Foutcode P0148 – fout in brandstoftoevoer

Foutcode P0148 klinkt als “fout in brandstoftoevoer”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Delivery Error” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0148

Opgeslagen code P0148 betekent dat de regelmodule (PCM) een probleem in het brandstoftoevoersysteem heeft gedetecteerd. Deze storing wordt uitsluitend gebruikt bij voertuigen met een dieselmotor.

Foutcode P0148 – fout in brandstoftoevoer

De fout wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) detecteert dat de werkelijke en de gewenste brandstofdruk niet overeenkomen. Deze code kan ook worden ingesteld wanneer de PCM detecteert dat het ingangssignaal van de brandstofdruksensor niet overeenkomt met het gespecificeerde bereik.

De meeste dieselmotoren hebben een hogedrukpomp die verbonden is met een lagedrukpomp in de tank. Dat creëert de kracht die nodig is voor directe brandstofinjectie.

De PCM-regelaar regelt de brandstoftoevoer door de druk te regelen en deze naar de hogedrukbrandstofpomp te voeren.

De PCM gebruikt een brandstofdruksensor, die meestal in de buurt van de regelaar van de toevoer zit, om de brandstofdruk te regelen terwijl de motor draait. Deze sensor wordt ook gebruikt om de hoeveelheid brandstof te bepalen die naar de injectoren stroomt.

Foutcode P0148 wordt ingesteld wanneer de besturingsmodule (PCM) vaststelt dat de brandstofraildruksensor niet correct werkt. Dat wil zeggen dat de werkelijke brandstofdruk afwijkt van de ingestelde druk.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0148 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere verwante foutcodes aanwezig zijn.
 3. De motor slaat af of start slecht.
 4. Er is een sterke geur van diesel
 5. Verminderde motorprestaties.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van fout P0148 is hoog en de oorzaak moet zo snel mogelijk worden verholpen. De fout kan leiden tot verminderde prestaties en motorschade.

Oorzaken van de fout

Code P0148 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Lek in het hoge druk brandstofsysteem.
 • Beschadigde brandstofleiding.
 • Defecte brandstofdruksensor.
 • Defecte brandstofregelaar.
 • Defecte brandstofpomp.
 • Beschadigde connector of bedradingsprobleem.
 • Te hoge weerstand in elektrisch circuit.
 • Probleem met PCM stroom relais.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module.

Hoe kan ik foutcode P0148 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0148:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0148 opnieuw verschijnt.
 4. Controleer het hogedrukbrandstofsysteem op lekkage.
 5. Inspecteer de connector en de elektrische kabels visueel op beschadigingen. Indien aanwezig, repareer de beschadigde gebieden.
 6. Controleer of de weerstand binnen de tolerantie ligt.
 7. Test de brandstofdruksensor.
 8. Test het vermogensrelais en de PCM-module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Zoek de brandstofdruksensor en controleer de connector en bedrading. Let op schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connectoren los en controleer zorgvuldig de aansluitingen binnenin. Controleer ze op roest en andere schade.

Verwijder diagnosecode P0148 uit het geheugen, maak een proefrit en kijk of hij weer opkomt. Als het weg is, zat het probleem in de kabelboom of de aansluiting.

Als de foutcode terugkomt, moeten we de sensor en de bijbehorende circuits testen. Bovendien moeten we het hogedruksysteem testen op lekken.

Lekkagecontrole

Als er een sterke geur van dieselolie hangt, is de kans groot dat het probleem wordt veroorzaakt door drukverlies als gevolg van lekkage. Als een brandstoflek wordt vastgesteld, moeten de brandstoffilters en andere onderdelen die onlangs zijn vervangen, zorgvuldig worden onderzocht voordat met de werkzaamheden wordt begonnen.

Als er geen lekken zijn en de foutcode is gereset, gebruik dan een brandstofdrukmeter om de brandstofdruk te controleren.

Wanneer de werkelijke brandstofdruk niet voldoet aan de specificaties van de fabrikant, zijn er verschillende oorzaken. Deze omvatten een defecte brandstofpomp, een verstopt brandstoffilter of een slecht brandstofpomprelais.

U kunt de werking van de brandstofpomp controleren door met een multimeter de spanning op de connector te controleren wanneer er spanning op staat. Als er wel spanning is, maar de brandstofpomp niet werkt, is deze waarschijnlijk defect. Als er geen spanning op de brandstofpompconnector staat, is er waarschijnlijk een defecte brandstofpomp, relais of bedrading.

Controle van de brandstofdruksensor

De brandstofdruksensor wordt normaal bedraad met een 5 volt referentiesignaal en massa. Een brandstofdruksensor met variabele weerstand sluit het circuit en stuurt een gepulseerd signaal naar de PCM.

Controleer met een multimeter de referentiespanning en massa op de connector van de brandstofdruksensor. Als er geen referentiespanning op de sensorconnector staat, controleer dan de parallelle circuits op de PCM-connector.

Als er geen referentiespanning op de PCM-connector wordt gedetecteerd, kan het probleem een defect PCM of een PCM-programmeerfout zijn. Maar beschouw een defecte PCM als de hoofdoorzaak van fout P0148, alleen als laatste redmiddel.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0148 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet
 • Chrysler (PT Cruiser)
 • Citroen
 • Dodge (RAM)
 • Fiat (Ducato)
 • Ford (Explorer, Mondeo, Mustang, Transit)
 • GMC
 • Mazda (5)
 • Mitsubishi (Fuso)
 • Peugeot (Boxer)
 • Ssangyong (Kyron)
 • Toyota (Tundra)
 • Volkswagen
 • GAZelle (Next)

Bij foutcode P0148 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0147, P0149, P0168, P0169, P0170, P0173.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen