Foutcode P0314 – enkele cilinder misfire (cilinder niet gespecificeerd)

Foutcode P0314 klinkt als “enkele cilinder misfire (cilinder niet gespecificeerd)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Single Cylinder Misfire (Cylinder not Specified)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0314

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0314 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0314 – enkele cilinder misfire (cilinder niet gespecificeerd)

Code P0314 is gericht op de relatie. Tussen de krukaspositiesensor (CKP), de nokkenaspositiesensor (CMP) en de motorbesturing (ECM/PCM).

De PCM controleert de relatie tussen deze twee sensoren en vergelijkt ze met een in de PCM opgeslagen referentie. Als de afwijking een bepaald percentage overschrijdt, wordt een foutcode opgeslagen. Dit kan zowel een elektrische storing als een mechanisch probleem zijn, afhankelijk van de oorzaak van het overslaan van de ontsteking en de fabrikant van het voertuig.

Acties voor het oplossen van problemen kunnen per voertuigfabrikant verschillen. Ook het type krukaspositiesensor (CKP), nokkenaspositiesensor (CMP) en de kleur van hun draden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0314 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Minder motorvermogen.
 2. Zwevende toeren bij stationair draaien.
 3. Instabiele motorwerking bij het optrekken van het voertuig.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.

Storing P0314 is een zeer ernstige storing, en wanneer deze optreedt, bestaat het risico van schade aan de katalysator. Dit kan leiden tot een verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen in de uitlaatgassen van de auto. De motor kan onregelmatig lopen bij stationair toerental of instabiel zijn wanneer de auto gas geeft.

Oorzaken van de fout

Code P0314 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Versleten onderdelen van het ontstekingssysteem, zoals bobine, draden, bougies enz.
 • Probleem met onderdelen van het brandstofsysteem, waaronder injectoren.
 • Onvoldoende brandstofdruk.
 • Significante vacuüm lekkage.
 • Storing in het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 • Verstopte katalysator.
 • Storing in het ontstekingssysteem.
 • Open circuit in voeding, aarde of positiesensorsignaal voor nokkenas en krukas.
 • PCM storing (zeldzaam).

Hoe kan ik foutcode P0314 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0314:

 1. Inspecteer visueel alle draden, connectoren en andere elektrische onderdelen.
 2. Repareer of vervang beschadigde draden, connectoren of andere elektrische onderdelen. Controleer het systeem opnieuw om te zien of het probleem is opgelost.
 3. Wis foutcode P0314 uit het geheugen van de PCM en maak een proefrit met het voertuig.
 4. Als er geen storing in het ontstekingssysteem is, maar de motor abnormaal blijft lopen als er gas wordt gegeven. Controleer de metingen van de zuurstofsensor.
 5. Controleer de vacuümbuizen op slijtage en schade.
 6. Controleer de werking van de uitlaatgasrecirculatieklep.
 7. Diagnose of de katalysator verstopt is.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer eerst de Technische Service Bulletins (TSB) voor uw specifieke voertuig. Uw probleem kan een bekende, door de fabrikant beschreven oplossing zijn; dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Wis daarna eventuele diagnostische foutcodes en kijk of fout P0314 terugkeert. Komt de code niet terug, dan is het probleem intermitterend. Of code P0314 is gewoon niet uit het geheugen gewist, wat betekent dat het iets uit het verleden was.

Als de code de volgende keer dat de auto wordt gestart terugkeert, zijn verdere controles nodig. Zoek de CKP-sensor en CMP-sensor op uw voertuig. Controleer de connectoren en de kabelboom.

Let op krassen, slijtage, blootliggende draden, verbrande plekken of gesmolten plastic. Maak de connectors los en inspecteer zorgvuldig de aansluitingen in de plastic connectors. Kijk of ze er verbrand of gecorrodeerd uitzien, reinig of vervang ze indien nodig.

Wis de diagnostische foutcodes opnieuw uit het geheugen en kijk of de code terugkeert. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een verbindingsprobleem.

Als de code terugkeert, verwijder dan de CKP-sensor en CMP-sensor van de motor. Controleer het op schade, als er schade zichtbaar is moet het worden vervangen. Met deze code die betrekking heeft op de twee sensoren, is de CMP-sensor meer verdacht. Omdat de CKP-sensor de neiging heeft om de motor te laten stoppen.

Als de code nog steeds niet kan worden gereset, zit er niets anders op dan hulp te zoeken. Een gekwalificeerde technicus kan tijdens de inspectie alle nuances bekijken en het probleem verhelpen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0314 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chrysler
 • Dodge
 • Ford
 • Hyundai
 • Jeep
 • Kia
 • Mazda
 • Mitsubishi
 • Opel (Astra)
 • Renault (Duster, Laguna, Logan, Sandero)
 • Volkswagen
 • Volvo

Bij foutcode P0314 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0130, P0141, P0300, P0301, P0302, P0303, P0304, P0335, P0400, P0443, P1614.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen