Foutcode P0228 – gasklep/pedaalpositiesensor/schakelaar “C”-circuit hoge ingang

Foutcode P0228 klinkt als “gasklep/pedaalpositiesensor/schakelaar “C”-circuit hoge ingang”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Throttle/Pedal Position Sensor/Switch (TPS) “C” Circuit High Input” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0228

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0228 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0228 – gasklep/pedaalpositiesensor/schakelaar

De gaskleppositiesensor (TPS) reageert op de beweging van het gaspedaal. Dit is een soort potentiometer. Deze zet de gaskleppositie om in een uitgangsspanning en stuurt het spanningssignaal naar de motorregelmodule (ECM). Het detecteert ook de openings- en sluitsnelheid van de gasklep en levert een spanningssignaal aan de ECU.

Bij gesloten gasklep is het signaal van de positiesensor ongeveer 0,45 volt. Als de TPS-signaalspanning de 5 volt nadert, wordt foutcode P0228 ingesteld. De ECU herkent het probleem als een hoog signaalniveau in het gaskleppositiesensor “C”-circuit.

Eenvoudig gezegd wordt de gaskleppositiesensor gebruikt om te bepalen in welke stand de gasklep zich bevindt. Als de signaalwaarde de normale bovengrens overschrijdt, stelt de PCM deze code in.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0228 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. Onstabiel of laag stationair toerental.
 3. Verhoogd motortoerental bij stationair toerental.
 4. De motor slaat af of start slecht.
 5. De motor loopt niet gelijkmatig (pulserend).
 6. Geen reactie op het gaspedaal.

Als fout P0228 optreedt, wordt de voertuigsnelheid beperkt tot ongeveer 50 km/u in de veiligheidsmodus of de noodmodus. Het is raadzaam om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P0228 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Gaskleppositiesensorcircuit is open of slechte elektrische verbinding.
 • De bedrading van de gaskleppositiesensor is open of kortgesloten met massa of een andere draad.
 • Gaskleppositiesensor is defect.
 • Beschadigde computer (PCM).

Hoe kan ik foutcode P0228 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0228:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Uitzoeken wanneer en onder welke omstandigheden de fout optreedt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Controleer de elektrische bedrading en aansluitingen van de gaskleppositiesensor “C” visueel op loszitten en beschadiging.
 4. Vergelijk de gaskleppositiesensoren “A” en “C” met een scantool en vervang zo nodig de defecte sensor.
 5. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om te zien of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer de gaskleppositiesensor (TPS), de connector van de kabelboom en de kabelboom zorgvuldig op breuken, enz. Repareer of vervang indien nodig om fout P0228 te wissen.

Controleer de spanning op de TPS (raadpleeg de onderhoudshandleiding van uw voertuig voor meer informatie). Een te hoge spanning wijst op een probleem. Vervang de sensor indien nodig.

Als de TPS onlangs is vervangen, kan het nodig zijn deze af te stellen. Bij sommige auto’s vereisen de installatie-instructies dat de sensor correct wordt afgesteld (zie de servicehandleiding voor details).

Als er geen symptomen zijn, kan het probleem intermitterend zijn en kan het wissen van de code het probleem tijdelijk oplossen. In dat geval moet u beslist de kabelboom controleren om er zeker van te zijn dat deze nergens schuurt of rafelt, enz.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0228 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet (Malibu)
 • Citroen
 • Infiniti
 • Iveco
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Nissan (Maxima)
 • Peugeot (206, 307)
 • Volkswagen

Bij foutcode P0228 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0223, P0225, P0226, P0227, P0229.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen