Foutcode P0126 – onvoldoende koelvloeistoftemperatuur voor een stabiele werking

Foutcode P0126 klinkt als “onvoldoende koelvloeistoftemperatuur voor een stabiele werking”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Insufficient Coolant Temperature for Stable Operation” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0126

Om elke druppel brandstof optimaal te benutten, controleert en regelt een moderne motor een aantal parameters. Inclusief zuurstofgehalte, ontstekingstijdstip, klepopeningstijd, injectorpulsbreedte en nog veel meer.

Foutcode P0126 – onvoldoende koelvloeistoftemperatuur voor een stabiele werking

Daarbij is de temperatuur van de brandstof zelf en die van het inlaatkanaal en de cilinders van groot belang. Natuurlijk ontstaat bij de verbranding warmte, maar die moet binnen een bepaald bereik blijven.

Een te hoge temperatuur kan de motor doen brommen, detoneren en zelfs defect raken. Als de temperatuur daarentegen te laag is, verbrandt de brandstof niet efficiënt. Dit betekent dat de motorregelmodule (ECM) meer brandstof moet inspuiten dan normaal.

Totdat de regelaar vaststelt dat de motor de bedrijfstemperatuur heeft bereikt, start hij de motor in “open loop”-modus, d.w.z. volgens voorgeprogrammeerde parameters. In de open lus-stand gebruikt de regelaar de feedback van de AFR-sensoren niet om de prestaties en de emissies te verfijnen. Zodra de motor de bedrijfstemperatuur bereikt, schakelt de ECU over op de “gesloten circuit”-modus, waarbij de AFR-sensoren worden gebruikt om de prestaties en het brandstofverbruik op peil te houden.

Als de ECM-regelaar binnen een bepaalde tijd vaststelt dat de motor niet de juiste bedrijfstemperatuur heeft bereikt en niet kan overschakelen naar de gesloten-lusmodus. Het interpreteert dit als een fout en stelt foutcode P0126 in.

De ECM slaat de Diagnostic Trouble Code (DTC) op in het geheugen en kan opdracht geven het storingslampje (MIL) te laten branden. Diagnostische foutcode P0126 wordt gedefinieerd als “onvoldoende koelvloeistoftemperatuur voor een stabiele werking”.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0126 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Verhoogd brandstofverbruik.
 3. Verminderde motorprestaties.
 4. Motor van het voertuig raakt oververhit.
 5. In het geheugen van de ECU kunnen ook andere gerelateerde foutcodes worden gevonden.
 6. Behalve de opgeslagen foutcode zijn er misschien geen symptomen.

Fout P0126 is geen ernstige fout, het voertuig zal kunnen starten en verder rijden. Het moet echter eerder vroeger dan later worden opgelost, omdat een onjuiste warmtewisseling tot ernstiger gevolgen kan leiden.

Oorzaken van de fout

Code P0126 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Open circuit in de koelvloeistoftemperatuursensor.
 • De bedradingsbundel of connector van de koelvloeistoftemperatuursensor is beschadigd.
 • De koelvloeistoftemperatuursensor is defect.
 • Motor koelvloeistof niveau is laag.
 • Motor koelvloeistof thermostaat opent niet op de juiste temperatuur.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module.

Deze fout komt vaker voor bij Mazda-voertuigen, hoewel ook elk ander voertuig dit probleem kan ondervinden.

Hoe kan ik foutcode P0126 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0126:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Uitzoeken wanneer en onder welke omstandigheden fout P0126 verscheen.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout zich opnieuw voordoet.
 3. Controleer vervolgens het koelvloeistofpeil (de motor moet koud zijn).
 4. Inspecteer de elektrische bedrading en de aansluitingen van de sensor visueel op losheid en beschadiging. Corrigeer indien nodig.
 5. Test de thermostaat; als hij defect is, vervang hem dan.
 6. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om te zien of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap bij het verhelpen van fout P0126 is het raadplegen van de Technical Service Bulletins (TSB). Voor bekende problemen met het specifieke voertuig.

Voer een grondige visuele inspectie uit om de kabelboom te controleren op duidelijke defecten zoals krassen, slijtage, blootliggende draden of brandplekken. Controleer vervolgens de connectoren en aansluitingen op veiligheid, corrosie en contactbeschadiging.

Controleer zorgvuldig de integriteit van de kabelbomen en maak losse draden vast. Als u een verbrande draad vindt, soldeer hem dan en zorg ervoor dat hij goed geïsoleerd is.

Controleer koelvloeistof en thermostaat

Controleer of het koelvloeistofpeil correct is, zowel in de radiateur (bij koude motor) als in het koelvloeistofoverloopreservoir. Controleer of er geen lekken zijn en of de afsluitdop goed werkt.

Als er niet genoeg koelvloeistof in het systeem zit, wordt de motor mogelijk niet goed warm. Want als de temperatuursensor niet in contact is met de koelvloeistof zal hij de temperatuur niet aflezen.

Controleer met een contactloze thermometer of een real-time streaming scantool of de motor goed warmloopt. Normaal moet de bovenste radiatorslang relatief koud blijven totdat de thermostaat opengaat. Waarna het snel warm wordt.

Als de thermostaat open staat, stroomt de koelvloeistof continu, waardoor de motor niet op bedrijfstemperatuur komt. Dit kan ook de oorzaak zijn van foutcode P0126.

Gebruik een thermometer of diagnose-instrument om de motortemperatuur na 10-15 minuten werking te controleren. Als de temperatuur de bedrijfstemperatuur niet bereikt, controleer dan de ECT-sensor, de bedrading, het koelvloeistofpeil en de werking van de thermostaat.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0126 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet (Express)
 • Ford
 • Mazda (3, 6, CX-7, MPV)
 • Mercedes-Benz
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P0126 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0106, P0125, P0128, P1528.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen