Foutcode P0313 – misfire gedetecteerd met weinig brandstof

Foutcode P0313 klinkt als “misfire gedetecteerd met weinig brandstof”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Misfire Detected with Low Fuel” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0313

OBD-II-foutcode P0313 is een generieke foutcode die wordt gedefinieerd als “Laag brandstofniveau ontstekingsoverslag gedetecteerd”. Deze wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een ontstekingsfout in een of meer cilinders detecteert. Wanneer dit gebeurt, blijft het brandstofniveau in de tank onder het minimaal toegestane niveau.

Foutcode P0313 – misfire gedetecteerd met weinig brandstof

Het aanzuigpunt van de brandstofpomp bevindt zich soms boven het brandstofniveau, waardoor de brandstofpomp lucht “aanzuigt”. Dit veroorzaakt intermitterende onderbrekingen in de brandstoftoevoer naar de injectoren.

Code P0313 behoort echter tot de groep van de dubbelzinnige fouten, die in de praktijk zelfs bij een volle brandstoftank kunnen worden ingesteld. Onbalans tussen lucht en brandstof wordt meestal veroorzaakt door grote vacuümlekken, waardoor ongemeten lucht in de motor komt.

In de praktijk hangt de oplossing van deze fout vaak af van de aanwezigheid van andere codes. Als ze aanwezig zijn, hangen de reparatiestappen die nodig zijn om ze op te lossen volledig af van welke aanvullende codes aanwezig zijn.

Bijvoorbeeld, als bekend is dat het brandstofpeil niet laag is, maar er codes in verband met lage brandstofdruk aanwezig zijn. De storing houdt duidelijk verband met problemen in het brandstofsysteem en niet met een laag brandstofniveau in de tank.

Daarom kan code P0313 vele andere mogelijke oorzaken hebben dan een laag brandstofpeil. Andere mogelijke oorzaken zullen echter vrijwel zeker worden aangegeven door foutcodes die betrekking hebben op specifieke problemen. In deze gevallen wordt deze code ingesteld als reactie op andere problemen.

Let op als er andere codes zijn. Een of meer van deze kunnen ertoe leiden dat de PCM in de fout- of noodmodus gaat. Vooral als er een mogelijkheid is dat de ontstekingsfout de katalysatoren kan beschadigen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0313 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De motor slaat af of start slecht.
 3. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 4. Stuiteren/missen van het contactslot bij stationair draaien of onder belasting.
 5. Slechte acceleratie.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Verminderde motorprestaties.
 8. Brandstofgeur uit de uitlaat.

De storing P0313 wordt als ernstig beschouwd en moet zo snel mogelijk worden verholpen. Langdurig rijden met ontstekingsfouten kan kostbare schade aan de motor en katalysatoren veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P0313 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Laag brandstofniveau, onder het inlaatniveau van de brandstofpomp.
 • Defecte brandstofpomp.
 • Defecte of versleten bougies.
 • Versleten of beschadigde ontstekingskabels.
 • Mislukte spoel.
 • Defecte zuurstofsensor.
 • Beschadigde brandstof injectoren.
 • Vacuümlek.
 • Lage brandstofdruk.
 • Defecte nokkenas positie sensor.
 • Defecte krukas positie sensor.
 • Verstopte uitlaatgasrecirculatiepijpen of klep.
 • Verstopte katalysatoren.
 • De luchtstroomsensor is defect.
 • Gaskleppositiesensor defect.
 • Lekkende cilinderkoppakking.
 • Lage motorcompressie.
 • Slechte brandstofkwaliteit.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module.

Hoe kan ik foutcode P0313 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0313:

 1. Gebruik een OBD scanner om te controleren of er geen andere storingen zijn. Indien deze aanwezig zijn, wordt aanbevolen ze eerst te verhelpen.
 2. Controleer het brandstofniveau.
 3. Controleer op losse connectoren op de bobines of beschadigde bedrading. Kijk ook naar losse motoraardedraden. Dit kan leiden tot het per ongeluk overslaan van de ontsteking. Zo nodig vastdraaien of repareren.
 4. Controleer de toestand van de bougies en hun draden. Versleten of oude bougiekabels zijn veel voorkomende oorzaken van toevallige ontstekingsfouten. Vervang zo nodig de bougies en draden.
 5. De brandstofdruk moet worden gemeten. Lage druk kan leiden tot een onderbroken ontstekingstijdstip in verschillende cilinders. Wanneer de druk lager is dan de specificatie, krijgt de motor niet de juiste hoeveelheid brandstof en begint het mengsel arm te worden. De brandstofpomp of de drukregelaar kunnen de oorzaak zijn van de lage druk.
 6. Controleer of de brandstofinjectoren correct werken en geactiveerd zijn. Het per ongeluk overslaan van de ontsteking kan een teken zijn van defecte of verstopte brandstofinjectoren, die vervangen moeten worden. Controleer ook of de bedrading van de brandstofinjector onbeschadigd is en correct is aangesloten.
 7. Als het ontstekingssysteem en het brandstofsysteem zijn gecontroleerd, kunt u een motorcompressiecontrole en een lekkagecontrole uitvoeren om na te gaan of er mechanische problemen zijn die de overslagen veroorzaken.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Soms zijn er bij een P0313 fout geen symptomen. Het eenvoudigste is om de code te resetten en te kijken of hij terugkomt. En controleer natuurlijk het brandstofniveau in de tank.

Als u een probleem ziet in de vorm van onregelmatig stationair draaien of schokken van de motor, controleer dan alle bedrading en connectoren die naar de cilinders leiden. Controleer vervolgens de bougies, draden en spoelen.

In sommige gevallen is de oorzaak een defecte katalysator. Als u rotte eieren in de uitlaat ruikt, moet de katalysator worden vervangen. Defecte brandstofinjectoren mogen ook niet over het hoofd worden gezien.

Per ongeluk overslaan van de ontsteking, kan het gevolg zijn van uitgeputte brandstof. Dit kan komen door een vacuümlek in het inlaatspruitstuk of lucht die over de luchtstroomsensor gaat. Ook door een uitlaatgasrecirculatieklep die vastzit in de open stand.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0313 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW (320i, 325i, 330i, 525i, 530i, E39, E53, E83, X3, X5)
 • Citroen (C3, C4, C5)
 • Ford
 • Mercedes-Benz
 • Opel (Astra, Corsa)
 • Peugeot (206, 307, 3008, 308, 508, Partner)
 • Renault (Duster, Fluence, Logan, Megane, Sandero)
 • Rover

Bij foutcode P0313 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0004, P0091, P0102, P0103, P0117, P0135, P0136, P0140, P0171, P0174, P0267, P0301, P0302, P0303, P0304, P0306, P0430, P0491, P0492, P1082, P1083, P1085, P1093, P2096, P2098.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen