Foutcode P0115 – storing koelvloeistoftemperatuursensor 1 circuit

Foutcode P0115 klinkt als “storing koelvloeistoftemperatuursensor 1 circuit”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Engine Coolant Temperature (ECT) Sensor 1 Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0115

Een OBD-II code P0115 verschijnt in het koelvloeistoftemperatuurcircuit als er een storing is. Dit gebeurt wanneer het PCM een spanning of weerstandswaarde detecteert die in beide richtingen afwijkt van de ontwerpparameters. De afwijking moet over een bepaalde periode ongeveer 10% bedragen.

Foutcode P0115 – storing koelvloeistoftemperatuursensor 1 circuit

De temperatuursensoren op moderne motoren zijn van het type met variabele weerstand, die de temperatuur omzetten in een signaalspanning. Hoe kouder de motorkoelvloeistof, hoe hoger de weerstand. Als de temperatuur van de koelvloeistof stijgt, daalt de weerstand, waardoor de signaalspanning naar de PCM toeneemt.

Het komt zelden voor dat een motor slechts één koelvloeistoftemperatuursensor heeft. In de meeste gevallen wordt één sensor gebruikt om de thermometer te controleren. De andere regelt de elektrische radiatorventilator of koudstartkleppen in sommige oudere systemen.

Sommige dieselmotoren kunnen een speciale koelvloeistoftemperatuursensor hebben om de gloeibougies te regelen.

Wanneer de temperatuur van de koelvloeistof verandert, verandert de weerstand en dat ziet de PCM. Als de motor koud is, is de weerstand hoog. Als de motor warm is, is de weerstand laag. Als de PCM een spanning detecteert die abnormaal laag of hoog lijkt, wordt fout P0115 ingesteld.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0115 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De motor slaat af of start slecht (vooral bij een koude start).
 3. Zwevende toeren en pogingen om af te slaan bij stationair toerental.
 4. De motor van het voertuig raakt oververhit.
 5. Zwarte rook uit de uitlaat bij een rijk mengsel.
 6. Bij een te arm mengsel kunnen te hoge NOx-emissies optreden.
 7. Onjuiste werking van de koelventilatoren.

Fout P0115 is geen ernstige fout, het voertuig kan starten en verder rijden. Het is echter beter om het zo snel mogelijk op te lossen, omdat een onjuiste warmte-uitwisseling tot ernstiger gevolgen kan leiden.

Oorzaken van de fout

Code P0115 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • ECT sensor is defect.
 • Het circuit van de koelvloeistoftemperatuursensor is kapot.
 • De bedradingsbundel of connector van de koelvloeistoftemperatuursensor is beschadigd.
 • Motor koelvloeistof niveau is laag.
 • Motor koelvloeistof thermostaat opent niet op de juiste temperatuur.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module.

Hoe kan ik foutcode P0115 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0115:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Uitzoeken wanneer en onder welke omstandigheden fout P0115 verscheen.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om na te gaan of de fout zich opnieuw voordoet.
 3. Controleer het koelvloeistofpeil (de motor moet koud zijn).
 4. Inspecteer de elektrische bedrading en de aansluitingen van de sensor visueel op losheid en beschadiging. Herstel de storingen indien nodig.
 5. Vervang de ECT-sensor als deze defect is.
 6. Test de thermostaat; als hij defect is, vervang hem dan.
 7. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om te zien of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap bij het verhelpen van fout P0115 is het bestuderen van de Technical Service Bulletins (TSB). Voor bekende problemen met het specifieke voertuig.

Voer een grondige visuele inspectie uit om de kabelboom te controleren op duidelijke defecten zoals krassen, slijtage, blootliggende draden of brandplekken. Controleer vervolgens de connectoren en aansluitingen op veiligheid, corrosie en contactschade.

Controleer zorgvuldig de integriteit van de kabelbomen en maak losse draden vast. Als u een verbrande draad vindt, soldeer hem dan en zorg ervoor dat hij goed geïsoleerd is.

Controleer koelvloeistof en thermostaat

Controleer of het koelvloeistofpeil correct is, zowel in de radiateur (bij koude motor) als in het koelvloeistofoverloopreservoir. Controleer of er geen lekken zijn en of de afsluitdop goed werkt.

Als er niet genoeg koelvloeistof in het systeem zit, wordt de motor mogelijk niet goed warm. Want als de temperatuursensor niet in contact is met de koelvloeistof zal hij de temperatuur niet aflezen.

Controleer met een contactloze thermometer of een real-time streaming scantool of de motor goed warmloopt. Normaal moet de bovenste radiatorslang relatief koud blijven totdat de thermostaat opengaat. Waarna het snel warm wordt.

Als de thermostaat open staat, stroomt de koelvloeistof continu, waardoor de motor niet op bedrijfstemperatuur komt. Dit kan ook de oorzaak zijn van foutcode P0115.

Gebruik een thermometer of diagnose-instrument om de motortemperatuur na 10-15 minuten werking te controleren. Als de temperatuur de bedrijfstemperatuur niet bereikt, controleer dan de ECT-sensor.

Controleer de koelvloeistoftemperatuursensor (ECT)

Controleer de sensor visueel op beschadiging van de bedrading of connector en repareer deze zo nodig. Sluit dan een OBD2 scanner aan, als de motortemperatuur buitensporig hoog is, ongeveer 140°C, is dit niet normaal.

Koppel de sensor op de motor los en kijk of de aflezing met bijv. 10°C daalt. Als dat zo is, is de sensor waarschijnlijk defect, inwendig kortgesloten, waardoor een signaal met lage weerstand naar de PCM wordt gestuurd.

Maar als u er helemaal zeker van wilt zijn dat het de sensor is en niet de bedrading, kunt u een test uitvoeren. Controleer de weerstand van de sensor ten opzichte van massa met een ohmmeter. De weerstand van een normale sensor verschilt enigszins per auto.

Maar in het algemeen, als de motortemperatuur ongeveer 95 graden Celsius is, zal de weerstand ongeveer 200 ohm zijn. Bij temperaturen rond -20°C is de weerstand meer dan 10.000 ohm.

Gebruik deze test om te bepalen of de weerstand van de sensor overeenkomt met de temperatuur van uw motor. Als deze niet overeenkomt met de temperatuur van uw motor, heeft u waarschijnlijk een defecte sensor.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0115 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Alfa Romeo (156, GTV)
 • Chery
 • Citroen (C4)
 • Daewoo (Matiz)
 • Fiat (Albea, Doblo, Ducato)
 • Ford (F-150, Transit)
 • Hyundai (Porter, Santa Fe, Terracan)
 • Kia
 • Mazda (CX-5)
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Mitsubishi (Lancer)
 • Nissan (Maxima, Sunny, Wingroad)
 • Opel (Astra, Combo, Corsa, Vectra, Zafira)
 • Peugeot (206)
 • Renault (Logan)
 • Subaru (Impreza)
 • Suzuki
 • Toyota (Avalon, Camry, Corolla, Highlander, Solara, Tercel)
 • Volkswagen (Golf)
 • GAZelle
 • LADA (Niva)
 • MAZ
 • VAZ

Bij foutcode P0115 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0110, P0113, P0116, P0117, P0118, P0119, P011A, P0120, P0125, P0128, P0141, P0155, P0325, P0330, P0597, P0655, P1151, P1153, P1410.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen