Foutcode P0350 – storing primair/secundair circuit bobine

Foutcode P0350 klinkt als “storing primair/secundair circuit bobine”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Ignition Coil Primary/Secondary Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0350

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0350 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0350 – storing primair/secundair circuit bobine

Als code P0350 in het geheugen van de auto is opgeslagen, betekent dit dat de transmissiecontrolemodule (PCM) een probleem heeft gedetecteerd. Het probleem heeft te maken met het primaire of secundaire bobinecircuit.

In de meeste voertuigen wordt een ontstekingssysteem zonder verdeler gebruikt, met bobines. Bij dit systeem heeft elke cilinder zijn eigen bobine, die met een korte draad of siliconenpunt op de bougie is aangesloten.

De accuspanning en een massapuls van de PCM die op de strak gewikkelde inductiespoel wordt toegepast, zorgen voor een vonk met hoge intensiteit. De vonk is nodig om de bougie in elke afzonderlijke cilinder te ontsteken.

Systemen die gebruik maken van bobines functioneren op soortgelijke wijze, behalve dat meerdere bougies worden ontstoken vanuit een bobineblok. Die meerdere cilinders in opeenvolgende volgorde ontsteekt.

Systemen van dit type gebruiken gewoonlijk langere bougiekabels met hoge spanning om de vonk van het bobineblok naar de bougies over te brengen.

Ongeacht het type ontstekingssysteem dat het voertuig in kwestie heeft, worden de timing en de vonkwerking geregeld door de PCM. Wanneer de accuspanning constant is, geeft de bobine een vonk met hoge intensiteit af wanneer hij een puls van de PCM ontvangt.

Als de PCM detecteert dat een van de bobinecircuits niet voltooid is wanneer de massapuls wordt toegepast. Code P0350 wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0350 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. Schokkerig, schokkerig draaiende motor
 3. Instabiele werking, ontsteking slaat over bij stationair draaien.
 4. De motor stopt of start slecht.
 5. Verlies van vermogen.

Storing P0350 is een vrij ernstige storing, want die kan motorproblemen veroorzaken. De motor kan onstabiel worden bij het accelereren of plotseling afslaan. Het is raadzaam zo snel mogelijk een diagnose te stellen en de storing te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P0350 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Een kortsluiting of een open circuit in de bobine kabelboom.
 • Slechte elektrische verbinding of een open circuit in de bobine kabelboom.
 • De kabels en connectors die naar de bobine leiden kunnen defect zijn. Er kan sprake zijn van slijtage of wrijving op een ander onderdeel.
 • De bobine is defect.
 • De motorregelmodule (ECM) is defect.

Hoe kan ik foutcode P0350 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0350:

 1. Controleer of de elektrische verbinding op de bobineconnector in orde is.
 2. Als er een storing in de motor is, schakelt u deze uit en maakt u de kabels met betrekking tot de spoel los. Start dan de motor met de kabels losgekoppeld en gebruik een voltmeter. Het moet een bereik van 5 tot 20 Hz laten zien; als dit bereik er niet is, moet de bobine worden vervangen.
 3. Als er geen signaal is van de PCM in het bobinecircuit, laat dan de bobine los en controleer de circuitaandrijvingen bij de bobineconnector. Een hoge spanning duidt op kortsluiting. Je moet het lokaliseren en de nodige reparaties uitvoeren.
 4. Als er geen spanning is in het bestuurderscircuit, haal dan de stekker uit het PCM. En controleer de continuïteit van het stuurcircuit tussen de transmissieregelmodule (PCM) en de bobine. Als er geen open circuit is, wijst dit op een aardlek. Los het probleem op.
 5. Controleer bij een breuk de weerstand tussen de aarde en de bobineconnector. Het resultaat zou een oneindige weerstand moeten zijn. Zo niet, verhelp dan het aardlek in het circuit van de spoelendrijver.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Bij de diagnose van code P0350 is het eerste wat u moet doen een visuele inspectie van alle bedrading en connectoren van de bobine. Zoek naar kapotte elektrische connectoren op de bobines of bobineblokken.

Controleer ook op verbrande, gebroken of gecorrodeerde kabelbomen. De uiteinden van de elektrische connectoren van de bobine kunnen na verloop van tijd ook corroderen.

Als er voor een bepaalde cilinder codes voor het primaire/secundaire circuit van de bobine aanwezig zijn, kunnen deze helpen het defecte circuit te identificeren. Indien er geen cilinderspecifieke codes zijn, moet worden nagegaan welke bobine-uitgang of welk circuit defect is.

Als u de bobine of de circuituitgang heeft gevonden, controleert u met een multimeter de accuspanning op de connector met het contact aan. Als er geen spanning is, controleer dan op doorgebrande zekeringen, defecte relais enz.

Als alle zekeringen en relais intact zijn, gebruik dan een multimeter om individuele circuits te controleren op continuïteit en weerstand. Ontkoppel eerst alle bijbehorende regelaars, om de gevoelige elektronica niet te beschadigen.

Als er een spanningssignaal op de bobine staat, controleer dan de connector op een massapuls van de PCM. Als de massapuls ontbreekt, is de driver in de PCM waarschijnlijk defect.

Dit zijn algemene aanbevelingen voor het identificeren van de fout die gepaard gaat met fout P0350. Meestal kan de storing echter worden verholpen door de hoogspanningsdraden en de spoel zelf te vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0350 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Citroen (C4)
 • Daihatsu
 • Dodge
 • Ford
 • Hyundai (Santa Fe, Sonata)
 • Infiniti
 • Kia (Sedona, Sorento)
 • Nissan (Almera, Elgrand, Note, Teana, Tiida)
 • Peugeot (206, 307, 406)
 • Porsche
 • Subaru (Legacy)
 • Suzuki (Carry)
 • Toyota
 • Volvo

Bij foutcode P0350 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0301, P0302, P0303, P0304, P0352, P0353, P0354, P0355, P0356, P0357, P0358, P0359, P0360, P0361, P0362.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen