Foutcode P00BD – massa- of volumestroom “A”-circuit bereik/prestaties – luchtstroom te hoog

Foutcode P00BD klinkt als “massa- of volumestroom “A”-circuit bereik/prestaties – luchtstroom te hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Mass or Volume Air Flow “A” Circuit Range/Performance – Air Flow Too High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P00BD

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. De P00BD-fout wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P00BD – massa- of volumestroom

De massa-luchtstroomsensor (MAF) is een sensor die in de luchtinlaat van het voertuig is gemonteerd, na de luchtfilter, en wordt gebruikt om het volume en de dichtheid van de lucht die in de motor wordt gezogen, te meten. De massastroomsensor zelf meet slechts een deel van de binnenkomende lucht en deze waarde wordt gebruikt om het totale volume en de dichtheid van de inlaatlucht te berekenen.

De Powertrain Control Module (PCM) gebruikt deze meting, samen met andere sensorparameters, om steeds de juiste brandstoftoevoer te garanderen voor een optimaal vermogen en brandstofverbruik.

Normaal gesproken geeft deze Diagnostic Trouble Code (DTC) P00BD aan dat er een probleem is met de A-sensor of het Mass Air Flow (MAF)-circuit. De PCM detecteert dat het werkelijke massa-luchtstroomsensorfrequentiesignaal niet binnen het gespecificeerde verwachte bereik van de berekende MAF-waarde ligt. In dit geval betekent de fout dat de luchtstroom te hoog is.

Sommige massa-luchtstroomsensoren bevatten ook een luchttemperatuursensor, een andere waarde die door de PCM wordt gebruikt voor optimale motorprestaties.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P00BD voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Waarschuwingslampje motorcontrole op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. Schokken / overslaan van de ontsteking.
 3. Zwarte rook uit de uitlaat.
 4. De motor stopt of start slecht.
 5. Verlies van vermogen.
 6. Lambda probe gerelateerde fouten worden gegenereerd.

Oorzaken van de fout

Code P00BD kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De massa-luchtstroomsensor (MAF) kan vervuild zijn.
 • Defecte massa luchtstroom sensor.
 • Lekke inlaatlucht.
 • De elektrische kabelboom of connectoren naar de massa-luchtstroomsensor (MAF) kunnen gerafeld zijn (open, kortgesloten, versleten, slechte verbinding, enz.)
 • De ontluchtingsklep van de tank is beschadigd en brengt extra lucht in de inlaatpoort.
 • Versleten of beschadigde pakking onder de gasklep of het inlaatspruitstuk.
 • Versleten vacuümleidingen.
 • Verstopte katalysator (op sommige modellen).

Let op, er kunnen andere foutcodes zijn samen met fout P00BD. U heeft misschien ontstekingsfoutcodes of O₂-sensorcodes. Daarom is het belangrijk om tijdens de diagnose een “algemeen beeld” te krijgen van hoe de systemen samenwerken en elkaar beïnvloeden.

Hoe kan ik foutcode P00BD wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P00BD:

 1. Controleer alle kabels en relevante connectoren die naar de massa-luchtstroomsensor (MAF) leiden. Controleer of ze niet gebroken of gerafeld zijn. Repareer of vervang indien nodig.
 2. Controleer op luchtlekken in het inlaatsysteem. Corrigeer het probleem als u een lek vindt.
 3. Controleer de voedingskabel van de massa-luchtstroomsensor (MAF) op vuil en stof.
 4. Als het luchtfilter vuil is, kan het worden vervangen.
 5. Er zijn luchtinlaatsystemen met een zeef, in dat geval moet u ervoor zorgen dat deze schoon is.
 6. Deze code kan worden veroorzaakt door een hoge weerstand in het massacircuit van de absolute druksensor (MAP).
 7. Vervang de massa-luchtstroomsensor.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer bij de diagnose van fout P00BD alle bedrading en de aansluitingen van de massa-luchtstroomsensor. Zorg ervoor dat ze intact zijn, niet gerafeld of gebroken. De kabelboom mag niet te dicht bij de draden / bobines, relais, enz. worden gelegd.

Controleer visueel of er geen duidelijke luchtlekken zijn in het luchtinlaatsysteem. Ook gebrek aan vacuüm bij de MAP-sensor kan deze foutcode veroorzaken. Het is de moeite waard het luchtfilter te controleren; als het vuil is, moet het worden vervangen. Als er een zeef in het luchtinlaatsysteem zit, controleer dan of die schoon is.

Controleer de massa-luchtstroomsensor zorgvuldig op verontreinigingen zoals vuil, stof, olie enz. Grondig reinigen met MAF reinigingsspray, meestal een goede diagnose/reparatie met de hand.

Een lage minimale luchtstroom door de sensorpoort kan deze foutcode veroorzaken bij stationair toerental of tijdens het afremmen. Controleer op vacuümlekken na de massa-luchtstroomsensor.

Gebruik een diagnose-instrument om de waarden van de massa-luchtstroomsensor in real time te controleren. Raadpleeg de Technische Service Bulletins (TSB) voor uw specifieke merk/model voor bekende problemen met uw voertuig.

De luchtdruk (BARO), die wordt gebruikt om de voorspelde MAF-waarde te berekenen, is aanvankelijk gebaseerd op de MAP-sensor wanneer de sleutel is ingeschakeld. Een hoge weerstand in het massacircuit van de MAP-sensor kan deze foutcode veroorzaken.

Voer een uitlaatgastegendruktest uit om vast te stellen of de katalysator verstopt is.

Als je de massastroomsensor moet vervangen. Wij raden aan de originele OEM-sensor van de fabrikant te gebruiken. Niet om vervangende onderdelen van dubieuze herkomst te kopen.

Het gebruik van een herbruikbaar olieluchtfilter kan een foutcode P00BD veroorzaken als het te vet is. Olie kan op de dunne draad of film in de luchtmassastroomsensor terechtkomen en deze vervuilen. Gebruik in zulke situaties iets als MAF reinigingsspray.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P00BD kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Ford (Kuga, Mondeo, Ranger, Transit)
 • Jaguar
 • Land Rover
 • Mazda
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Mini (Cooper)
 • Volvo (S60, XC60)

Bij foutcode P00BD kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P00BC, P00BE, P00BF, P0671.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen