Foutcode P047D – uitlaatdruksensor “B” hoge ingang

Foutcode P047D klinkt als “uitlaatdruksensor “B” hoge ingang”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Pressure Sensor “B” High Input” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P047D

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P047D wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P047D – uitlaatdruksensor

Foutcode P047D OBD2 geeft aan dat het inkomende signaal van de B-uitlaatdruksensor niet overeenkomt met de inlaatspruitstukdruk. Dit kan een fout in het elektrische circuit zijn.

Deze fout kan tegelijk met P047B optreden. Het belangrijkste verschil is dat P047D een elektrisch probleem is. En P047B kan het gevolg zijn van een mechanische of elektrische storing.

Meestal wordt aanbevolen om eerst P047D (elektrisch) te repareren, en daarna P047B (elektrisch/mechanisch). Als het probleem elektrisch is, is de kans op reparatie groter.

Probleemoplossende acties kunnen verschillen naargelang de fabrikant, benzine of diesel. En ook het type uitlaatdruksensor en de kleur van de kabelboom.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P047D voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Motorvermogenverlies.
 3. De uitlaatgasdrukregelaar is mogelijk uitgeschakeld.

Storing P047D wordt als ernstig beschouwd, omdat deze enige problemen met het rijgedrag en de prestaties kan veroorzaken. De storing zelf is eenvoudig te verhelpen door de defecte uitlaatdruksensor te vervangen.

Oorzaken van de fout

Code P047D kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Open circuit in signaallijn tussen uitlaatdruksensor en PCM.
 • Beschadiging van het voedingscircuit tussen de uitlaatdruksensor en het PCM.
 • Aardsluiting in het signaalcircuit van de uitlaatdruksensor.
 • Uitlaatdruksensor is defect (interne massafout).
 • In zeldzame gevallen kan de transmissiecontrolemodule (PCM) defect zijn.

Hoe kan ik foutcode P047D wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P047D:

 1. Sluit eerst een OBD-II scanner aan op de boordcomputer van het voertuig en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit.
 2. Wis vervolgens de foutcodes uit het geheugen van de PCM en maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P047D opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, bevestig dan dat er een probleem is en ga verder met de diagnose.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Zoek sensor “B” voor uitlaatdruk op uw auto. Maak de buis los die de sensor met het uitlaatspruitstuk verbindt. Als dit niet mogelijk is, schuif er dan een klein stukje draad doorheen om roet te verwijderen dat binnenin vastzit.

Als de buis schoon is, controleer dan de connectoren en de kabelboom. Let op schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connectors los en inspecteer zorgvuldig de aansluitingen in de connectors.

Controleer vervolgens of de slang die de turbo verbindt met het inlaatspruitstuk goed vastzit. Controleer visueel alle buisverbindingen rond de turbolader en het inlaatspruitstuk. Draai alle slangklemmen vast.

Als u een foutscanner hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P047D terugkeert. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een verbindingsprobleem.

Als de code terugkomt, moet u de sensor en de bijbehorende circuits testen. De uitlaatdruksensor heeft normaal 3 draden. Controleer met een digitale multimeter het 5V voedingscircuit dat naar de sensor gaat.

Als alles in orde is, controleer dan of de uitlaatdruksensor goed geaard is. Sluit het testlampje aan, als het niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit. Als het oplicht, schudt dan aan de kabelboom naar de sensor om te zien of het waarschuwingslampje knippert, wat wijst op een intermitterende verbinding.

Als code P047D nog steeds wordt weergegeven wanneer alle tests zijn uitgevoerd, wijst dit waarschijnlijk op een defecte uitlaatdruksensor. Maar een defecte PCM-module kan ook niet worden uitgesloten totdat de sensor is vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P047D kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford
 • Mercedes-Benz
 • Nissan
 • Renault (Duster)
 • Volkswagen

Bij foutcode P047D kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P047A, P047B, P047C, P047E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen