Foutcode P0180 – storing brandstoftemperatuursensor “A” circuit

Foutcode P0180 klinkt als “storing brandstoftemperatuursensor “A” circuit”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Temperature Sensor “A” Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0180

Opgeslagen code P0180 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een spanningssignaal van de brandstoftemperatuursensor heeft gedetecteerd dat buiten het geprogrammeerde bereik ligt. Brandstoftemperatuursensoren zijn gewoonlijk geïntegreerd in de sensor voor de brandstofsamenstelling.

Foutcode P0180 – storing brandstoftemperatuursensor

Terwijl de brandstof door de brandstofsamenstellingssensor loopt, wordt het percentage ethanol, water en andere verontreinigingen geschat. Afhankelijk van de mate van brandstofverontreiniging wordt een passende spanning op het PCM gezet.

De hoeveelheid ethanol in de brandstof wordt gewoonlijk onafhankelijk van de andere verontreinigingen geclassificeerd. Voertuigen die flexibele brandstof gebruiken functioneren normaal, zelfs met maximaal vijfentachtig procent ethanol in de brandstof.

De brandstoftemperatuur wordt door de PCM herkend als de pulsbreedte of het horizontale deel van de golfvorm. Hoe dikker het pulsbreedtesignaal, hoe hoger de brandstoftemperatuur die door de brandstofsamenstellingssensor gaat.

Indien tijdens de meting van de brandstoftemperatuur een signaal van de sensor wordt ontvangen dat aangeeft dat de brandstoftemperatuur buiten het geprogrammeerde bereik ligt, wordt code P0180 opgeslagen. Het storingsindicatielampje (MIL) kan dan gaan branden, waarbij het meerdere keren nodig is om het contact uit te schakelen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0180 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De motor valt uit of start slecht.
 3. Verlies van vermogen.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

De ernst van fout P0180 is hoog en de oorzaak moet zo snel mogelijk worden verholpen. Als de brandstoftemperatuur te laag is, kan de motor van het voertuig afslaan en instabiel worden.

Oorzaken van de fout

Code P0180 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Temperatuur en brandstofsamenstelling sensor defect.
 • De inlaatluchttemperatuursensor is defect.
 • Defecte omgevingstemperatuursensor.
 • Beschadigde connector of bedradingsprobleem.
 • Te hoge weerstand in het elektrische circuit.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module.

Hoe kan ik foutcode P0180 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0180:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met de auto om te zien of fout P0180 opnieuw verschijnt.
 4. Inspecteer de connector en de elektrische kabels visueel op beschadigingen. Indien aanwezig, herstel de beschadigde gebieden.
 5. Controleer of de weerstand binnen de tolerantie ligt.
 6. Test de temperatuur- en brandstofsamenstellingsensor.
 7. Test de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Zoek de temperatuur- en brandstofsamenstellingsensor; controleer de connectoren en bedrading visueel. Let op schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connectoren los en controleer zorgvuldig de aansluitingen binnenin. Controleer ze op roest en andere schade.

Wis diagnosecode P0180 uit het geheugen en kijk of hij terugkomt. Als het weg is, zat het probleem in de bedrading of aansluiting. Als de foutcode terugkomt, moeten we de sensor en de bijbehorende circuits testen.

Controle van de sensor voor temperatuur en brandstofsamenstelling

De brandstofsamenstellingssensor wordt gewoonlijk aangesloten met een referentiesignaal van 5 volt en massa. Een brandstofsamenstellingssensor met een variabele weerstand sluit het circuit en stuurt een signaal naar de PCM over schommelingen in de brandstoftemperatuurspanning.

Controleer met een multimeter de referentiespanning en massa op de connector van de brandstoftemperatuursensor. Als er geen referentiespanning op de sensorconnector staat, controleer dan de parallelle circuits op de PCM-connector.

Als er geen referentiespanning op de PCM-connector wordt gedetecteerd, kan het probleem een defect PCM of een PCM-programmeerfout zijn. Een defect PCM mag echter alleen in laatste instantie als hoofdoorzaak van fout P0180 worden beschouwd.

Met een oscilloscoop kan een golfvorm worden waargenomen als een referentiespanning en massa aanwezig zijn op de connector van de brandstoftemperatuursensor. Sluit de meetsnoeren aan op de massa en het signaalcircuit en bekijk de oscillogrammen op het scherm.

Gebruik een infraroodthermometer om de werkelijke brandstoftemperatuur te bepalen en vergelijk deze met de temperatuur die de oscilloscoop op het scherm weergeeft. Indien de brandstoftemperatuur die door de oscilloscoop wordt weergegeven, niet overeenkomt met de aflezing van de thermometer, is de sensor defect en moet hij worden vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0180 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Citroen (Jumper)
 • Dodge
 • Fiat (Doblo, Ducato)
 • Ford (Freestar, Transit)
 • Hyundai (Porter)
 • Iveco (Daily)
 • Mazda
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Nissan (Maxima, Pathfinder, Primera)
 • Opel
 • Peugeot (Boxer)
 • Renault
 • Smart
 • Toyota

Bij foutcode P0180 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0181, P0182, P0183, P0184.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen