Foutcode P023D – absolute druk in het spruitstuk – turbolader/supercharger boost sensor “A” correlatie

Foutcode P023D klinkt als “absolute druk in het spruitstuk – turbolader/supercharger boost sensor “A” correlatie”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Manifold Absolute Pressure – Turbocharger/Supercharger Boost Sensor “A” Correlation” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P023D

Opgeslagen code P023D betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een mismatch in de correlatiesignalen heeft gedetecteerd. Tussen de Absolute Manifold Pressure (MAP) sensor en de turbolader/boostsensor, gemarkeerd met “A”.

Foutcode P023D – absolute druk in het spruitstuk – turbolader/supercharger boost sensor

De letter “A” geeft een specifieke boostsensor aan in een systeem dat meerdere boostsensoren op verschillende plaatsen kan gebruiken. Deze code geldt alleen voor voertuigen met persluchttoevoer. Apparaten met geforceerde luchttoevoer omvatten turboladers en superchargers.

De MAP-sensor levert de PCM een spanningssignaal dat de dichtheid of de druk van de lucht in het inlaatspruitstuk weergeeft. Het spanningssignaal wordt ontvangen (PCM) in kilopascal (kPa) of in inches kwikkolom (Hg).

De druksensor van de turbocompressor/lader heeft waarschijnlijk een soortgelijk ontwerp als de MAP-sensor. Hij controleert de luchtdichtheid in de inlaatbuis van de turbo en geeft de PCM een overeenkomstig spanningssignaal.

Code P023D wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden. Als de PCM spanningssignalen detecteert tussen de MAP-sensor en de A-boostsensor. die verschillen van de geprogrammeerde referentiewaarde.

Het kan enkele malen duren voordat het MIL-lampje in de instrumentengroep gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P023D voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Vermogensverlies kan worden waargenomen.
 4. Rijke of magere uitlaatemissie.
 5. Slecht starten van de motor, vooral bij koude motor.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van foutcode P023D is gemiddeld, maar de algehele motorprestaties kunnen worden beïnvloed. En ook het brandstofverbruik kan negatief worden beïnvloed door omstandigheden die bijdragen aan het optreden van de code.

Oorzaken van de fout

Code P023D kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte absolute druksensor (MAP).
 • Defecte turbolader boost sensor.
 • Beschadigde, doorgebrande, kortgesloten, losgekoppelde, gecorrodeerde draden of connectoren.
 • Kortsluiting of breuk in kabelboom tussen sensoren en PCM.
 • Turbocharger problemen.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module of een programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P023D wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P023D:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Er kan vermogensverlies worden waargenomen.
 4. Rijke of magere uitlaatemissie.
 5. Slechte start, vooral bij koude motor.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van foutcode P023D is gemiddeld, maar de algehele motorprestaties kunnen nadelig worden beïnvloed. De omstandigheden die bijdragen tot de code kunnen het brandstofverbruik negatief beïnvloeden.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Turbines draaien gewoonlijk met ongelooflijke snelheden van 100.000 tot 150.000 omwentelingen per minuut. Ze verdragen geen onbalans of gebrek aan schone olie in het lager.

Het diagnoseproces voor fout P023D begint het best met de meest voorkomende turboproblemen. Hiervoor is gereedschap nodig, zoals een vacuümmeter en een meetklok.

Controle van het vacuüm

Controleer of de motor goed loopt, zonder overslaan van de ontsteking of codes met betrekking tot een defecte ontstekingssensor. Controleer vervolgens of de klemmen bij de uitlaat van de turbolader, de intercooler en het gasklephuis goed vastzitten.

Controleer het inlaatspruitstuk op lekkage, inclusief de vacuümslangen. Verwijder de hendel van de gasklep. Bedien de klep handmatig, op zoek naar een vastzittende klep die een daling van het vermogen veroorzaakt.

Laaddrukmeting, controle van de turbolader

Zoek een vacuüm zonder gaten in het inlaatspruitstuk en installeer een vacuümmeter. Start de motor. Bij stationair toerental moet de motor een vacuüm hebben van 1-1,5 atmosfeer. Indien minder dan 1 atmosfeer is de katalysator defect en laat geen boost toe.

Versnel de motor snel tot 5000 toeren per minuut en laat het gas los, terwijl u op de vacuümmeter kijkt die de laaddruk aangeeft. Stijgt de laaddruk boven de 1,3 atmosfeer, dan is de bypassklep defect.

Stop de motor en laat hem afkoelen. Verwijder de uitlaatslang van de turbine en kijk binnenin of de bladen niet tegen het huis schuren. Let op verbogen of ontbrekende schoepen of olie in de turbolader. Draai de schoepen met de hand en zoek naar weerstand die wijst op een storing in de turbolader.

Controleer de olieleidingen van het cilinderblok naar het middenlager en de retourleiding van het lager naar de oliepan op lekkage. Plaats een meetklok op de turbine-uitlaat en draai de turbine-as. Als de axiale speling groter is dan 0,003, is het middenlager defect.

Solenoïde en bedrading

Indien na alle controles geen problemen worden gevonden, maar code P023D niet is verdwenen, moeten de elektrische componenten worden gecontroleerd. De sensoren en bijbehorende circuits moeten worden getest.

Maak de kabelboom los en test het besturingscircuit. Controleer of er 12 volt aanwezig is in het voedingscircuit. Ze moeten zichtbaar zijn wanneer het contact aanstaat. Als ze niet aanwezig zijn, of als ze aanwezig zijn als het contact uit staat, repareer dan de bedrading van de PCM naar de sensor.

Controleer of de kleppen goed geaard zijn. Sluit het controlelampje aan op de pluszijde van de accu en sluit het andere uiteinde aan op het massacircuit van de kleppen. Als het controlelampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P023D kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Citroen
 • Dodge
 • Ford
 • Land Rover (Discovery, Range Rover)
 • Mazda
 • Peugeot (3008, 408)
 • Saab
 • Toyota

Bij foutcode P023D kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0101, P0235, P0236, P0237, P0238, P023E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen