Foutcode P041F – secundair luchtinjectiesysteem schakelklep “A” circuit laag

Foutcode P041F klinkt als “secundair luchtinjectiesysteem schakelklep “A” circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Secondary Air Injection System Switching Valve “A” Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P041F

Foutcode P041F heeft betrekking op het emissiesysteem. De AIR-pomp leidt lucht in de uitlaat om de uitstoot te verminderen. Het zuigt buitenlucht aan en pompt deze via twee eenrichtingskleppen met terugslag in elke uitlaatgroep.

Foutcode P041F – secundair luchtinjectiesysteem schakelklep

De fout wijst op een laag signaalniveau in het schakelklepcircuit “A” van het inspuitsysteem voor secundaire lucht waarmee sommige voertuigen zijn uitgerust. Het doel van het systeem is om bij een koude start atmosferische lucht in het uitlaatsysteem te persen.

Hierdoor worden onverbrande of gedeeltelijk verbrande koolwaterstofmoleculen in de uitlaatgasstroom afgebrand. Dit is het gevolg van een onvolledige verbranding bij een koude start wanneer de motor draait op een sterk verrijkt brandstof-luchtmengsel.

Secundaire luchtsystemen bestaan gewoonlijk uit een luchtpomp met grote capaciteit in de vorm van een turbine, een relais voor de regeling van het starten en stoppen van de pompmotor. Evenals een solenoïde en een terugslagklep om de luchtstroom te regelen. Daarnaast zijn er verschillende buizen en kokers die overeenkomen met de toepassing.

Bij plotselinge acceleratie wordt de luchtpomp uitgeschakeld om te voorkomen dat het uitlaatgas naar achteren wordt afgevoerd. Bij een zelftest wordt het AIR-systeem via de PCM geactiveerd en wordt verse lucht naar het uitlaatsysteem geleid.

Zuurstofsensoren zien deze verse lucht als een slechte mengselconditie. Er moet dan een brandstofcorrectie op korte termijn plaatsvinden om de magere toestand te compenseren.

De PCM verwacht dat dit binnen enkele seconden gebeurt tijdens de zelftest. Als de brandstofcorrectie op korte termijn niet toeneemt, interpreteert de PCM dit als een fout in het AIR-systeem en slaat code P041F op in het geheugen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P041F voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Bij sommige Europese voertuigen gaat het controlelampje voor vervuiling branden.
 3. Lawaai van de luchtpomp door mechanische slijtage of vreemde voorwerpen in de luchtpomp.
 4. De motor accelereert niet goed.
 5. De motor kan draaien met een te verrijkt mengsel als er te veel lucht in het uitlaatspruitstuk komt.
 6. Soms zijn er geen symptomen, hoewel de foutcode nog steeds aanwezig is.

De ernst van deze code is niet hoog, maar het is onwaarschijnlijk dat het voertuig een emissietest zal doorstaan. Want als fout P041F verschijnt, neemt de uitstoot toe.

Oorzaken van de fout

Code P041F kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Terugslagkleppen van de pomp zijn defect.
 • Het relais van de secundaire luchtpomp is defect.
 • Probleem met controle solenoïde.
 • Breuk of lekkage in slangen of leidingen.
 • Vervuiling in slangen, kanalen en andere onderdelen.
 • Vocht in pomp en motor.
 • Open of onderbroken stroomtoevoer naar de pompmotor door slechte verbindingen of beschadigde bedrading.
 • Doorgebrande zekering van de secundaire luchtpomp.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P041F wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P041F:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseconnector van het voertuig en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Voordat u doorgaat met de diagnose van P041F, moet u eventuele andere fouten wissen.
 3. Inspecteer visueel de elektrische bedrading en connectoren van de secundaire luchtpomp.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Controleer het relais van de secundaire luchtpomp.
 6. Test de weerstand van de secundaire luchtpomp.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Code P041F wordt ingesteld wanneer er geen buitenlucht is om de overtollige koolwaterstoffen in het uitlaatsysteem af te branden tijdens een koude start. Hierdoor daalt de spanning op de voorste zuurstofsensor niet tot het ingestelde niveau.

De diagnoseprocedure vereist dat de motor koud is, idealiter met het voertuig stilstaand gedurende ten minste 10-12 uur. Daarna moet het diagnoseapparaat worden aangesloten en de motor worden gestart.

De spanning op de voorste zuurstofsensor moet na ongeveer 5-10 seconden onder 0,125 volt zakken. Een storing in het secundaire luchtsysteem wordt bevestigd als de spanning niet tot deze waarde daalt.

Als de spanning niet daalt tot 0,125 volt, maar u hoort de luchtpomp draaien, controleer dan alle slangen, luchtleidingen, kleppen en solenoïden op lekkage. Controleer ook alle slangen, leidingen en kleppen op verstoppingen zoals koolaanslag of andere verstoppingen.

Als de luchtpomp niet start, controleer dan alle relevante zekeringen, relais, bedrading en pompmotor op continuïteit. Vervang of repareer zo nodig defecte onderdelen.

Wanneer alle controles zijn uitgevoerd, maar fout P041F blijft bestaan, kan het nodig zijn het uitlaatspruitstuk of de cilinderkop te verwijderen. Om toegang te krijgen tot de systeempoorten om de vervuiling te reinigen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P041F kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Jeep
 • Mercedes-Benz
 • Nissan
 • Toyota

Bij foutcode P041F kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0410, P0411, P0412, P0413, P0414, P0415, P0416, P0417, P0418, P0419, P044F, P0491, P0492.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen