Foutcode P0218 – oververhitting van de transmissie

Foutcode P0218 klinkt als “oververhitting van de transmissie”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Over Temperature Condition” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0218

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P0218 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0218 – oververhitting van de transmissie

Vóór gebruik bevindt het grootste deel van de transmissievloeistof zich in de lekbak. Eenmaal in bedrijf, passeert het filter en de behuizing van de regelklep. voordat het in het carter van de transmissie komt en uiteindelijk in de oliepomp.

De vloeistof staat onder druk in de oliepompgroep, vanwaar het naar het drukregelventiel gaat. Hier smeert het de hydraulische circuits van de transmissie en diverse andere onderdelen.

Hete vloeistof verlaat de koppelomvormer en stroomt in de radiatorbuizen van de transmissie. die door de koppelingsklep en de oliekoeler zelf gaat. De koude vloeistof keert dan terug naar de voorkant van de transmissie om deze te smeren en de warmte ervan af te voeren.

Als u code P0218 behoudt, betekent dit dat de temperatuur van de transmissievloeistof de toegestane limiet heeft overschreden. Normaal moet de temperatuur gedurende langere tijd boven de 140°C uitkomen.

Men mag niet vergeten dat een hoge temperatuur van de transmissievloeistof een belangrijke factor is voor het falen van de transmissie.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0218 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De transmissie van de auto slaat niet aan.
 3. De auto start in de 2e of 3e versnelling (noodloop).
 4. Kan niet schakelen.
 5. Transmissie schakelt hard of slipt.
 6. Vloeistof lekt uit de koppelomvormerafdichting of een andere plaats.
 7. Laag vloeistofniveau in de transmissie.
 8. Oververhitting van de transmissie.
 9. Problemen met het in- en uitschakelen van de koppelomvormer.
 10. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van fout P0218 is zo groot dat het raadzaam is het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Het probleem te lang negeren kan leiden tot uitgebreidere en duurdere reparaties. Na verloop van tijd kunnen de prestaties van het voertuig zodanig verslechteren dat er niet meer mee gereden kan worden.

Oorzaken van de fout

Code P0218 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Mogelijke kortsluiting naar aarde in het signaalcircuit van de transmissievloeistoftemperatuursensor.
 • Mogelijke fout in de TFT-sensor (interne kortsluiting).
 • Vervuiling of laag niveau van ATF transmissievloeistof.
 • Transmissie vloeistof passages zijn verstopt of verstopt.
 • Lekkage in het krachtoverbrengingssysteem, wat kan wijzen op een defect of beschadigd transmissiecarter.
 • Koelventilator/ventilatorkoppeling werkt niet.
 • Mechanisch defect in de transmissie.
 • Oververhitting door het trekken van een te zware aanhanger.
 • Soms is de oorzaak een defecte transmissiecontrole module.

Hoe kan ik foutcode P0218 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0218:

 1. Vervang de ATF-vloeistof en het filter.
 2. Vul de transmissievloeistof tot het vereiste niveau.
 3. Spoelen om de interne kanalen van de transmissie te reinigen.
 4. Testen, eventueel vervangen van een defecte transmissievloeistoftemperatuursensor.
 5. Oplossen van mechanische storingen in de transmissie.
 6. Controleren van connectoren en bedrading.
 7. Flashing of vervanging van de transmissiecontrole module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Raadpleeg om te beginnen altijd de Technische Servicebulletins (TSB) voor uw specifieke voertuig. Het probleem P0218 kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

De volgende stap is het lokaliseren van de transmissievloeistoftemperatuursensor (TFT). Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, slijtage, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Wis met een diagnoseapparaat de foutcodes uit het geheugen en kijk of fout P0218 terugkeert. Als de code terugkomt, moeten we de TFT-sensor en de bijbehorende circuits testen.

Bedradingstest

Koppel de elektrische connector van de TFT-sensor los met de contactsleutel uit. Sluit een digitale voltmeter aan. De zwarte draad naar massa en de rode draad naar de signaalaansluiting op de connector van de bedradingsbundel van de TFT-sensor.

Zet de contactsleutel aan. Afhankelijk van de specificaties van de fabrikant moet de voltmeter 12 of 5 volt aangeven. Beweeg de verbinding en kijk of de aflezing verandert. Als de spanning niet juist is, vervang dan de defecte draden of connector.

Controleer de sensor

Sluit een poot van een ohmmeter aan op de signaalaansluiting van de TFT-sensor en de andere poot op de massa. Controleer de weerstand volgens de specificaties van de fabrikant. Beweeg de connector van de transmissievloeistoftemperatuursensor en controleer de weerstand. Als de meting van de ohmmeter afwijkt van de aanbevelingen van de fabrikant, moet u de TFT-sensor vervangen.

Als de bedrading en de sensortests zijn voltooid, maar u nog steeds code P0218 krijgt. Je moet kijken naar de PCM / TCM module en naar interne transmissiefouten. Maar doe dit na het vervangen van de TFT-sensor. Meestal is diegene het probleem.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde voertuigdiagnosticus.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0218 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chrysler (PT Cruiser, Sebring)
 • Dodge (Caliber)
 • Ford
 • Jeep (Grand Cherokee, Liberty, Wrangler)
 • Mazda
 • Nissan
 • Opel
 • Ssangyong

Bij foutcode P0218 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0031, P0037, P0158, P0173, P0714, P0741, P0776, P1684, P2181, P2187, P2503.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen