Foutcode P0266 – cilinder 2 fout bijdragebalans

Foutcode P0266 klinkt als “cilinder 2 fout bijdragebalans”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Cylinder 2 Contribution Balance Fault” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0266

Opgeslagen code P0266 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een onjuiste balansverdeling voor een bepaalde motorcilinder heeft gedetecteerd. In dit geval betrof het probleem cilinder nummer 2.

Foutcode P0266 – cilinder 2 fout bijdragebalans

De Powertrain Control Module (PCM) controleert het vermogen van elke cilinder. Door de versnelling of toename van de snelheid van de krukas tijdens de arbeidsslag te vergelijken. Wanneer één of meer cilinders minder vermogen produceren dan de andere, wordt foutcode P0266 ingesteld.

Met behulp van CKP-sensoren kan de ECM-regelmodule kleine veranderingen in het motortoerental detecteren. Dat wil zeggen, de versnelling van elke slag, en kan bepalen hoeveel elke cilinder de motor beïnvloedt, d.w.z. de balans tussen elke cilinder.

Als een of meer cilinders deze impuls niet aan de krukas geven, identificeert de PCM-controller dit als een fout. Het schrijft een diagnostische foutcode (DTC) in het geheugen en activeert het storingslampje (MIL).

In wezen geeft deze code aan dat cilinder nummer 2 een brandstofgerelateerd probleem ondervindt bij het ontsteken van het brandstofmengsel.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0266 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het motortoerental kan onregelmatig zijn en het voertuig kan instabiel zijn.
 3. Verhoogd brandstofverbruik.
 4. De motor kan afslaan of slecht starten.
 5. Slaan/vonken bij stationair toerental of onder belasting.
 6. Slechte acceleratie.

De ernst van fout P0266 is bovengemiddeld, voorzichtigheid is geboden. Het voertuig kan een ernstig probleem hebben dat de veiligheid in gevaar kan brengen.

Oorzaken van de fout

Code P0266 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Gebroken of kortgesloten injector draden.
 • Verstopte brandstofinjector.
 • Volledig defect aan het mondstuk.
 • Kabelboom maakt soms kortsluiting met onderdelen onder de motorkap.
 • Losse of gecorrodeerde connector.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0266 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0266:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0266 opnieuw verschijnt.
 4. Inspecteer de brandstofinjectoren en de bijbehorende draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 5. Controleer de werking van de brandstofinjectoren.
 6. Controleer zo nodig de werking van de brandstofinjectoren op een speciale testbank voor brandstofinjectoren.
 7. Test de motorbesturingsmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Vanwege de complexiteit van het systeem en de kosten en beschikbaarheid van gereedschap, kunt u beperkt worden in uw mogelijkheden om de diagnose P0266 te stellen. Toch zijn er enkele acties die u kunt ondernemen om deze fout op te lossen.

Controleer op accuspanning (12V) op de draad van de injectoraansluiting. Als er geen spanning is, controleer dan met een testlamp of er continuïteit is met de aarde. Aangesloten op de pluskant van de batterij. Als het oplicht is er kortsluiting met de massa in het voedingscircuit.

Elimineer de kortsluiting in de spanningstoevoer en herstel de juiste accuspanning. Vergeet niet de zekering te controleren en zo nodig te vervangen.

Eén injector kan de accuspanning naar alle injectoren kortsluiten.

Als er accuspanning op de kabelboom van de injector staat, is de volgende stap het inschakelen van het licht om te controleren of de injectorbestuurder werkt. Installeer de lichtindicator in de injectorharnas in plaats van de brandstofinjector. Dit zal snel knipperen wanneer de injectordriver in werking is.

Controleer de weerstand van de brandstofinjector als u weerstandsspecificaties hebt. Als de weerstand boven of onder de nominale waarde ligt, moet de brandstofinjector worden vervangen. Als de injector de test doorstaat, is het probleem waarschijnlijk onstabiele bedrading.

Vergeet niet dat een brandstofinjector goed kan werken wanneer hij koud is, maar defect kan zijn wanneer hij warm is, of omgekeerd.

Controleer het harnas

Controleer de kabelboom op schuurplekken en de connector op losse contacten of een kapot slot. Zo nodig repareren en controleren of fout P0266 terugkeert.

Koppel de PCM-stekker los en maak verbinding met het brandstofinjectorbestuurderscircuit. Elke weerstand wijst op een probleem. Oneindige weerstand duidt op een breuk in het circuit. Zoek en repareer, en probeer het opnieuw.

Als u geen problemen vindt met de kabelboom, maar de brandstofinjector driver werkt niet, controleer dan de PCM voeding en massa. Als ze in orde zijn, kan de PCM zelf defect zijn.

Als het elektrische gedeelte in orde is, is het waarschijnlijk dat de injector zelf verstopt of vervuild is. Probeer hem schoon te maken, de spoelkit is goedkoop en zal ook de andere injectoren beter laten werken. Als spoelen het probleem niet oplost, moet de injector worden vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0266 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Citroen
 • Ford (Kuga)
 • GMC
 • Kia
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Nissan (Qashqai, X-Trail)
 • Peugeot
 • Ssangyong (Kyron, Rexton)
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P0266 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0263, P0269, P0272.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen