Foutcode P0471 – uitlaatdruksensor “A” bereik/prestaties

Foutcode P0471 klinkt als “uitlaatdruksensor “A” bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Pressure Sensor “A” Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0471

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0471 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0471 – uitlaatdruksensor

Foutcode P0471 OBD2 geeft aan dat het inkomende signaal van de ‘A’ uitlaatdruksensor niet overeenkomt met de inlaatspruitstukdruk. Dit kan een elektrische of mechanische fout zijn.

Deze code kan ook tegelijk met P0470 aanwezig zijn. Het enige verschil tussen de twee codes is hoe lang het probleem duurt. En ook het type elektrisch/mechanisch probleem dat de sensor/circuit/motorcontroller heeft.

Probleemoplossende acties kunnen verschillen naargelang de fabrikant, benzine of diesel. Evenals het type uitlaatdruksensor en de kleur van de kabelboom.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0471 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Motorvermogen daalt.
 3. De uitlaatgasdrukregelaar is mogelijk uitgeschakeld.

Als fout P0471 verschijnt, zouden er geen ernstige rijproblemen mogen zijn. De storing mag echter niet worden genegeerd en het verdient aanbeveling deze zo spoedig mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P0471 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Verstopping in de pijp van de druksensor naar het uitlaatspruitstuk.
 • Storing in het uitlaatgasrecirculatiesysteem (luchtlekken).
 • Defecte uitlaatdruksensor
 • In zeldzame gevallen kan de transmissiecontrolemodule (PCM) defect raken.

Hoe kan ik foutcode P0471 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0471:

 1. Sluit eerst een OBD-II scanner aan op de boordcomputer van het voertuig en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit.
 2. Wis vervolgens de foutcodes uit het geheugen van de PCM en maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0471 opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan of er een probleem is en ga verder met de diagnose.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Zoek de uitlaatdruksensor “A” op uw auto. Maak de pijp los die de sensor verbindt met het uitlaatspruitstuk. Als dit niet mogelijk is, verwijdert u met een klein stukje draad het roet dat binnenin vastzit.

Als de buis schoon is, controleer dan de connectoren en de kabelboom. Let op schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connectors los en inspecteer zorgvuldig de aansluitingen in de connectors.

Controleer vervolgens of de slang die de turbo verbindt met het inlaatspruitstuk goed vastzit. Controleer visueel alle buisverbindingen rond de turbolader en het inlaatspruitstuk. Draai alle slangklemmen vast.

Als u een foutscanner hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P0471 terugkeert. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een verbindingsprobleem.

Als de code terugkomt, moet u de sensor en de bijbehorende circuits testen. De uitlaatdruksensor heeft normaal 3 draden. Controleer met een digitale multimeter het 5V voedingscircuit dat naar de sensor gaat.

Als alles in orde is, controleer dan of de uitlaatdruksensor goed geaard is. Sluit het controlelampje aan, als het niet gaat branden wijst dit op een defect circuit. Als het lampje brandt, schud dan aan de kabelboom die naar de sensor gaat om te zien of het waarschuwingslampje knippert, wat wijst op een intermitterende verbinding.

Als code P0471 nog steeds wordt weergegeven wanneer alle tests zijn uitgevoerd, wijst dit waarschijnlijk op een defecte uitlaatdruksensor. Maar een defecte PCM-module kan ook niet worden uitgesloten totdat de sensor is vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0471 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A3, Q7)
 • BMW
 • Dodge (RAM)
 • Honda (Civic)
 • Kia
 • Mazda (6)
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Peugeot
 • Porsche
 • Renault (Duster)
 • Ssangyong (Actyon)
 • Volkswagen (Crafter, Transporter)

Bij foutcode P0471 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0170, P0299, P0401, P0472, P0473, P0474.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen