Foutcode P0173 – storing brandstofafstelling (Bank 2)

Foutcode P0173 klinkt als “storing brandstofafstelling (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Trim Malfunction (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0173

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0173 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0173 – storing brandstofafstelling (Bank 2)

Hoewel deze code vaak voorkomt, komt hij bij sommige automerken vaker voor dan bij andere. In onderstaande tekst ligt de nadruk zowel op Mercedes-Benz als op Volkswagen. Zij zijn het meest vatbaar voor fout P0173, samen met ontstekingsfoutcodes of andere brandstofcorrectiecodes.

Gewoonlijk geeft een P0173 OBD2-code aan dat de ECU heeft vastgesteld dat het brandstofmengsel niet voldoet aan de door de fabrikant gespecificeerde specificaties. De storing kan worden veroorzaakt door positieve of negatieve brandstofinstellingen. Anders vertelt het ons dat er een fout zit in de ECU brandstof/lucht verhouding controle.

De ECU-regelmodule ontvangt informatie van de zuurstofsensoren (O₂) die worden gebruikt om de hoeveelheid aan de motor geleverde brandstof af te stellen. Deze actie van de ECU wordt brandstofcompensatie genoemd.

Als het signaal van de zuurstofsensor (O₂) aangeeft dat er minder brandstof nodig is, vat de ECU dit op als een negatieve brandstofinstelling. En als het signaal van de zuurstofsensor aangeeft dat er meer brandstof moet worden toegevoegd, wijst dat op een positieve brandstofinstelling.

Kort gezegd betekent code P0173 dat er een fout zit in de computer die de lucht/brandstofverhouding regelt. Een soortgelijke fout P0170 kan ook optreden, met betrekking tot dezelfde fout, maar dan voor (Bank 1).

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0173 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. De motor valt uit of start slecht.
 3. Verhoogd brandstofverbruik.
 4. Zwarte rook uit de uitlaat.
 5. Schokkerige/mislukte ontsteking bij stationair toerental of onder belasting.

Oorzaken van de fout

Code P0173 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Probleem met het vacuüm.
 • Ongeregelde luchtlekkage.
 • Er kan olie in de brandstof zitten.
 • Lek in turboslangen (als de auto daarmee is uitgerust).
 • Mogelijk defecte O2-sensor (bij Mercedes kan aanpassing met M-Benz compatibel scanprogramma nodig zijn).
 • De massa-luchtstroomsensor (MAF) of zuurstofsensor (O2) connector kan vervuild zijn met olie.
 • Controleer ook de bobines, de nokken- en krukassensoren en de oliesensor op lekken die bijdragen tot het binnendringen van olie in de kabelboom.
 • Defecte MAF (Mass Air Flow) sensor (vooral bij Mercedez-Benz en andere Europese auto’s). Er zijn veel problemen met MAF-sensoren op de aftermarket.
 • Defecte brandstofdrukregelaar.
 • Probleem met nokkenas solenoïde regelaar (Mercedes-Benz).

Voor bepaalde Mercedes-modellen is er een terugroepactie voor de carterontluchtingsslang onder het inlaatspruitstuk. Hij moet worden gecontroleerd op lekken/scheuren en de werking van de terugslagklep in de slang. De terugslagklep mag maar in één richting stromen; als dat niet het geval is, kan fout P0173 verschijnen.

Hoe kan ik foutcode P0173 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0173:

 1. Laat de massa-luchtstroomsensor (MAF) controleren. Controleer of de elektrische aansluitingen in goede staat zijn. Vervang de sensor indien nodig.
 2. Als u de oliesensor in de connector niet kunt zien, controleer dan de brandstofdruk in de regelaar op lekkage.
 3. Als u toegang hebt tot een scantool, bekijk dan de aflezing van de MAF-sensor (mass air flow).
 4. Vergelijk met de specificaties van de fabrikant en als die niet overeenkomen, vervang dan de massa-luchtstroomsensor.
 5. Controleer of alle vacuümslangen intact en niet gescheurd zijn.
 6. Controleer de connectors van de zuurstofsensor (O₂). Controleer of ze vrij zijn van olie. Elimineer de oorzaak van het olielek en vervang de met olie vervuilde sensor O₂.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Er moet meteen worden opgemerkt dat het meest voorkomende probleem in verband met deze code de MAF-massaluchtstroomsensor of luchtstroommeter is. Dit geldt met name voor Mercedes en Volkswagen en andere Europese voertuigen.

Voor Amerikaanse en Aziatische voertuigen zijn de codes P0171, P0172, P0174, P0175 het meest voorkomend in verband met fouten bij de correctie van de brandstoftoevoer.

Eenvoudig gezegd, als u fout P0173 heeft, heeft uw ECU opgemerkt dat de brandstofbalans zijn correctielimiet heeft bereikt. In wezen is het brandstof toevoegen om te proberen de slechte toestand, echt of vermeend, te compenseren.

Als u deze code heeft en toegang tot een scanner, kijk dan naar de uitlezing van de MAF-sensor in gram/sec. De metingen zullen per auto verschillen. Laten we teruggaan naar wat normaal zou zijn voor een Mercedes (1.8L), want zij hebben het grootste probleem.

Verwacht 3,5-5g/s bij stationair draaien (ideaal). Bij 2500 rpm zonder belasting zou het 9 tot 12g/s moeten zijn. In wegtesten, bij WOT (volledig open gas) zou het 90g/s of veel hoger moeten zijn.

Als het niet in de specificaties staat, vervang het dan. Als er geen olie in de connector dringt bij het controleren van de MAF, controleer dan de brandstofdruk en controleer of er geen lekken in of uit de regelaar zijn.

Controleer alle vacuümslangen en controleer of er geen scheuren, loszitten of ontbreken. Controleer of er geen vacuümlekken zijn op de pakkingen van het inlaatspruitstuk of scheuren in de luchtslang.

Als de motor een turbo heeft, controleer dan of de slangen in goede staat zijn en niet lekken. Lekke turbolader-slangen kunnen een rijk mengsel veroorzaken.

Controleer de toestand van de carterontluchtingsslang onder het inlaatspruitstuk en de werking van de terugslagklep in de slang. Als er geen problemen zijn met brandstofdruk, MAF-slangen of vacuümslangen, controleer dan de O₂-sensorpluggen op het binnendringen van olie.

Een slechte O₂-sensor kan de fouten P0173 of P0170 veroorzaken. Elimineer de oorzaak van het olielek en vervang de zuurstofsensor door een oliefilter.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0173 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura
 • Audi
 • BMW
 • Honda
 • Hyundai (Tucson)
 • Jeep (Liberty)
 • Kia
 • Land Rover (Range Rover)
 • Mazda
 • Mercedes-Benz (W210)
 • Mitsubishi (Colt, Grandis, Montero, Outlander, Pajero)
 • Nissan
 • Opel
 • Toyota
 • VAZ

Bij foutcode P0173 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0101, P0125, P0150, P0151, P0218, P0442, P1188, P1189.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen