Foutcode P0224 – gashendel/pedaalpositiesensor/schakelaar “B” circuit intermitterend/foutief

Foutcode P0224 klinkt als “gashendel/pedaalpositiesensor/schakelaar “B” circuit intermitterend/foutief”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Throttle/Pedal Position Sensor/Switch (TPS) “B” Circuit Intermittent/Erratic” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0224

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0224 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0224 – gashendel/pedaalpositiesensor/schakelaar

De gaskleppositiesensor (TPS) reageert op de beweging van het gaspedaal. Dit is een soort potentiometer. Deze zet de gaskleppositie om in een uitgangsspanning en stuurt het spanningssignaal naar de motorregelmodule (ECM). Het detecteert ook de openings- en sluitsnelheid van de gasklep en levert een spanningssignaal aan de ECU.

Code P0224 betekent dat de computer een bepaald aantal intermitterende of onregelmatige signalen van de TPS (gaskleppositiesensor “B”) heeft gedetecteerd. Binnen een bepaalde tijd en onder geprogrammeerde omstandigheden.

Bij gesloten gasklep is het signaal ongeveer 0,45 volt en de ondergrens bij geopende gasklep is 0,17 – 0,20 volt.

Eenvoudig gezegd wordt de gaskleppositiesensor gebruikt om te bepalen in welke stand de gasklep zich bevindt. Als de signaalwaarde met tussenpozen wegvalt (intermitterend) door een slecht contact, wordt deze code ingesteld.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0224 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden.
 2. Ontsteking schokt/mislukt bij stationair toerental of onder belasting.
 3. De motor slaat af of start slecht.
 4. De motor kan niet versneld worden, de gasrespons reageert niet.
 5. Slechte acceleratie.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Vermogensverlies door trage gasrespons.

Als fout P0224 wordt weergegeven, mag de motor bij hogere stationaire toerentallen draaien, maar zal het voertuig niet goed accelereren. Het is raadzaam de foutcode zo snel mogelijk te wissen om een verergering van het probleem te voorkomen.

Oorzaken van de fout

Code P0224 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Gaskleppositiesensorcircuit is open of slechte elektrische verbinding.
 • Bedradingsbundel van gaskleppositiesensor is open of kortgesloten met massa of andere draad.
 • Corrosie op MAP of TPS connector.
 • Gaskleppositiesensor is defect.
 • De retourveer van de gasklep zit vast.
 • Gaskleppositiesensor of TPS-connector gecorrodeerd.

Hoe kan ik foutcode P0224 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0224:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Uitzoeken wanneer en onder welke omstandigheden de fout optreedt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Controleer de elektrische bedrading en aansluitingen van gaskleppositiesensor “B” visueel op loszitten en beschadiging.
 4. Vergelijk de aflezingen van gaskleppositiesensor “A” en gaskleppositiesensor “B” met behulp van een scantool; vervang zo nodig de defecte sensor.
 5. Controleer of de retourveer werkt.
 6. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om te zien of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer zorgvuldig de gaskleppositiesensor (TPS), de connector van de kabelboom en de kabelboom zelf op breuken, enz. Repareer of vervang indien nodig om fout P0224 te wissen.

Controleer de spanning op de TPS, die moet tussen 0,45-0,17 volt liggen (sommige voertuigen kunnen andere waarden hebben). Een te lage of te hoge spanning wijst op een probleem. Vervang de sensor indien nodig.

Als de TPS onlangs is vervangen, kan het nodig zijn deze af te stellen. Bij sommige auto’s vereisen de installatie-instructies dat de sensor correct wordt afgesteld (zie reparatiehandleiding voor details).

Als er geen symptomen zijn, kan het probleem intermitterend zijn en kan het wissen van de code het probleem tijdelijk oplossen. In dat geval moet u beslist de kabelboom controleren om er zeker van te zijn dat deze nergens schuurt of rafelt, enz.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0224 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Citroen
 • Dodge
 • Hyundai
 • Jeep
 • Mazda
 • Nissan
 • Peugeot
 • Subaru (Impreza)
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P0224 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0124, P0229, P2124, P2129, P2134, P212E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen