Foutcode P025B – regelcircuit brandstofpompmodule bereik/prestaties

Foutcode P025B klinkt als “regelcircuit brandstofpompmodule bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Pump Module Control Circuit Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P025B

OBD-2-code P025B wordt meestal gedefinieerd als “prestatieverschil tussen het prestatiebereik van de brandstofpompmodule en de motor”. Het wordt ingesteld wanneer de PCM niet de vereiste informatie ontvangt van de brandstofpompregelmodule.

Foutcode P025B – regelcircuit brandstofpompmodule bereik/prestaties

In de meeste gevallen wordt de code ingesteld onmiddellijk nadat de fout zich voordoet en het waarschuwingslampje gaat branden. Maar soms wordt de code pas ingesteld nadat de fout enkele seconden aanwezig is geweest.

Bij oudere benzinemotoren is het brandstofsysteem zo ontworpen dat de brandstof met een constante snelheid en druk naar de injectoren stroomt. In deze systemen wordt de brandstofpomp van stroom voorzien via een relais, dat een spanning levert die dicht bij die van de accu ligt.

Moderne voertuigen gebruiken terugloopsystemen die overtollige brandstof niet naar de tank terugvoeren. In plaats daarvan worden het volume en de druk van de aan de injectoren geleverde brandstof geregeld door de snelheid van de brandstofpomp te variëren, hetgeen wordt bereikt door de spanning in het regelcircuit te variëren.

Het nadeel van deze systemen is echter de sterk toegenomen complexiteit van de regeling van de brandstofpomp. waarbij controlemodules en diverse sensoren betrokken zijn. Zoals gaspedaalpositie, gaspedaalpositie. Inputs van MAP / MAF, koelvloeistof, inlaatluchttemperatuur, brandstofdruk en een paar andere. Deze zijn met elkaar verbonden via het CAN (Controller Area Network) bussysteem.

De PCM gebruikt al deze gegevens om de juiste brandstofdruk te berekenen. Om het juiste evenwicht te bereiken, past de PCM de snelheid van de brandstofpomp verschillende keren per seconde aan door de ingangsspanning te wijzigen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de meest gebruikelijke methode is het veranderen van de weerstand om de spanning te verhogen of te verlagen.

De PCM activeert foutcode P025B wanneer deze een of meer omstandigheden buiten een bepaald elektrisch bereik in de brandstofpompregelmodule of het circuit daarvan controleert. Dit kan worden veroorzaakt door een mechanisch of elektrisch probleem.

Een fout in verband met een onjuist werkingsbereik van het besturingscircuit van de brandstofpompmodule wordt ingesteld wanneer de PCM een gemeenschappelijke circuitfout controleert. Het probleem kan liggen in de brandstofpompmodule zelf of in het circuit ervan.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P025B voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. De motor kan niet starten of starten en vervolgens afslaan.
 4. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 5. Onvoldoende brandstoftoevoer door verkeerde werking van de brandstofpomp.
 6. Verminderde motorprestaties.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.
 8. Aanwezigheid van brandstofgeur.
 9. Motor slaat af bij het bereiken van de bedrijfstemperatuur.
 10. Behalve een opgeslagen foutcode mogen er geen andere symptomen aanwezig zijn.

Een fout in het circuit van de brandstofpompmodule kan problemen veroorzaken bij het starten van de motor, daarom wordt fout P025B als ernstig beschouwd.  Als het wordt genegeerd, kunnen onderdelen volledig uitvallen.

Oorzaken van de fout

Code P025B kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Problemen met de brandstofpomp module.
 • Defecte brandstofpomp.
 • Brandstofpomprelais is defect en de brandstofpomp krijgt geen spanning.
 • Schade aan de kabelboom leidt tot een open circuit in de voeding van de brandstofpomp.
 • Losse of beschadigde connectoren.
 • Het feedback circuit is open.
 • Een kleine schok kan de traagheidsschakelaar hebben geactiveerd die het brandstofpompcircuit opent.
 • Zekering brandstofpomp doorgebrand door kortsluiting naar aarde.
 • Defecte CAN bus lijn.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P025B wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P025B:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Om na te gaan wanneer en onder welke omstandigheden fout P025B verschijnt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Voer een test van de brandstofpompmodule uit.
 4. Controleer of de brandstofpomp goed werkt.
 5. Test het brandstofpomprelais.
 6. Inspecteer de elektrische bedrading en verbindingen visueel op losheid en schade.
 7. Controleer de traagheidsschakelaar, schakel hem zo nodig in.
 8. Vervang de zekering indien nodig.
 9. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om te zien of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voor de diagnose van de brandstofpompcircuits en het wissen van de P025B-foutcode is een bedradingsschema van uw voertuig nodig. U kunt dan doorgaan naar de volgende stap.

Als het voertuig start en rijdt en geen stuurklachten vertoont, is er hoogstwaarschijnlijk een onderbreking in het feedbackcircuit tussen de PCM en het voedingsspanningscircuit van de brandstofpomp. Repareren indien nodig.

Wanneer het voertuig niet start of start en uitvalt door lage brandstofdruk, controleer dan de zekering van de brandstofpomp. Als deze is doorgebrand, controleer dan het voedingscircuit van de brandstofpomp op een massafout.

Verwijder het brandstofpomprelais (FP) en controleer vervolgens de weerstand tussen het spanningscircuit van de brandstofpompconnector en de massa. Als er een kleine weerstand is die wijst op een massafout, moet u de brandstofpomp loskoppelen en opnieuw controleren.

Als de brandstofpomp een hoge of oneindige weerstand vertoont na het loskoppelen, vervang dan de kortgesloten brandstofpomp. Als de weerstand laag is na het loskoppelen van de brandstofpomp, moet u de kortsluiting in het toevoercircuit van het FP opheffen.

Na controle van de elektrische circuits zijn er waarschijnlijk verschillende scenario’s. Ofwel verdwijnt P025B omdat het bedradingsprobleem is opgelost. Ofwel is het probleem een defect relais, module of brandstofpomp zelf.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P025B kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW
 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Dodge
 • Ford (Escape, F-150, Focus, Kuga)
 • Mazda (3)
 • Nissan (Qashqai)
 • Renault (Master)
 • Volkswagen

Bij foutcode P025B kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P025A, P025C, P025D.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen