Foutcode P0199 – motorolietemperatuursensor circuit intermitterend

Foutcode P0199 klinkt als “motorolietemperatuursensor circuit intermitterend”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Engine Oil Temperature (EOT) Sensor Circuit Intermittent” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0199

OBD-II-foutcode P0199 is een algemene foutcode die wordt gedefinieerd als “intermitterend signaal in het circuit van de motorolietemperatuursensor”. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een intermitterend signaal van de motorolietemperatuursensor detecteert.

Foutcode P0199 – motorolietemperatuursensor circuit intermitterend

De motorolietemperatuursensor (EOT) genereert een signaal dat door de transmissiecontrolemodule (PCM) wordt gebruikt om de brandstofkwaliteit te berekenen. Het berekent ook het injectietijdstip en de werking van de gloeibougies.

Het EOT-signaal wordt ook vergeleken met signalen van andere sensoren, zoals de inlaatluchttemperatuur (IAT) en de motorkoelmiddeltemperatuur (ECT).

De EOT-sensoren ontvangen een referentiespanning van de PCM, doorgaans 5 volt. De interne weerstand verandert afhankelijk van de motorolietemperatuur en het spanningssignaal wordt teruggestuurd naar de PCM.

EOT-sensoren zijn een type thermistor met negatieve temperatuurcoëfficiënt (NTC). Dit betekent dat de interne weerstand omgekeerd evenredig is met de olietemperatuur. De signaalspanning van de EOT-sensor neemt af wanneer de motorolietemperatuur stijgt, en omgekeerd.

Code P0199 wordt ingesteld wanneer de PCM een intermitterend signaal detecteert in het circuit van de motorolietemperatuursensor. Dit wijst meestal op kortsluiting of een ander probleem met het circuit.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0199 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Mogelijk oververhitting door koelvloeistofproblemen.
 3. Laag oliepeil of olieslib in de motor.
 4. Slechte verwarming van de passagiersruimte bij zeer koud weer.
 5. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

Fout P0199 in verband met de olietemperatuur wordt als ernstig beschouwd, dus is het raadzaam het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Als de olietemperatuur bijvoorbeeld te hoog is, kan de motor oververhit raken.

Oorzaken van de fout

Code P0199 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De motorolietemperatuursensor is defect.
 • Te hoge weerstand in het circuit van de olietemperatuursensor.
 • Beschadigde, verbrande, kortgesloten of gecorrodeerde kabelboom.
 • Gebruik van ongeschikte motorolie.
 • Slecht onderhoud zoals het onregelmatig verversen van olie en oliefilter.
 • Overmatige mechanische slijtage van de motor.
 • Mechanische storing van interne motoronderdelen.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0199 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0199:

 1. Lees alle gegevens en opgeslagen foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de codes en controleer of foutcode P0199 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer het motoroliepeil en de staat ervan. Ververs zo nodig de olie samen met het filter.
 4. Controleer de motorolietemperatuursensor en de bijbehorende bedrading.
 5. Controleer de sensor met een digitale multimeter en vervang hem indien nodig.
 6. Let op mechanische slijtage van de motor. Controleer de olietemperatuur fysiek met een contactloze thermometer.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer of het oliepeil op het juiste niveau is, of het niet is verdund met brandstof of koelvloeistof en of het geen dikke, teerachtige consistentie heeft. Vul zo nodig olie bij of vervang deze voordat u verder gaat met de diagnose.

Voer een grondige visuele inspectie van de kabelboom uit om te zoeken naar beschadigde, verbrande, losgekoppelde, kortgesloten of gecorrodeerde kabelbomen en connectoren. Zo nodig repareren, code P0199 wissen en het systeem opnieuw scannen om te zien of de code terugkeert.

Controleer de bedrading met een multimeter

Als er geen zichtbare schade is, controleer dan de weerstand, de massa en de referentiespanning. Vergelijk alle verkregen metingen met die in de handleiding. Vervang zo nodig de bedrading om ervoor te zorgen dat alle aflezingen in overeenstemming zijn met de specificaties van de fabrikant.

Vergeet niet de bedrading los te koppelen van de PCM terwijl u de weerstand en continuïteit controleert om schade aan de regelaar te voorkomen. De motorolietemperatuursensor zelf moet ook worden gecontroleerd, aangezien deze deel uitmaakt van het regelcircuit.

Controle van de motorolietemperatuursensor

Maak de connector van de motorolietemperatuursensor los en meet de weerstand tussen de twee sensorklemmen met een digitale multimeter ingesteld op ohm. Start de motor en let op de meterstand; de waarden moeten geleidelijk afnemen naarmate de motor warmer wordt.

Als de motortemperatuur stijgt en de EOT-weerstand niet afneemt, is de sensor defect en moet hij worden vervangen. In dit geval zal het vervangen van de motorolietemperatuursensor het probleem met fout P0199 oplossen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0199 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A4)
 • Chevrolet (Cruze)
 • Dodge
 • Ford
 • GMC
 • Hyundai
 • Jeep
 • Land Rover
 • Nissan
 • Peugeot
 • Porsche (Cayenne)
 • Volkswagen

Bij foutcode P0199 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0195, P0196, P0197, P0198.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen