Foutcode P044E – circuit uitlaatgasrecirculatie “C” intermitterend/foutief

Foutcode P044E klinkt als “circuit uitlaatgasrecirculatie “C” intermitterend/foutief”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Gas Recirculation (EGR) Sensor “C” Circuit Intermittent/Erratic” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P044E

Storing P044E verwijst naar een storing in het circuit van de uitlaatgasrecirculatie (EGR) sensor. Wordt weergegeven wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een intermitterend signaal detecteert in de elektrische aansturing van de sensor.

Foutcode P044E – circuit uitlaatgasrecirculatie

Het uitlaatgasrecirculatiesysteem is een integraal onderdeel van het uitlaatsysteem van het voertuig. De functie ervan is de vorming van NOx (stikstofoxiden) in de cilinders te voorkomen.

EGR wordt geregeld door de computer van het voertuig, die het EGR-systeem opent of sluit afhankelijk van de belasting, de snelheid en de temperatuur. Om de cilinderkop op de juiste temperatuur te houden.

Er zijn twee draden die de computer besturen en ermee communiceren. Er gaan in totaal 5 draden naar de elektromagneet. De andere 2 zijn batterijspanning en massa. Er is ook een 5 volt referentieaansluiting, meestal in het midden.

Als de motorcomputer een intermitterend signaal ziet wanneer hij de EGR-klep probeert te openen of te sluiten, wordt dit gezien als een fout. Code P044E intermitterend signaal van de “C” uitlaatgasrecirculatiesensor wordt dan in het geheugen geschreven.

Dit betekent dat de veranderingen in het elektrische circuit niet overeenkomen met de referentiewaarden. De hoogte van deze waarden kan variëren afhankelijk van het merk en model van de auto.

Loodvrije brandstof heeft de neiging om NOx (stikstofoxide) te vormen bij extreme temperaturen in de motorcilinder. Uitlaatgasrecirculatie stuurt een gecontroleerde hoeveelheid uitlaatgas terug naar het inlaatspruitstuk.

Dit wordt gedaan om het inkomende brandstofmengsel voldoende te verdunnen. Dit is om de temperatuur van de cilinderkop te verlagen tot onder de temperatuur waarbij NOx wordt gevormd.

Een goede werking van het uitlaatgasrecirculatiesysteem is niet alleen noodzakelijk om NOx-emissies te voorkomen. Het geeft de motor ook meer vermogen zonder detonatie en een magerder brandstofmengsel voor een beter brandstofverbruik.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P044E voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De motor slaat af of start slecht.
 3. Zwevende toeren of pogingen tot afslaan bij stationair toerental.
 4. De motor van het voertuig kan onregelmatig zijn.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. Verminderde motorprestaties.
 7. Soms zijn er geen symptomen, ook al is er een foutcode opgeslagen.

De ernst van code P044E is hoog, maar als er naast de foutmelding geen andere symptomen zijn, wordt het probleem als matig beschouwd. Dit mag echter geen reden zijn om het probleem niet op te lossen.

Oorzaken van de fout

Code P044E kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Kortsluiting naar aarde.
 • Bedradingsprobleem of beschadigde connector.
 • Corrosie aan de elektrische leidingen of aansluitingen.
 • Verstopte uitlaatgasrecirculatieklepkanalen.
 • De uitlaat hercirculatie opening is verstopt.
 • De kanalen van de uitlaatgas differentiaaldruksensor kunnen verstopt zijn.
 • Schade aan de vacuümleidingen of slangen.
 • Defecte uitlaatgasrecirculatiekleppositiesensor of absolute inlaatspruitstukluchtdruksensor.
 • Overmatige vervuiling die de vrije beweging van de EGR-klep verhindert.
 • Defecte EGR.
 • In zeldzame gevallen, storing in de motorregelmodule (ECM).

Hoe kan ik foutcode P044E wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P044E:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van het voertuig en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P044E opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische bedrading en connectoren van het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Als het probleem aanhoudt, controleer dan de kanalen van het uitlaatgasrecirculatiesysteem op verstopping. Controleer de vacuümleidingen en voer een grondige controle uit op vacuümlekken.
 6. Controleer de werking van de uitlaatgasrecirculatieklep en de magneetklep van de ventilatiebediening.
 7. Controleer de werking van de sensor voor de positie van de uitlaatgasrecirculatieklep en de absolute luchtdruksensor van het inlaatspruitstuk.
 8. Meet met een digitale multimeter de spanning in het circuit van het magneetventiel van de systeemontluchting.
 9. Vergelijk de gemeten waarde met de waarde op het gegevensblad van de fabrikant, vervang zo nodig de defecte klep.
 10. Als het probleem aanhoudt, controleer en vervang dan zo nodig de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap bij het oplossen van P044E is het raadplegen van de Technische Servicebulletins (TSB). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Zij kunnen gespecialiseerde apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Laat de motor van uw voertuig afkoelen. In de meeste gevallen zijn uitlaatgasrecirculatiesystemen (EGR) zeer heet. Omdat ze gewoonlijk rechtstreeks op het uitlaatsysteem worden gemonteerd. Dus als je de motor niet laat afkoelen, kun je je verbranden.

Controleer alle vacuümleidingen, ze kunnen niet goed tegen hoge temperaturen, en dat is niet ongewoon in een recirculatiesysteem. Een verbrande of gebroken vacuümleiding moet worden vervangen of gerepareerd.

Leidingen zijn goedkoop, dus het is het beste om alle leidingen door nieuwe te vervangen, vooral als u merkt dat er een defect is. Als er één ernstige slijtage vertoont, is het waarschijnlijk dat ook de andere spoedig aan vervanging toe zijn.

Elektrische circuits en aansluitingen controleren

Controleer zorgvuldig de integriteit van de betrokken kabelbomen. Ze lopen vaak langs en rond de uitlaatpijp. Daarom is het een goed idee om losse draden af te binden. Als u een gesprongen draad vindt, soldeert u de verbindingen en zorgt u voor een goede isolatie.

Controleer de ontluchtingssolenoïde op scheuren en binnendringend water. Controleer ook of de connectoren een goede elektrische verbinding hebben en of de vergrendelingen niet beschadigd of gebroken zijn.

Indien toegankelijk, kunt u de uitlaatgasrecirculatieklep verwijderen om de toestand ervan te controleren. Deze kleppen zijn gevoelig voor aanzienlijke roetaanslag. Gebruik carburateurreiniger en een tandenborstel om het roet van de vervuilde plekken te verwijderen.

Als de meest gebruikelijke tests het probleem met fout P044E niet hebben opgelost. Raadpleeg de onderhoudshandleiding van uw auto voor verdere controles van de elektrische circuits.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P044E kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Dodge
 • Ford
 • Toyota

Bij foutcode P044E kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P044A, P044B, P044C, P044D.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen