Het controleert ook de spanning van de AAT-sensor en vergelijkt die met de IAT / ECT-waarden bij de eerste koude start.

Deze code wordt ingesteld als deze waarden te veel verschillen. De controlemodule kijkt ook naar de spanningssignalen van deze sensoren. Om te bepalen of ze kloppen als de motor volledig is opgewarmd.

Meestal wordt code P0073 geassocieerd met een elektrische storing en wordt deze ingesteld als gevolg van problemen in het circuit.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0073 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De airconditioning werkt mogelijk niet goed (bv. storing van de “Auto”-modus).
 3. De weergave van de buitentemperatuur kan defect raken.
 4. De temperatuurdetectie door de klimaatregeling kan defect zijn.

Storing P0073 wordt niet als ernstig beschouwd, omdat deze de veiligheid en de bestuurbaarheid van het voertuig niet beïnvloedt. De storing beïnvloedt de werking van het klimaatregelingssysteem en kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, enig ongemak veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P0073 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Storing in de omgevingsluchtsensor.
 • Open circuit in het signaalcircuit van de AAT-sensor.
 • Corrosie of schade aan de elektrische connector.
 • Aardfout of spanningskortsluiting.
 • Straatvuil of andere voorwerpen op de luchttemperatuursensor.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0073 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0073:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Alvorens verder te gaan met de diagnose van code P0073, moeten eventuele andere fouten worden gewist.
 3. Controleer de elektrische bedrading van de luchttemperatuursensor op kortsluiting, openingen en beschadigingen.
 4. Repareer of vervang zo nodig draden die kortgesloten, gebroken, beschadigd of gecorrodeerd zijn.
 5. Controleer de sensorconnector op losheid en corrosie.
 6. Test de AAT-sensor en vervang hem als hij defect is.
 7. Als het probleem aanhoudt, controleer dan de controlemodule (PCM) en herprogrammeer of vervang deze indien nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Zoek de AAT-sensor, meestal voor de radiator achter een rooster of in de voorbumper. Controleer de connectoren en de kabelboom.

Let op krassen, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Ontkoppel en inspecteer zorgvuldig de klemmen in de connectoren. Reinig zo nodig de klemmen of vervang de connector.

De meest voorkomende oorzaak van fout P0073 zijn verbindingen. Een defecte sensor komt op de tweede plaats door locatie en ongunstige omgevingsomstandigheden.

Controleer sensor en bedrading

Als de P0073-code terugkeert na een visuele inspectie en het verhelpen van storingen, moeten de AAT-sensor en de bijbehorende circuits worden getest. Er zijn normaal 2 draden naar de AAT-sensor.

Koppel de kabelboom van de AAT-sensor los met het contact uit. Zet het contact aan en gebruik een diagnoseapparaat om de spanning van de sensor af te lezen. De spanning moet ongeveer 5 volt zijn.

Schakel vervolgens het contact uit, sluit een jumper aan op de twee klemmen in de connector van de kabelboom naar de AAT-sensor, en schakel vervolgens het contact in. De waarde moet ongeveer 0 volt zijn.

Als er geen 5 volt op de sensor staat of u ziet geen verandering, is de bedrading van de PCM naar de sensor waarschijnlijk defect, of is de PCM zelf defect.

Wanneer alle tests succesvol zijn, maar fout P0073 blijft bestaan, is een storing in de AAT-sensor waarschijnlijk de oorzaak. Hoewel een defecte regelmodule niet kan worden uitgesloten totdat de AAT-sensor is vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0073 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW
 • Chevrolet (Cruze)
 • Chrysler (Sebring)
 • Dodge (Avenger, Caravan, Charger, Journey, RAM)
 • Ford (Escape, F-150, Focus, Fusion, Kuga, Mondeo, Ranger)
 • Jeep (Grand Cherokee)
 • Land Rover
 • Mazda
 • Mercedes-Benz
 • Mini (Cooper)
 • Mitsubishi (L200, Pajero)
 • Nissan
 • Volkswagen
 • Volvo
 • GAZelle (Next)

Bij foutcode P0073 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0070, P0071, P0072, P0074, U0121, U1120.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen