Foutcode P008D – brandstofkoelerpomp regelcircuit laag

Foutcode P008D klinkt als “brandstofkoelerpomp regelcircuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Cooler Pump Control Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P008D

Storingscode P008D is bedoeld voor voertuigen met een dieselmotor. Geeft aan dat de Powertrain Control Module (PCM) een laag signaalniveau heeft gedetecteerd in het regelcircuit van de brandstofkoelerpomp. Die wordt gebruikt om de goede werking van de dieselmotor te garanderen.

Foutcode P008D – brandstofkoelerpomp regelcircuit laag

Het regelcircuit van de brandstofkoelvloeistofpomp is ontworpen om de werking van de brandstofkoelvloeistofpomp te regelen. Deze functie is specifiek voor voertuigen met dieselmotor en is bedoeld om de overtollige brandstof te koelen. voordat het wordt teruggevoerd in het brandstofsysteem.

De brandstof wordt gekoeld door de brandstofradiator, die op dezelfde manier werkt als de koelradiator van de motor, waarbij koelvloeistof wordt gebruikt om de warmte uit de brandstof te verwijderen.

De temperatuur van de brandstofpomp wordt geregeld door het regelcircuit van de brandstofkoelerpomp. Hierdoor wordt de pomp ingeschakeld om door de koeler te lopen voordat de brandstof naar de brandstoftank wordt teruggevoerd.

Code P008D wordt ingesteld door de PCM wanneer een laag signaal wordt gedetecteerd in het regelcircuit van de brandstofkoelerpomp. Afhankelijk van het voertuigmodel kan de PCM andere codes activeren en ook het controlelampje activeren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P008D voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Ongewone geluiden van de brandstofkoelerpomp.
 3. Schokken bij stationair toerental of onder belasting.
 4. Verminderde motorprestaties.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van fout P008D is hoog, de oorzaak moet zo snel mogelijk worden verholpen. Een hoge brandstoftemperatuur is ongewenst en kan overmatige slijtage van onderdelen van het brandstofsysteem veroorzaken. Ook overmatige slijtage van interne motoronderdelen indien niet tijdig gecorrigeerd.

Oorzaken van de fout

Code P008D kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte brandstofkoelerpomp.
 • Gecorrodeerde of beschadigde connector.
 • Defecte of beschadigde kabelboom.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P008D wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P008D:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P008D opnieuw verschijnt.
 4. Inspecteer visueel de draden en connectoren naar de brandstofkoelerpomp.
 5. Als de fout blijft bestaan, controleer dan de PCM-module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap bij het oplossen van problemen met P008D is het bestuderen van de Technische Servicebulletins (TSB). In sommige gevallen kan dit op lange termijn veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

De volgende stap is het lokaliseren van alle componenten die verband houden met het regelcircuit van de brandstofkoelerpomp. Dit omvat de brandstofkoelerpomp, de koeler, het koelerreservoir en de PCM-module.

Zodra deze onderdelen zijn gevonden, moet een grondige visuele inspectie worden uitgevoerd om alle bijbehorende bedrading en connectoren te controleren op duidelijke gebreken. Let op slijtage, schaafwonden, blootliggende bedrading of brandplekken.

Tekenen van koelmiddellekkage, koelvloeistofpeil en -toestand moeten ook in dit proces worden meegenomen.

Circuitcontrole

De spanningsinstellingen zijn afhankelijk van de specifieke motor, de configuratie van het regelcircuit van de brandstofoliepomp en de geïnstalleerde componenten. Raadpleeg de technische gegevens voor het juiste spanningsbereik en de juiste volgorde voor het oplossen van problemen.

Een correcte spanning op een niet werkende brandstofkoelerpomp is meestal een indicatie van een interne fout. Een defecte brandstofkoelerpomp kan ook een piepend geluid voortbrengen, dat zover gaat dat het een geluid produceert dat lijkt op het geblaf van een hond.

Indien dit proces een gebrek aan voeding of aarding aan het licht brengt, kan het nodig zijn de continuïteit van de bedrading en de connectoren te controleren om fout P008D op te sporen. Continuïteitstests worden altijd uitgevoerd met de voeding losgekoppeld van het circuit.

Normale metingen moeten een weerstand van 0 ohm hebben, tenzij anders vermeld in de specificaties. Weerstand of gebrek aan continuïteit is een indicatie van defecte bedrading, kortgesloten of open connectoren die gerepareerd of vervangen moeten worden.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P008D kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Chevrolet
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • GMC

Bij foutcode P008D kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P008C, P008E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen