Foutcode P00A3 – laadluchtkoeler temperatuursensor circuit hoog (Bank 2)

Foutcode P00A3 klinkt als “laadluchtkoeler temperatuursensor circuit hoog (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Charge Air Cooler Temperature (CACT) Sensor Circuit High (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P00A3

De diagnosecode P00A3 is algemeen en geldt voor voertuigen met een laadluchtkoeler-temperatuursensor. Hoewel ze algemeen zijn, kunnen de exacte reparatiestappen verschillen naargelang het merk en het model.

Foutcode P00A3 – laadluchtkoeler temperatuursensor circuit hoog (Bank 2)

Een turbolader is een luchtpomp waarmee lucht in de motor wordt geperst. Hij bestaat uit twee onderling verbonden delen, de turbine en de compressor.

De turbine is bevestigd aan het uitlaatspruitstuk en wordt aangedreven door de uitlaatgassen. De compressor wordt aangesloten op de luchtinlaat. Beide zijn verbonden door een as, dus wanneer de turbine draait, draait ook de compressor, waardoor de inlaatlucht in de motor wordt gezogen.

Veel motoren zijn uitgerust met een tussenkoeler. Inlaatluchtkoelers kunnen lucht-vloeistof of lucht-lucht zijn, maar ze zijn allemaal ontworpen om de inlaatlucht te koelen.

De temperatuursensor van de uitblaaskoeler (CACT) wordt gebruikt om de temperatuur en dus de dichtheid te meten van de lucht die uit de koeler komt. Deze informatie wordt naar de transmissieregelmodule (PCM) gestuurd.

De regelmodule vergelijkt de binnenkomende informatie met de inlaatluchttemperatuur om de capaciteit van de tussenkoeler te bepalen.

Code P00A3 wordt ingesteld wanneer de PCM een hoog signaalniveau detecteert in het circuit van de temperatuursensor van de laadluchtkoeler (Bank 2). Bij motoren met meerdere eenheden verwijst bank 2 naar een cilindergroep die cilinder 1 niet omvat.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P00A3 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Slechte motorprestaties en minder vermogen.
 3. Verhoogd brandstofverbruik.
 4. De noodmodus kan worden geactiveerd.
 5. Als er een deeltjesfilter aanwezig is, kan de regeneratie van het filter geblokkeerd zijn.

Storing P00A3 wordt als ernstig beschouwd, omdat deze de veiligheid en de bestuurbaarheid van het voertuig beïnvloedt. Het negeren van de storing kan leiden tot kostbare reparaties, het is raadzaam het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P00A3 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte uitblaaskoeler temperatuursensor (CACT).
 • Open circuit in het sensorsignaalcircuit (CACT).
 • Corrosie of schade aan de elektrische connector.
 • Aardfout of spanningsfout.
 • Defecte uitlaatluchtkoeler.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P00A3 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P00A3:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Voordat u verdergaat met diagnosecode P00A3, moet u eventuele andere fouten wissen.
 3. Controleer de elektrische bedrading met betrekking tot de temperatuursensor van de laadluchtkoeler (CACT) op kortsluiting, open circuits en schade.
 4. Repareer of vervang zo nodig draden die kortgesloten, gebroken, beschadigd of gecorrodeerd zijn.
 5. Controleer de sensorconnector op losheid en corrosie.
 6. Test de CACT-sensor; indien defect, vervang hem dan.
 7. Controleer de uitblaaskoeler en repareer of vervang hem indien nodig.
 8. Indien het probleem aanhoudt, controleer en herprogrammeer of vervang indien nodig de controlemodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

U kunt beginnen met de diagnose van fout P00A3 door een visuele inspectie van de temperatuursensor van de uitlaatluchtkoeler en de bijbehorende bedrading. Let op losse verbindingen en beschadigde bedrading.

Controleer ook visueel de laadluchtkoeler en de leidingen. Als er schade is gevonden, repareren, dan de code wissen en kijken of hij terugkomt.

Circuittest

Controleer met een diagnose-instrument de gegevensparameters van de temperatuursensor van de uitblaaskoeler. Koppel de CACT-sensor los, de waarde op het diagnose-instrument moet dalen tot een zeer lage waarde.

Sluit dan een jumper aan op de klemmen, het diagnose-instrument zou een zeer hoge temperatuur moeten aangeven. Als dit het geval is, ligt het probleem bij de sensor en niet bij het circuit of de PCM-module.

Controleer de sensor

Koppel de connector van de temperatuursensor van de uitblaaskoeler los. Meet vervolgens de weerstand tussen de twee sensorkabels met een digitale multimeter ingesteld op ohm.

Start de motor en let op de waarden; deze moeten licht dalen naarmate de motor warmer wordt. Controleer op de motortemperatuurmeter op het dashboard of de motor de bedrijfstemperatuur heeft bereikt.

Als de motortemperatuur stijgt maar de CACT-weerstand niet afneemt, is de sensor defect en moet hij worden vervangen. Nadat de fout is verholpen, moet het probleem met fout P00A3 zijn opgelost.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P00A3 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet
 • Ford
 • Land Rover
 • Mitsubishi
 • Nissan (Patrol)
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P00A3 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P00A0, P00A1, P00A2, P00A4.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen