Foutcode P0452 – lage ingang druksensor verdampingsemissiecontrolesysteem

Foutcode P0452 klinkt als “lage ingang druksensor verdampingsemissiecontrolesysteem”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Evaporative Emission (EVAP) Control System Pressure Sensor Low Input” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0452

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P0452 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0452 – lage ingang druksensor verdampingsemissiecontrolesysteem

De code geeft aan dat een onderdeel van het EVAP controlesysteem niet meer goed functioneert. Het EVAP-systeem bestaat uit vele onderdelen waaronder (maar niet beperkt tot) tankdop, brandstofleidingen, koolstoftank, luchtklep en andere.

De EVAP voorkomt dat brandstofdampen uit het brandstofsysteem van het voertuig ontsnappen. De brandstofdamp wordt via slangen naar een koolstofhouder geleid voor opslag. Later, wanneer de motor draait, gaat de purgeerklep open, waardoor brandstofdamp onder vacuüm kan worden aangezogen.

Het uitblazen van de EVAP-bak wordt geregeld door een klep die, als gevolg van het vacuüm dat door de draaiende motor ontstaat, brandstofdampen laat aanzuigen. Deze stromen vanuit de brandstoftank naar de motor voor verbranding, in plaats van in de atmosfeer te ontsnappen.

Met de EVAP-druksensor kan de PCM de druk in het EVAP-systeem controleren. Hij zit bijna altijd in de brandstoftank en is ingebouwd in de behuizing van de brandstofpomp.

Als de druk in het EVAP-systeem en in de brandstoftank buiten het voorgeprogrammeerde bereik valt. Binnen een bepaalde tijd en onder bepaalde omstandigheden. Code P0452 wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0452 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. In sommige gevallen kan een brandstofgeur aanwezig zijn.
 3. Lichte afname van de motorprestaties.
 4. Een lichte stijging van het brandstofverbruik.
 5. In de meeste gevallen zult u geen andere symptomen merken dan dat het controlelampje (MIL) gaat branden.

De ernst van code P0452 is gemiddeld. De auto zal kunnen blijven rijden, maar de uitstoot zal toenemen. Waardoor het voertuig in de praktijk niet op toxiciteit kan worden getest.

Oorzaken van de fout

Code P0452 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • EVAP druksensor defect.
 • Kapotte kabelboom.
 • Kortsluiting of kapotte connector.
 • Corrosie of weerstand in connector.
 • De veiligheidsklep van de brandstoftank is verstopt.
 • Abnormaal hoge tankdruk door verstopte EVAP-slang.
 • Gebroken of gebroken houtskoolreservoir.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0452 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0452:

 1. Repareer beschadigde EVAP-leidingen.
 2. Repareer een open of kortgesloten spanningstoevoercircuit naar de EVAP-druksensor.
 3. Repareer het circuit dat naar de PCM gaat.
 4. Repareer of reinig de connector.
 5. Vervang de EVAP-druksensor.
 6. Repareer of herstel de beperking in de EVAP-leiding.
 7. Vervang het PCM als de situatie dat vereist.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer of alle EVAP-slangen correct zijn aangesloten en in goede staat verkeren. Controleer de kabelbomen op duidelijke schade door rafelen of onjuiste plaatsing. Controleer de elektrische aansluitingen op corrosie, de pennen moeten recht zijn en correct zijn aangebracht.

Controleer of de pakking van het tankdeksel in goede staat is en of het deksel correct is aangebracht.  Wis dan code P0452 en maak een proefrit om te zien of de fout weer terugkomt.

Als de pakking van de tankdop gebarsten, geplet of anderszins beschadigd is, moet deze worden vervangen.

Controleer of de uitlaatslang die de verse lucht naar de koolstofhouder voert niet geblokkeerd, verstopt of geplet is. Als er onvoldoende lucht wordt aangezogen tijdens de spoelcyclus, kan dit deze foutcode veroorzaken.

Visuele inspectie

Aangezien code P0452 een algemene foutcode is, kan deze vaak verband houden met beschadigde of gecorrodeerde bedrading. Ook een defecte of losgeraakte sensor.

Zoek de EVAP canister onder het voertuig. Hij kan aan de brandstoftank zijn bevestigd of ervan zijn losgemaakt door de slangen die naar de brandstofpomp lopen. Controleer of de connector van de druksensor van het EVAP-regelsysteem goed vastzit.

Controleer de connector op corrosie, maak de sensor los en controleer de aansluitpinnen. Om ervoor te zorgen dat ze schoon en vrij van vocht zijn. Controleer de bedrading van de sensor op scheuren of zwellingen in de isolatie van de draden. Wat kan duiden op corrosie in de draad.

Controleer de spanning op de sensor

Controleer of er 5 volt op de testkabel staat en of het aardcircuit intact is. Controleer de signaalkabel van de sensor met een multimeter om de spanning te bepalen, die moet ongeveer 3 volt zijn.

Verwijder de slang die aan de EVAP-druksensor is bevestigd en creëer een vacuüm met behulp van een vacuümmeter, waarbij u de spanningsveranderingen op de multimeter in de gaten houdt. Als de spanning verandert wanneer het vacuüm wordt toegepast, werkt de sensor. Als de spanning niet verandert, is de sensor defect.

Voer een wiebeltest uit om te bepalen of er een probleem is. Door met de draden te schudden of te knijpen kunt u op de multimeter zien of de spanning fluctueert. Als de spanning sterk stijgt of daalt wanneer u een stuk draad draait, hebt u waarschijnlijk een breuk die gerepareerd moet worden.

Als de schudtest mislukt, maak dan de EVAP-druksensor los en controleer de spanning. Als de spanning hoog blijft terwijl de sensor is losgekoppeld, controleer dan de kabelboom op een kortgesloten signaaldraad.

Als de referentiespanning en massa correct zijn, is een defecte EVAP-druksensor waarschijnlijk het probleem. Daarom moet hij worden vervangen om fout P0452 te verhelpen.

Soms, wanneer de sensor wordt losgekoppeld, verdwijnt de hoge spanning, het aardcircuit is goed en de referentiespanning is correct. Dit wijst erop dat de EVAP purgeerslang verstopt is. Maak de slang los van de spoelklep en blaas hem uit met perslucht. Vervang de slang als de verstopping niet kan worden verholpen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0452 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Buick
 • Cadillac (Escalade)
 • Chevrolet (Blazer, Cavalier, Cobalt, Impala, Silverado, Tahoe)
 • Chrysler (Town and Country)
 • Daewoo
 • Dodge (RAM, Stratus)
 • Ford (Escape, Focus)
 • GMC (Sierra)
 • Honda (CR-V)
 • Hyundai (Sonata, Tiburon)
 • Infiniti (QX56)
 • Jeep (Grand Cherokee)
 • Kia (Sportage)
 • Mercedes-Benz
 • Mitsubishi
 • Nissan (Armada, Frontier, Murano, Versa)
 • Pontiac (Bonneville)
 • Toyota (Camry, Corolla)

Bij foutcode P0452 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0021, P0101, P0106, P0122, P0174, P0191, P0300, P0301, P0341, P0400, P0420, P0440, P0441, P0442, P0443, P0444, P0445, P0446, P0447, P0448, P0449, P0450, P0451, P0453, P0454, P0455, P0456, P0457, P0458, P0459.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen