Foutcode P022A – circuit inlaatluchtkoeler bypassregeling “A” open

Foutcode P022A klinkt als “circuit inlaatluchtkoeler bypassregeling “A” open”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Charge Air Cooler Bypass Control “A” Circuit Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P022A

Een opgeslagen code P022A betekent dat de powertrain control module (PCM) een fout heeft gedetecteerd. Dit wordt veroorzaakt door een ontbrekend signaal in het “A”-circuit van de bypassregeling van de laadluchtkoeler.

Foutcode P022A – circuit inlaatluchtkoeler bypassregeling

Bij geforceerde inductiesystemen wordt een luchtkoeler of intercooler gebruikt om de inlaatlucht in de motor te koelen. De gekoelde lucht mengt efficiënter met de brandstof, waardoor het brandstofverbruik en de prestaties verbeteren.

De intercooler is het deel van het inlaatsysteem dat onder boostdruk werkt. Een bypassklep (omloopleiding) wordt gebruikt om lucht langs de intercooler af te voeren naar de atmosfeer en/of te hergebruiken.

De motorregelmodule gebruikt de bypassklep om zich aan te passen aan de huidige omstandigheden en behoeften van de motor.

De ECM schakelt het motorcontrolelampje met code P022A in wanneer het een conditie buiten een bepaald bereik detecteert. Die wordt gedetecteerd in het regelcircuit of systeem van de intercooler bypass.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P022A voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De motor accelereert niet goed.
 3. Het voertuig accelereert niet goed.
 4. Er zijn mogelijk geen andere symptomen dan de opgeslagen foutcode.
 5. Het voertuig gaat in de “noodmodus”.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van fout P022A zal gemiddeld zijn, maar u moet dit probleem niet onopgemerkt laten, omdat het snel kan uitgroeien tot een ernstiger defect. U moet zich realiseren dat een niet-gecorrigeerde code in de loop van de tijd kan verergeren als deze niet wordt behandeld.

Oorzaken van de fout

Code P022A kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Overdrukklep zit vast in open/gesloten positie.
 • Obstructie in het werkgebied van de overdrukklep.
 • Kapotte of beschadigde bedradingsbundel.
 • Doorgebrande zekering of relais.
 • Gecorrodeerde of beschadigde connector.
 • Soms veroorzaakt door een defecte ECM-module.

Hoe kan ik foutcode P022A wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P022A:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Ontdek wanneer en onder welke omstandigheden de P022A-fout is opgetreden.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Inspecteer de elektrische bedrading en aansluitingen van de overdrukklep visueel op loszitten en beschadigingen.
 4. Controleer zekeringen of relais.
 5. Controleer de overdrukklep op vreemde voorwerpen of andere obstructies binnen het werkingsbereik.
 6. Test de overdrukklep zelf, deze kan vastzitten in de open/gesloten positie.
 7. Wis de foutcode opnieuw uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of het probleem is opgelost.
 8. Als het probleem niet is opgelost, kan het te wijten zijn aan een defecte ECM-module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het P022A probleemoplossingsproces is het bekijken van de Technical Service Bulletins (TSB). In sommige gevallen kan dit op de lange termijn veel tijd besparen door je in de juiste richting te wijzen.

De omloopklep van de laadluchtkoeler controleren

Zoek de bypassklep van de laadluchtkoeler door de laadluchtleiding naar de intercooler te volgen. Hij kan direct op de laadluchtleiding gemonteerd zijn.

Afhankelijk van het model kan hij in de voorbumper, op de voorspatborden of direct onder de motorkap gemonteerd zijn, maar er zijn ook andere locaties. Als de klep gevonden is, inspecteer hem dan op duidelijke schade.

De klep kan volledig uit het voertuig worden verwijderd om te controleren of hij goed werkt. Controleer na verwijdering of er geen belemmeringen zijn voor de beweging van de klep. Als dit het geval is, reinigt u de ontlastklep voordat u deze installeert.

Elektrische problemen oplossen

De volgende stap bij het diagnosticeren van de P022A-fout is een visuele inspectie van de bijbehorende kabelbomen en connectoren. Speciale aandacht moet worden besteed aan bedrading in de buurt van hete uitlaatcomponenten en scherpe randen.

Om elektrische problemen in de kabelboom volledig uit te sluiten, kan het nodig zijn om deze los te koppelen van de klep en de ECU. Controleer met een multimeter de continuïteit van het circuit en de connector op de klep.

Met een scantool kun je de klep testen door de klep te bedienen en het bewegingsbereik te observeren. Indien nodig kunt u een uiteinde van de klep loskoppelen om de bewegende delen te bekijken.

Open en sluit de ontlastklep volledig met de scantool en let op de mechanische werking. Als u merkt dat de klep blijft hangen maar er niets in de weg zit, is deze waarschijnlijk defect.

Na vervanging van de defecte klep is het probleem met fout P022A waarschijnlijk opgelost. Dienovereenkomstig zouden alle symptomen die met deze fout gepaard gingen, moeten verdwijnen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P022A kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet
 • Ford
 • Mazda
 • Peugeot
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P022A kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P022B, P022C, P022D, P022E, P022F, P024A, P024B, P024C.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen