Foutcode P0084 – storing circuit uitlaatklepbediening (Bank 2)

Foutcode P0084 klinkt als “storing circuit uitlaatklepbediening (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Valve Control Solenoid Circuit Malfunction (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0084

OBD-II-foutcode P0084 is gedefinieerd als “fout in het circuit van de uitlaatklepregeling (bank 2)”. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een storing in het elektrohydraulische regelsysteem detecteert. Gewoonlijk wordt gebruik gemaakt van VCS (Variable Camshaft System) of VVT (Variable Valve Timing).

Foutcode P0084 – storing circuit uitlaatklepbediening (Bank 2)

De code-instellingsparameter is gewoonlijk een spanningsafwijking van meer dan 10% van de referentiespanning voor de uitlaatnokkenasaandrijving. Voor de exacte spanningsafwijking waarop de code voor een specifieke toepassing is ingesteld, wordt verwezen naar de desbetreffende handleiding.

De VVT- en VCS-systemen gebruiken motorolie onder druk om de actuators aan te drijven die de variabele nokkenastiming regelen. De PCM verzamelt informatie van diverse sensoren om de juiste kleptiming te berekenen, zodat het vermogen toeneemt en het brandstofverbruik verbetert.

Aangezien de motorolie een tussenpersoon is die energie doorgeeft aan de actuator, die uiteindelijk de timing van de uitlaatkleppen regelt. Voor een goede werking van deze systemen moet het juiste type, de juiste viscositeit en de juiste zuiverheid van de olie worden gebruikt.

Code P0084 wordt ingesteld wanneer een sensor of ander onderdeel niet werkt binnen het bereik dat de PCM verwacht te zien. Rekening houdend met de huidige belasting, het motortoerental en informatie van andere sensoren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0084 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Ongelijkmatig stationair draaien.
 3. In sommige gevallen slaat de ontsteking over.
 4. Minder motorvermogen.
 5. De motor kan afslaan of slecht starten.
 6. Slechte acceleratie.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.

Fout P0084 wordt als ernstig beschouwd, omdat het de goede werking van de motor rechtstreeks beïnvloedt. Als dit niet tijdig wordt gecorrigeerd, kan dit dure reparaties vergen.

Oorzaken van de fout

Code P0084 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Kortsluiting of open circuit in uitlaatklepbedieningsmagneet.
 • Gecorrodeerde elektrische connectoren.
 • Laag of vervuild motoroliepeil.
 • Verstopt oliesysteem.
 • Controle solenoid is defect.
 • Defecte nokkenasaandrijving.
 • Distributieketting of distributieriem zit los of is verkeerd uitgelijnd.
 • In zeldzame gevallen, PCM storing.

Hoe kan ik foutcode P0084 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0084:

 1. Controleer visueel de elektrische kabels en de connector van de uitlaatklepbediening.
 2. Test of de positie van de inlaatkleppen verandert.
 3. Inspecteer het tandwiel, inclusief de aandrijving en de riem.
 4. Controleer het motoroliepeil en de staat ervan.
 5. Als er geen probleem wordt gevonden, test en vervangt u zo nodig het PCM.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Start de diagnose van fout P0084, controleer het motoroliepeil en stel het op het juiste peil. Laat de oliedruk controleren als de motorolie op het juiste peil en van het juiste type is.

Een lage oliedruk is een veel voorkomende oorzaak van deze code, hoewel niet veel mensen er belang aan hechten. Als de oliedruk buiten de specificaties valt, moet u de oorzaak onderzoeken en verhelpen voordat u verdergaat met de diagnose.

Leidingen controleren

Als de oliedruk binnen de specificaties valt, controleer dan grondig alle noodzakelijke bedrading en connectoren. Corrigeer vervolgens eventuele gebreken, maar controleer het circuit op referentiespanning, continuïteit en massacontact.

Als de bedrading of connectoren gerepareerd zijn, reset dan de code, start de motor en scan opnieuw om te zien of de code behouden blijft. Als de code behouden blijft, kan er sprake zijn van een intermitterende storing en moet deze worden verergerd om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen.

Mechanische controle

Indien inspectie en testen van het elektrische circuit geen storing aantonen, moeten de aandrijvingen en bedieningsmechanismen worden verwijderd. Controleer ze op beschadigingen of afzettingen die de werking kunnen verstoren. Reinig indien nodig alle onderdelen en controleer hun werking alvorens ze opnieuw te installeren.

Als de aandrijving of het bedieningsmechanisme met handbediening werkt, is het waarschijnlijk dat de interne oliedoorgangen in de motor verstopt zijn. Herinstalleer alle onderdelen en spoel de motor met een geschikt product. Om eventuele sedimenten of verstoppingen in het VVT- of VCS-oliecircuit op te lossen.

Als de storing ondanks alle eerdere reparatiepogingen aanhoudt, moet het PCM worden getest. PCM fouten en defecten zijn uiterst zeldzaam, maar sluit niet uit dat fout P0084 te wijten is aan een defecte module.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0084 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Ford
 • Infiniti (G35)
 • Mitsubishi
 • Nissan (Maxima)
 • Opel (Astra)
 • Porsche

Bij foutcode P0084 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0027, P0029, P0078, P0079, P0080, P0085, P0086.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen