Foutcode P02C4 – cilinder 11 – injector beperkt

Foutcode P02C4 klinkt als “cilinder 11 – injector beperkt”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Cylinder 11 – Injector Restricted” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P02C4

Opgeslagen code P02C4 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een mogelijke verstopping van de brandstofinjector voor een bepaalde motorcilinder heeft gedetecteerd. In dit geval betrof de beperking cilinder 11.

Foutcode P02C4 – cilinder 11 – injector beperkt

Injectoren voor auto’s vereisen een perfect nauwkeurige brandstofdruk. Om de juiste hoeveelheid brandstof in een nauwkeurig verneveld patroon in de verbrandingskamer van elke cilinder te krijgen. Dit circuit vereist dat elke brandstofinjector lek- en verstoppingsvrij is.

De PCM controleert factoren zoals de vereiste brandstofcorrectie en gegevens van de zuurstofsensor in de uitlaatgassen. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de positie van de krukas en de nokkenas. Dit is nodig om een arm mengsel op te sporen en precies te bepalen in welke cilinder van de motor de fout is opgetreden.

Gegevenssignalen van de zuurstofsensoren maken de PCM attent op het lage zuurstofgehalte in de uitlaatgassen en welk motorblok daarbij betrokken is. Op zijn beurt helpt de stand van de nokkenas en de krukas te bepalen welke injector een probleem heeft.

Zodra de PCM vaststelt dat er een arm mengsel is en een defecte brandstofinjector in cilinder nummer 11 wordt gedetecteerd. Code P02C4 wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Bij sommige voertuigen kan het verschillende storingscycli duren voordat het MIL oplicht.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P02C4 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere verwante foutcodes aanwezig zijn.
 3. zwevende toeren, kan de motor van het voertuig onstabiel zijn.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. De motor kan afslaan of ontsteken.
 6. Schokkerig/vonkend geluid bij stationair draaien of onder belasting.
 7. Slechte acceleratie.

De ernst van fout P02C4 is bovengemiddeld; voorzichtigheid is geboden. Een slecht brandstofmengsel kan schade veroorzaken aan de cilinderkop of de motor.

Oorzaken van de fout

Code P02C4 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Gebroken of kortgesloten injector draden.
 • Verstopte brandstofinjector.
 • Volledig defect aan het mondstuk.
 • Kabelboom maakt soms kortsluiting met onderdelen onder de motorkap.
 • Losse of gecorrodeerde connector.
 • Defecte zuurstofsensor.
 • Defecte MAP- of MAP-sensor.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P02C4 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P02C4:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P02C4 opnieuw verschijnt.
 4. Inspecteer de brandstofinjectoren en de bijbehorende draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 5. Controleer de werking van de brandstofinjectoren.
 6. Controleer zo nodig de werking van de brandstofinjectoren op een speciale testbank voor brandstofinjectoren.
 7. Controleer de zuurstofsensor.
 8. Diagnose van de Mass Air Flow (MAF) of Manifold Air Pressure (MAP) sensor.
 9. Test de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Start de diagnose van fout P02C4 door de aanwezigheid van accuspanning (12 V) op de aansluitkabel van de injector te controleren. Als er geen spanning is, controleer dan met een testlamp of er continuïteit is met de aarde. Aangesloten op de pluskant van de batterij. Als het oplicht is er kortsluiting met de massa in het voedingscircuit.

Elimineer de kortsluiting in de spanningstoevoer en herstel de juiste accuspanning. Vergeet niet de zekering te controleren en zo nodig te vervangen.

Eén injector kan de accuspanning naar alle injectoren kortsluiten.

Als er accuspanning op de kabelboom van de injector staat, is de volgende stap het inschakelen van het licht om te controleren of de injectorbestuurder werkt. Installeer de lichtindicator in de injectorharnas in plaats van de brandstofinjector. Dit zal snel knipperen wanneer de injectordriver in werking is.

Controleer de weerstand van de brandstofinjector als u weerstandsspecificaties hebt. Als de weerstand boven of onder de nominale waarde ligt, moet de brandstofinjector worden vervangen. Als de injector de test doorstaat, is het probleem waarschijnlijk onstabiele bedrading.

Vergeet niet dat een brandstofinjector goed kan werken wanneer hij koud is, maar defect kan zijn wanneer hij warm is, of omgekeerd.

Controleer het harnas

Controleer de kabelboom op schuurplekken en de connector op losse contacten of een kapot slot. Zo nodig repareren en controleren of fout P02C4 terugkeert.

Koppel de PCM-stekker los en maak verbinding met het brandstofinjectorbestuurderscircuit. Elke weerstand wijst op een probleem. Oneindige weerstand duidt op een breuk in het circuit. Zoek en repareer, en probeer het opnieuw.

Als u geen problemen met de kabelboom kunt vinden, maar de brandstofinjector driver werkt niet, controleer dan de voeding en massa van de PCM. Als ze in orde zijn, kan de PCM zelf defect zijn.

Als het elektrische gedeelte in orde is, is het waarschijnlijk dat de injector zelf verstopt of vervuild is. Probeer hem schoon te maken, de spoelkit is goedkoop en zal ook de andere injectoren beter laten werken. Als spoelen het probleem niet oplost, moet de injector worden vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P02C4 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Dodge
 • Ford (Focus, Transit)
 • Land Rover
 • Maybach
 • Mitsubishi
 • Subaru

Bij foutcode P02C4 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P029C, P02A0, P02A4, P02A8, P02AC, P02B0, P02B4, P02B8, P02BC, P02C0, P02C8.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen