Foutcode P0254 – injectiepomp brandstofmeetregeling “A” hoog (nok/motor/injector)

Foutcode P0254 klinkt als “injectiepomp brandstofmeetregeling “A” hoog (nok/motor/injector)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Injection Pump Fuel Metering Control “A” High (Cam/Rotor/Injector)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0254

OBD-II-foutcode P0254 is een generieke foutcode die wordt gedefinieerd als een hoog niveau brandstofdoseerpomp ‘A’-stuursignaal. Deze wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een hoog signaalniveau in de feedbackcircuits detecteert.

Foutcode P0254 – injectiepomp brandstofmeetregeling

Er worden onjuiste kenmerken gedetecteerd tussen de sensor van de brandstofdoseerregeling en de actuator van de brandstofhoeveelheid. Evenals andere sensoren die betrokken zijn bij het bepalen van brandstofdruk en -volume.

Alle common-rail-dieselinjectiesystemen maken gebruik van een “elektronische brandstofdoseerregelaar”. Om de hoeveelheid brandstof te meten die in de pompkamer van een hogedruk dieselpomp wordt toegelaten.

Zo wordt het volume en de druk bepaald van de brandstof die uiteindelijk in de brandstofrail komt. De druk in de brandstofleiding moet echter binnen een zeer nauw bereik worden bewaakt.

Daartoe wordt in de meeste gevallen een druksensor met variabele weerstand gebruikt om de werkelijke druk aan de PCM door te geven. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de werkelijke druk in de brandstofrail overeenkomt met de berekende druk.

In een volledig functioneel brandstofsysteem zet de druksensor de brandstofdruk om in een spanningssignaal. Dit wordt door de PCM gebruikt om de injectiepulsbreedte en de injectietiming te berekenen. Om ervoor te zorgen dat onder alle bedrijfsomstandigheden de juiste hoeveelheid brandstof in de cilinders wordt ingespoten.

De signaalspanningen van de elektronische brandstofactuator en de brandstofdoseercontrolesensor moeten dus overeenkomen. Om de PCM in staat te stellen de juiste brandstofstrategie te berekenen voor een efficiënte werking van de motor bij alle toerentallen en belastingen.

Storingscode P0254 met betrekking tot brandstofdoseerpomp “A” kan worden ingesteld als gevolg van mechanische of elektrische problemen. Mechanisch kan een EVAP probleem zijn, en elektrisch een defect FRP sensor circuit.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0254 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Er kan vermogensverlies worden waargenomen.
 4. De motor kan onregelmatig worden.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van foutcode P0254 hangt af van de oorzaak van de fout en kan variëren van gemiddeld tot ernstig. In ieder geval mag de storing niet worden genegeerd en is het raadzaam deze zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P0254 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Brandstofrail positiesensor (FRP) defect.
 • Defecte brandstofhoeveelheidschakelaar (FQA).
 • Beschadigde, verbrande, kortgesloten, losgekoppelde, gecorrodeerde draden of connectoren.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0254 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0254:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0254 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer de brandstofrailpositiesensor (FRP).
 4. Test de actuator van de brandstofhoeveelheid (FQA).
 5. Controleer de connectoren en bedrading op schade, losheid en corrosie.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u begint met de diagnose van code P0254, raadpleegt u de Technische Servicebulletins (TSB) voor uw voertuig. Het probleem kan een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant, wat tijd en geld bespaart.

Zoek vervolgens de brandstofrailpositiesensor (FRP) op uw auto. Deze bevindt zich gewoonlijk in de buurt van de injectiepomp, die met bouten aan de motor is bevestigd.

Controleer de connector en bedrading visueel op krassen, slijtage, blootliggende draden, verbrande plekken of gesmolten plastic. Demonteer de connector en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector.

Gebruik zo nodig een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een plastic borstel om de klemmen te reinigen. Laat ze drogen en breng elektrisch vet aan op de contactpunten.

Wis met een OBD-2 scanner de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of de fout terugkomt. Zo niet, dan zat het probleem waarschijnlijk in de verbindingen.

Controleer de sensor en de bedrading

Als code P0254 terugkeert, controleer dan de FRP-sensor en de bijbehorende circuits. Met het contact uit maakt u de elektrische connector van de FRP-sensor los.

Sluit de zwarte kabel van de digitale voltmeter aan op de massa-aansluiting van de connector van de sensorbedradingsbundel. Sluit de rode draad van de digitale voltmeter aan op de voedingsaansluiting van de connector van de sensorharnas.

Draai de contactsleutel om, zonder de motor te starten, de voltmeter moet 12 of 5 volt aangeven. Als dat niet het geval is, kan het probleem liggen bij de voedings- of aardedraden, of verband houden met een defecte PCM.

Om het PCM te controleren moet de signaalkabel worden getest. Beweeg de rode voltmeterkabel van de voedingskabel naar de signaalkabel terwijl de connector is losgekoppeld. De voltmeter moet 5 volt aangeven, zo niet, repareer dan de signaalkabel of vervang de PCM.

Als alle controles geslaagd zijn, maar u blijft fout P0254 krijgen, is het probleem waarschijnlijk een defecte FRP-sensor. U kunt de sensor controleren met een ohmmeter en als hij defect is, hem vervangen door een nieuwe.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0254 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Dodge (RAM)
 • Fiat (Doblo, Punto)
 • Ford (Transit)
 • GMC
 • Jeep (Grand Cherokee)
 • Mitsubishi (Fuso)
 • GAZelle

Bij foutcode P0254 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0251, P0252, P0253, P0255.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen