Foutcode P0346 – bereik/prestaties nokkenaspositiesensor “A”-circuit (Bank 2)

Foutcode P0346 klinkt als “bereik/prestaties nokkenaspositiesensor “A”-circuit (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Camshaft Position Sensor “A” Circuit Range/Performance (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0346

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0346 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0346 – bereik/prestaties nokkenaspositiesensor

De nokkenaspositiesensor (CPS) stuurt een specifiek signaal naar de ECU-motorregelmodule voor het bovenste dode punt van de compressieslag. evenals signalen die de positie van de nokkenassensor aangeven.

Dit gebeurt door middel van een aan de nokkenas bevestigd relais-draagwiel, dat langs de nokkensensor loopt. Wanneer het signaal in de ECU niet overeenkomt met het juiste prestatiebereik verschijnt deze foutcode.

Storingscode P0346 kan ook worden ingesteld als gevolg van lang aanslingeren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0346 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Slechte brandstofbesparing (als de motor draait).
 2. Mogelijk gebrek aan of problemen met starten.

Het voertuig loopt waarschijnlijk met foutcode P0346, omdat deze vaak intermitterend (flikkerend) is. En ook omdat de ECU het voertuig vaak in een “trage” of noodmodus kan laten werken. Zelfs als er een probleem is met het nokkenassensorsignaal.

Oorzaken van de fout

Code P0346 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Kabelboom van nokkenassensor te dicht bij kabelboom van bougie gelegd (kan storing veroorzaken).
 • Draden van nokkenassensor niet goed aangesloten.
 • Slechte bedrading naar de ECU.
 • Defecte sensor zelf.
 • Beschadigd relais-draagwiel waarvan de gegevens worden ontvangen.

In sommige gevallen wordt deze motorfoutcode gegenereerd bij voertuigen die eigenlijk geen nokkenaspositiesensor hebben. In deze gevallen betekent het in feite dat de motor niet goed loopt als gevolg van defecte bougies, draden en vaak ook spoelen.

Hoe kan ik foutcode P0346 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0346:

 1. Controleer of de kabelboom niet te dicht bij secundaire ontstekingsonderdelen (bobines, bougiekabels, enz.) is gelegd.
 2. Inspecteer de bedrading van de sensor visueel op tekenen van verbranding, verkleuring die wijzen op smelten of slijtage.
 3. Controleer de nokkenassensor op schade.
 4. Inspecteer het relaiswiel voorzichtig door het gat van de nokkenassensor (indien mogelijk) op ontbrekende tanden of schade.
 5. Als de versnellingsbak van buiten de motor niet zichtbaar is, kan een visuele controle alleen worden uitgevoerd door de nokkenas of het inlaatspruitstuk te verwijderen (afhankelijk van het motorontwerp).
 6. Wanneer alle punten zijn uitgevoerd en de fout niet is verdwenen, vervangt u de sensor. In de meeste gevallen zal dit het probleem oplossen.

Vaak zal het vervangen van de sensor de P0346 foutcode verhelpen, maar dat hoeft niet. Daarom is het belangrijk om alle items te controleren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De nokkenaspositiesensor is een elektronisch apparaat dat in de motor wordt gebruikt om het toerental van de nokkenas te registreren. Deze informatie wordt door de motorregelmodule (ECM) gebruikt om de ontsteking en de brandstofinspuiting te regelen.

De positiesensor detecteert de positie van de nokkenas om de specifieke cilinder- en zuigerpositie te identificeren. Het sensorsysteem bestaat uit een roterend deel, gewoonlijk een schijf, en een statisch deel, de eigenlijke sensor.

Wanneer de motor draait, wisselen de hoge en lage delen van de tanden de opening met de sensor. De verandering in de spleet veroorzaakt een verandering in het magnetische veld bij de sensor. De verandering in magnetisch veld zorgt ervoor dat de spanning op de sensor verandert, als deze niet overeenkomt met de referentie, wordt code P0346 ingesteld.

Als het krukaspositiesysteem (POS) niet meer werkt. De nokkenaspositiesensor zorgt voor verschillende regelingen van motoronderdelen aan de hand van de signalen van de cilinderidentificatieklok.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0346 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A6, A8)
 • Chevrolet
 • Ford (F-150)
 • Hyundai (Santa Fe)
 • Isuzu (Rodeo)
 • Jaguar
 • Kia (Sorento)
 • Lexus (RX330)
 • Mazda (6)
 • Mercedes-Benz
 • Porsche (Cayenne)
 • Scion
 • Toyota
 • Volkswagen (Passat, Touareg)

Bij foutcode P0346 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0340, P0341, P0342, P0343, P0345, P0347, P0348, P0349, P0365, P0366, P0367, P0368, P0369, P0390, P0391, P0392, P0393, P0394.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen