Foutcode P0470 – storing uitlaatdruksensor “A”

Foutcode P0470 klinkt als “storing uitlaatdruksensor “A””. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Pressure Sensor “A” Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0470

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0470 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0470 – storing uitlaatdruksensor

Foutcode P0470 OBD2 geeft aan dat het inkomende signaal van de ‘A’ uitlaatdruksensor niet overeenkomt met de inlaatspruitstukdruk. Dit kan een elektrische of mechanische fout zijn.

Deze code kan ook tegelijk voorkomen met P0471. Het enige verschil tussen de twee codes is hoe lang het probleem duurt. En ook het type elektrisch/mechanisch probleem dat de sensor/circuit/motorcontroller heeft.

Probleemoplossingsacties kunnen verschillen naargelang de fabrikant, benzine of diesel. Evenals het type uitlaatdruksensor en de kleur van de kabelboom.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0470 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Motorvermogenverlies.
 3. De uitlaatgasdrukregelaar is mogelijk uitgeschakeld.

Storing P0470 wordt als ernstig beschouwd, omdat deze problemen met de bestuurbaarheid en de prestaties van het voertuig kan veroorzaken. De storing zelf is eenvoudig te verhelpen door de defecte uitlaatdruksensor te vervangen.

Oorzaken van de fout

Code P0470 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Verstopping in de pijp van de druksensor naar het uitlaatspruitstuk.
 • Storing in het uitlaatgasrecirculatiesysteem (luchtlekken).
 • Defecte uitlaatdruksensor.
 • In zeldzame gevallen kan de transmissiecontrolemodule (PCM) defect raken.

Hoe kan ik foutcode P0470 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0470:

 1. Sluit eerst een OBD-II scanner aan op de boordcomputer van het voertuig en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit.
 2. Wis vervolgens de foutcodes uit het geheugen van de PCM en maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0470 opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan of er een probleem is en ga verder met de diagnose.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Zoek sensor “A” voor uitlaatdruk op uw auto. Maak de buis los die de sensor met het uitlaatspruitstuk verbindt. Als dit niet mogelijk is, verwijdert u met een klein stukje draad het roet dat binnenin vastzit.

Als de buis schoon is, controleer dan de connectoren en de kabelboom. Let op schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connectors los en inspecteer zorgvuldig de aansluitingen in de connectors.

Controleer vervolgens of de slang die de turbo verbindt met het inlaatspruitstuk goed vastzit. Controleer visueel alle buisverbindingen rond de turbolader en het inlaatspruitstuk. Draai alle slangklemmen vast.

Als u een foutscanner hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P0470 terugkeert. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een verbindingsprobleem.

Als de code terugkomt, moet u de sensor en de bijbehorende circuits testen. De uitlaatdruksensor heeft normaal 3 draden. Controleer met een digitale multimeter het 5V voedingscircuit dat naar de sensor gaat.

Als alles in orde is, controleer dan of de uitlaatdruksensor goed geaard is. Sluit het controlelampje aan, als het niet gaat branden wijst dit op een defect circuit. Als het lampje brandt, schud dan aan de kabelboom die naar de sensor gaat om te zien of het waarschuwingslampje knippert, wat wijst op een intermitterende verbinding.

Als code P0470 nog steeds wordt weergegeven wanneer alle tests zijn uitgevoerd, wijst dit waarschijnlijk op een defecte uitlaatdruksensor. Maar een defecte PCM-module kan ook niet worden uitgesloten totdat de sensor is vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0470 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Citroen
 • Ford
 • Mercedes
 • Nissan (Pathfinder)
 • Peugeot
 • Renault
 • Volkswagen

Bij foutcode P0470 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0231, P0237, P0472, P0473, P0474, P0475, P0603, P1690, P1247, P1280.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen