Foutcode P042F – regeling uitlaatgasrecirculatie “A” vastgelopen

Foutcode P042F klinkt als “regeling uitlaatgasrecirculatie “A” vastgelopen”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Gas Recirculation (EGR) “A” Control Stuck Closed” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P042F

Deze code verwijst naar een fout in het uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR). Het uitlaatgasrecirculatiesysteem is een integraal onderdeel van het uitlaatsysteem van het voertuig. De functie ervan is de vorming van NOx (stikstofoxiden) in de cilinders te voorkomen.

Foutcode P042F – regeling uitlaatgasrecirculatie

Als de code P042F nog steeds in het voertuig aanwezig is, heeft de Powertrain Control Module (PCM) een probleem met het regelsysteem van de uitlaatgasrecirculatieklep (EGR) gedetecteerd. In dit geval zat de klep vast in de gesloten stand. De aanduiding “A” verwijst naar de terugschakelstand van het regelsysteem van de EGR-klep.

EGR wordt geregeld door de computer van het voertuig, die het EGR-systeem opent of sluit afhankelijk van de belasting, de snelheid en de temperatuur. Om de cilinderkop op de juiste temperatuur te houden.

Er zijn twee draden die de computer besturen en ermee communiceren. Er gaan in totaal 5 draden naar de solenoïde. De andere 2 zijn batterijspanning en massa. Ook een 5 volt referentieklem, meestal in het midden geplaatst.

Auto’s met deze code zijn uitgerust met een EGR step down klep. De EGR-stapklep werkt in fasen, afhankelijk van de mate waarin het gaspedaal wordt geopend, de motorbelasting en de snelheid van het voertuig.

Indien de gewenste stand van de recirculatieklep afwijkt van de werkelijke stand, wordt foutcode P042F opgeslagen. Het storingslampje (MIL) kan ook gaan branden. Bij de meeste voertuigen moet het contact bij een storing meerdere malen worden ingeschakeld voordat het MIL-lampje uitgaat.

Loodvrije brandstof is gevoelig voor de vorming van NOx (stikstofoxide) bij extreme temperaturen in de motorcilinder. Het uitlaatgasrecirculatiesysteem stuurt een gecontroleerde hoeveelheid uitlaatgas terug naar het inlaatspruitstuk.

Dit wordt gedaan om het inkomende brandstofmengsel voldoende te verdunnen. Dit is om de temperatuur van de cilinderkop te verlagen tot onder de temperatuur waarbij NOx wordt gevormd.

Een goede werking van het uitlaatgasrecirculatiesysteem is niet alleen noodzakelijk om NOx-emissies te voorkomen. Het geeft de motor ook meer vermogen zonder detonatie en een magerder brandstofmengsel voor een beter brandstofverbruik.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P042F voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De motor slaat af of start slecht.
 3. Zwevende toeren of pogingen tot afslaan bij stationair toerental.
 4. De motor van het voertuig kan onregelmatig zijn.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. Verminderde motorprestaties.
 7. Soms zijn er geen symptomen, ook al is er een foutcode opgeslagen.

De ernst van code P042F is hoog, maar als er naast de foutmelding geen andere symptomen zijn, wordt het probleem als matig beschouwd. Dit mag echter geen reden zijn om het probleem niet op te lossen.

Oorzaken van de fout

Code P042F kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Kortsluiting naar aarde.
 • Bedradingsprobleem of beschadigde connector.
 • Corrosie aan de elektrische leidingen of aansluitingen.
 • Verstopte uitlaatgasrecirculatieklepkanalen.
 • Defecte elektronische differentiële druksensor met feedback (DPFE).
 • Defecte uitlaatgasrecirculatiekleppositiesensor of absolute inlaatspruitstukluchtdruksensor.
 • Overmatige vervuiling die de vrije beweging van de klep (EGR) verhindert.
 • Defecte EGR.
 • In zeldzame gevallen, storing in de regelmodule (PCM).

Hoe kan ik foutcode P042F wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P042F:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van het voertuig en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P042F opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische leidingen en aansluitingen van het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Controleer de werking van de uitlaatgasrecirculatieklep en de magneetklep van de ontluchtingsregeling.
 6. Controleer de werking van de differentiële druksensor.
 7. Meet met een digitale multimeter de spanning in het circuit van het magneetventiel van de systeemontluchting.
 8. Vergelijk de gemeten waarde met de waarde in de technische documentatie van de fabrikant, vervang zo nodig de defecte klep.
 9. Als het probleem aanhoudt, controleer en vervang dan zo nodig de module (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het probleemoplossingsproces voor P042F is het controleren van de Technische Service Bulletins (TSB). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Zij kunnen gespecialiseerde apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Laat de motor van uw voertuig afkoelen. In de meeste gevallen zijn uitlaatgasrecirculatiesystemen (EGR) zeer heet. Omdat ze gewoonlijk rechtstreeks op het uitlaatsysteem worden gemonteerd. Dus als je de motor niet laat afkoelen, kun je je verbranden.

Controleer zorgvuldig de integriteit van de betrokken kabelbomen. Ze lopen vaak langs en rond de uitlaatpijp. Het is dus een goed idee om losse draden af te binden. Als u een gesprongen draad vindt, soldeer dan de verbindingen en zorg voor een goede isolatie.

Controleer de ontluchtingssolenoïde op scheuren en binnendringend water. Controleer ook of de connectoren goed elektrisch zijn aangesloten en of de vergrendelingen niet beschadigd of gebroken zijn.

Controle van de recirculatieklep

Indien toegankelijk, kunt u de uitlaatgasrecirculatieklep verwijderen om de toestand ervan te controleren. Deze kleppen zijn gevoelig voor aanzienlijke roetaanslag. Gebruik carburateurreiniger en een tandenborstel om het roet van de vervuilde plekken te verwijderen.

Wanneer er geen obstructie is in het pluggat van de EGR-klep, volg dan de aanbevelingen van de fabrikant voor het testen van de elektromagneten van de EGR-actuator. De EGR ram down kleppen kunnen meer dan één solenoïde gebruiken. Om het volledige werkingsbereik van het uitlaatgasrecirculatiesysteem te beïnvloeden.

Indien het uitlaatgasrecirculatiesysteem een positiesensor voor de recirculatieklep gebruikt, is deze waarschijnlijk in de klep zelf ingebouwd. Volg de aanbevelingen van de fabrikant en de bedradingsschema’s van het voertuig om de afzonderlijke onderdelen te controleren.

Vervang zo nodig de defecte onderdelen en controleer het systeem opnieuw op fout P042F.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P042F kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Chevrolet
 • Dodge (RAM)
 • Ford (Focus, Ranger, Transit)
 • Isuzu
 • Land Rover (Freelander)
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Peugeot
 • Pontiac
 • Toyota

Bij foutcode P042F kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P042A, P042E, P049A, P049B, P049C, P049D, P049E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen