Foutcode P0361 – storing bobine “K” primair/secundair circuit

Foutcode P0361 klinkt als “storing bobine “K” primair/secundair circuit”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Ignition Coil “K” Primary/Secondary Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0361

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0361 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0361 – storing bobine

Het COP-ontstekingssysteem (bobine op een bougie) wordt in de meeste moderne motoren gebruikt. Er is een aparte spoel voor elke cilinder, aangestuurd door de PCM (Powertrain Control Module).

Hierdoor zijn er geen bougiekabels meer nodig, omdat de bobine direct boven de bougie is geplaatst. Elke spoel krijgt twee draden toegewezen. Een daarvan is de stroomvoorziening, die gewoonlijk afkomstig is van het stroomdistributiecentrum. De andere draad is het circuit van de bobine driver van de PCM.

De PCM aardt/ontkoppelt dit circuit om de bobine te activeren of te deactiveren. Het circuit van de spoelendrijver wordt door de PCM gecontroleerd op fouten.

Als een open of kortsluiting wordt gedetecteerd in spoelendrijfcircuit nummer 11, kan fout P0361 optreden. Bovendien kan de PCM, afhankelijk van het voertuig, ook de brandstofinjector van de cilinder uitschakelen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0361 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. Schokkerig, schokkerig draaiende motor
 3. Instabiele werking, ontsteking slaat over bij stationair draaien.
 4. De motor stopt of start slecht.
 5. Verlies van vermogen.

Hoewel fout P0361 niet als ernstig wordt beschouwd, kan het tot motorstoringen leiden. Als deze code wordt gevonden, is het raadzaam het probleem zo snel mogelijk te verhelpen om ernstigere storingen te voorkomen.

Oorzaken van de fout

Code P0361 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Een kortsluiting of een open circuit in de bobine kabelboom.
 • Slechte elektrische verbinding of een open circuit in het bobineharnas.
 • De kabels en connectors die naar de bobine leiden kunnen defect zijn. Er kan sprake zijn van slijtage of wrijving op een ander onderdeel.
 • De bobine is defect.
 • De motorregelmodule (ECM) is defect.

Hoe kan ik foutcode P0361 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0361:

 1. Controleer of de elektrische verbinding op de bobineconnector in orde is.
 2. Bij een motorstoring schakelt u de motor uit en maakt u de kabels van spoel nr. 11 los. Start dan de motor met de kabels losgekoppeld en gebruik een voltmeter. Het moet een bereik van 5 tot 20 Hz laten zien; als dit bereik er niet is, moet de bobine worden vervangen.
 3. Als er geen signaal is van de PCM in het bobinecircuit, laat dan de bobine los en controleer de circuitaandrijvingen bij de bobineconnector. Een hoge spanning duidt op kortsluiting. Je moet het lokaliseren en de nodige reparaties uitvoeren.
 4. Als er geen spanning is in het drivercircuit, haal dan de stekker uit het PCM. En controleer de continuïteit van het stuurcircuit tussen de transmissieregelmodule (PCM) en de bobine. Als er geen open circuit is, wijst dit op een aardlek. Los het probleem op.
 5. Controleer bij een breuk de weerstand tussen de aarde en de bobineconnector. Het resultaat zou een oneindige weerstand moeten zijn. Zo niet, verhelp dan het aardlek in het circuit van de spoelendrijver.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Begin met de P0361 diagnose, probeer de bedrading te testen bij bobine nummer 11 en langs de kabelboom naar de PCM. Als manipulatie van de kabelboom leidt tot overslaan van de ontsteking, corrigeer dan het bedradingsprobleem. Controleer of het contact in de spoelconnector goed vastzit. Controleer of de draadbundel nergens tegenaan schuurt. Repareren indien nodig.

Stop de motor en trek connector nr. 11 van de bobinekabelboom los. Start vervolgens de motor en controleer het stuursignaal op spoel nr. 11.

Gebruik een voltmeter op de AC Hertz schaal. Kijk of er een waarde is tussen 5 en 20 Hz of zo, wat aangeeft dat de driver werkt. Als de aflezing anders is, vervang dan bobine #11.

Als er geen frequentiesignaal van de PCM in het circuit van de bobinedrijver komt, laat u de bobine los. Controleer de gelijkspanning in het bestuurderscircuit, op de connector van de bobine. Als er veel spanning op deze kabel staat, is er ergens kortsluiting. Lokaliseer en verhelp de kortsluiting.

Schakel het contact uit als er geen spanning in het bestuurderscircuit staat. Koppel de PCM-stekker los en controleer op continuïteit tussen PCM en bobine. Als er geen continuïteit is, repareer dan de stroomonderbreking of kortsluiting.

Als er een open circuit is, controleer dan de weerstand tussen de massa en de bobineconnector. De weerstand moet oneindig zijn. Andere metingen wijzen op een kortsluiting, corrigeer het aardlek in het circuit van de spoelendrijver.

Als u merkt dat de motor de ontsteking overslaat, werkt de bobine correct, maar verschijnt code P0361 permanent. Het is mogelijk dat het PCM-bobinebewakingssysteem defect is.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0361 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chrysler
 • Ford
 • Honda
 • Jeep
 • Toyota

Bij foutcode P0361 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0350, P0351, P0352, P0353, P0354, P0355, P0356, P0357, P0358, P0359, P0360, P0362.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen