Foutcode P0322 – ontsteking/verdeler ingangssignaal motortoerental geen signaal

Foutcode P0322 klinkt als “ontsteking/verdeler ingangssignaal motortoerental geen signaal”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Ignition/Distributor Engine Speed Input (RPM) Circuit No Signal” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0322

Diagnosecode P0322 wijst op een signaalprobleem in het ingangscircuit van de ontstekingsverdeler. Deze code wordt ook aangeduid als een krukaspositiesensor (CKP) en nokkenaspositiesensor (CMP) fout.

Foutcode P0322 – ontsteking/verdeler ingangssignaal motortoerental geen signaal

De krukaspositiesensor (CKP) geeft zijn positie- of timinginformatie door aan de transmissieregelmodule (PCM). Deze informatie wordt gewoonlijk gebruikt voor het motortoerental. De nokkenaspositiesensor (CMP) meldt ook zijn exacte positie en timing aan de PCM.

De ingangssignalen worden door de transmissieregelmodule gebruikt om het toerental en de positie van de krukas en de nokkenas te controleren. Deze informatie wordt ook gebruikt om de ontstekingshoek en de brandstofinstellingen aan te passen. Dit wordt gedaan om zich aan te passen aan veranderingen in de motorbelasting en de prestaties te verbeteren.

Als er een elektrisch probleem is door een ontbrekend signaal in een van deze twee circuits, stelt de PCM foutcode P0322 in. Deze code wordt alleen beschouwd als een fout in het elektrische circuit.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0322 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. De snelheidsmeter of toerenteller werkt niet of slecht.
 4. De motor accelereert niet goed.
 5. Schokkerige/mislukte ontsteking bij stationair toerental of onder belasting.
 6. De motor slaat af of start slecht.
 7. Minder motorvermogen.
 8. Verhoogd brandstofverbruik.

De P0322-fout is vrij ernstig, omdat de omstandigheden die hem veroorzaken schade aan de motor kunnen veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P0322 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De krukaspositiesensor is defect.
 • Defecte nokkenas positie sensor.
 • Defecte ontstekingsverdeler.
 • Defecte motortoerentalsensor.
 • Open of kortsluiting in bedrading of connectoren op genoemde sensoren.
 • Laag oplaadniveau van de batterij.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0322 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0322:

 1. Lees alle opgeslagen fouten uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de fouten en maak een testrit om te zien of fout P0322 opnieuw verschijnt.
 3. Als de code opnieuw verschijnt, controleer dan de draden en connectors op beschadigingen.
 4. Test de ingangscircuits van de krukas- en nokkenaspositiesensor; vervang de defecte sensor als er een probleem is.
 5. Controleer de toerentalsensor.
 6. Controleer de ontstekingsverdeler.
 7. Flash of vervang het PCM indien nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Bij het opsporen van een OBD-II foutcode P0322 moeten de componenten van het ingangscircuit van de ontstekingsverdeler worden opgespoord. Er zijn gewoonlijk vier hoofdonderdelen, afhankelijk van bouwjaar, merk en model van het voertuig.

Deze onderdelen zijn de motorregelmodule (ECM), krukas- en nokkenaspositiesensoren. Bij sommige voertuigen ook de sensor van de ontstekingsverdeler.

Inspecteer de connectoren en bedrading visueel. Let op krassen, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connectors los en inspecteer zorgvuldig de aansluitingen in de connectors.

Let op of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op oxidatie wijst. Als de klemmen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan elektrische contactreiniger en een borstel met plastic haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Inspectie van de sensor

Inspecteer de krukaspositiesensor visueel. Let op duidelijke gebreken zoals een gebroken draad of een losse, beschadigde of gecorrodeerde elektrische connector. Het kan nodig zijn de sensor te verwijderen om de behuizing te inspecteren op scheuren en andere duidelijke gebreken om de algemene toestand te beoordelen.

Inspecteer de nokkenaspositiesensor visueel op duidelijke defecten. Controleer op gebroken draden, losse elektrische verbindingen en corrosie. Mogelijk moet ook de nokkenaspositiesensor worden verwijderd om de algemene toestand te beoordelen.

Sommige motoren kunnen zijn uitgerust met een ontstekingsverdelersensor die eveneens een visuele inspectie vereist. Als het defect is, moet het na de vervanging mogelijk met het PCM worden gekalibreerd voor een correcte werking.

Als u na een volledige controle nog steeds een P0322 code krijgt, kan de PCM defect zijn. Maar vergeet niet dat de PCM geprogrammeerd of gekalibreerd moet zijn voor het specifieke voertuig om correct te kunnen werken.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0322 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A4, A6, A8, Q7, TT)
 • Chery (Tiggo, Very)
 • Chevrolet
 • Ford
 • Geely
 • Mazda
 • Mercedes-Benz
 • Skoda (Fabia, Octavia, Rapid)
 • Volkswagen (Beetle, Caddy, Golf, Jetta, Passat, Polo, Sharan, Tiguan, Touareg, Transporter)

Bij foutcode P0322 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0300, P0301, P0302, P0303, P0304, P0321, P0688, P1128, P161A, P161D.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen