Foutcode P0348 – nokkenaspositiesensor “A”-circuit hoge ingang (Bank 2)

Foutcode P0348 klinkt als “nokkenaspositiesensor “A”-circuit hoge ingang (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Camshaft Position Sensor “A” Circuit High Input (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0348

De nokkenaspositiesensor is een elektronisch apparaat dat in de motor wordt gebruikt om het toerental van de nokkenas te registreren. Deze informatie wordt door de motorregelmodule (ECM) gebruikt om de ontsteking en de brandstofinspuiting te regelen.

Foutcode P0348 – nokkenaspositiesensor

De nokkenaspositiesensor controleert de nokkenas om een specifieke cilinder te identificeren en bepaalt de positie van de zuiger. Het sensorsysteem bestaat uit een roterend deel, gewoonlijk een schijf, en een statisch deel, de eigenlijke sensor.

Wanneer de motor draait, zorgen de hoge en lage delen van de tanden ervoor dat de spleet met de sensor verandert. Een verandering in de spleet veroorzaakt een verandering in het magnetisch veld. En een verandering in het magnetisch veld veroorzaakt een verandering in de spanning op de sensor.

Wanneer het krukaspositiesysteem (POS) uitvalt. De nokkenaspositiesensor zorgt voor verschillende controles van motoronderdelen. Door de cilinderidentificatiesignalen te synchroniseren.

Autofoutcode P0348 is een van de vele foutcodes die betrekking hebben op de nokkenaspositiesensor (CPS). Dit betekent dat het sensorsignaal te hoog is en de door de voertuigfabrikant toegestane parameters overschrijdt.

P0348 verwijst naar sensor “A” Bank 2. Bank 2 is de kant van de motor waar cilinder 1 niet zit.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0348 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Motorvermogenverlies.
 3. Er kunnen ontstekingspieken in de motorcilinders optreden. De motor van het voertuig kan ook onregelmatig lopen.
 4. Zwevende toeren en pogingen tot afslaan bij stationair toerental.
 5. De motor kan afslaan of niet starten.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.

Het voertuig rijdt waarschijnlijk met foutcode P0348. Hij kan echter moeilijk starten en er kan sprake zijn van vermogensverlies en instabiliteit van de motor. Als deze code wordt gevonden, wordt aanbevolen de storing zo snel mogelijk te verhelpen om schade aan andere motoronderdelen te voorkomen.

Oorzaken van de fout

Code P0348 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 1. De kabelboom van de nokkenaspositiesensor is kapot of kortgesloten.
 2. De elektrische verbinding tussen de sensor en de ECU kan slecht zijn.
 3. De nokkenaspositiesensor is defect.
 4. Laag oplaadniveau van de batterij.
 5. Defecte starter.

Bij sommige modellen kan een lage accuspanning of een zwakke starter de nokkenaspositiesensor code P0348 activeren.

Hoe kan ik foutcode P0348 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0348:

 1. Controleer de kabelboom, zoek naar corrosie, losse verbindingen of versleten isolatie.
 2. Controleer de connector van de nokkenassensor. Kijk naar corrosie en defecten in de connector. Breng diëlektrisch vet aan op de verbinding.
 3. Vervang de nokkenaspositiesensor.
 4. Test de conditie van de batterij. Een lage batterijlading kan een code veroorzaken.
 5. Controleer de starter op overmatige trekkracht, wat wijst op een zwakke terugslag.

Vaak zal het vervangen van de sensor de P0348 foutcode verhelpen, maar dat hoeft niet. Daarom is het belangrijk om alle items te controleren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen is alle opgeslagen foutcodes uitlezen met een OBD-II scanner. Als er geen andere storingen zijn, ga dan verder met het oplossen van het probleem P0348.

Draden, connectoren en andere elektrische onderdelen van het systeem moeten worden gecontroleerd. Als er gebreken worden geconstateerd, moeten deze worden hersteld. Wis daarna de foutcodes weer uit het geheugen van de PCM en controleer het systeem opnieuw.

Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan de acculading en inspecteer de startmotor. Corrigeer de fout, wis vervolgens de foutcodes weer uit het geheugen van de PCM en controleer opnieuw of fout P0348 opnieuw verschijnt.

Deze procedure moet elke keer na een reparatie worden uitgevoerd. Dit zal helpen bepalen of het probleem is opgelost.

Controleer de nokkenassensor zelf, vervang hem indien nodig. In de meeste gevallen zullen deze stappen het probleem met uw voertuig oplossen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0348 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A8)
 • BMW (X5)
 • Chery (Tiggo)
 • Chevrolet
 • Ford
 • Hyundai
 • Kia
 • Lexus (GS300, IS250)
 • Mercedes-Benz
 • Peugeot
 • Porsche (Cayenne)
 • Toyota (Camry, Land Cruiser)
 • Volkswagen (Touareg)
 • Volvo

Bij foutcode P0348 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0340, P0341, P0342, P0343, P0344, P0345, P0346, P0347, P0349.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen