Foutcode P0487 – uitlaatgasrecirculatie gasklepregelcircuit “A” open

Foutcode P0487 klinkt als “uitlaatgasrecirculatie gasklepregelcircuit “A” open”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Gas Recirculation (EGR) Throttle Control Circuit “A” Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0487

OBD-2 diagnosecode P0487 betekent dat de motor-ECU een stromingsprobleem in het uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR) detecteert. Of er is geen spanning in het EGR solenoid circuit.

Foutcode P0487 – uitlaatgasrecirculatie gasklepregelcircuit

Wanneer zich een probleem voordoet, kijkt de computer naar de spanningssignalen van de EGR-gasklep. Om te bepalen of ze correct zijn, op basis van invoer- en referentiegegevens uit het geheugen.

Wanneer de motor-ECU een verschil detecteert, meldt hij een probleem met de inlaatgasklepactuator en stelt hij code P0487 in.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0487 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Verhoogd brandstofverbruik.
 3. De motor accelereert niet goed.
 4. Zwevende toeren, en probeert af te slaan bij stationair toerental.
 5. Soms zijn er geen symptomen ondanks een opgeslagen foutcode.

De ernst van code P0487 is niet hoog, u kunt eventueel doorrijden, de afhandeling blijft hetzelfde. De toxische emissies van de auto zullen echter toenemen en u zult de test niet kunnen doorstaan vanwege de hoge niveaus.

Oorzaken van de fout

Code P0487 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Open circuit in signaalleiding tussen gasklep voor uitlaatgasrecirculatie en PCM.
 • Spanning is kortgesloten op het signaalcircuit.
 • Recirculatie gasklep is kortgesloten naar aarde.
 • De gasklep in het recirculatiesysteem is defect.
 • In zeldzame gevallen een storing in de motorregelmodule (ECM).

Hoe kan ik foutcode P0487 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0487:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P0487 opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische bedrading en connectoren van het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Controleer de werking van de uitlaatgasrecirculatieklep en de magneetklep van de ontluchtingsregeling.
 6. Controleer de werking van de sensor voor de positie van de uitlaatgasrecirculatieklep en de absolute luchtdruksensor van het inlaatspruitstuk.
 7. Meet met een digitale multimeter de spanning in het circuit van het magneetventiel van de systeemontluchting.
 8. Vergelijk de gemeten waarde met de waarde op het gegevensblad van de fabrikant, vervang zo nodig de defecte klep.
 9. Als het probleem aanhoudt, controleer en vervang dan zo nodig de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het P0487-probleemoplossingsproces is het controleren van de Technische Servicebulletins (TSB’s). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Zij kunnen gespecialiseerde apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Laat de motor van uw voertuig afkoelen. In de meeste gevallen zijn uitlaatgasrecirculatiesystemen (EGR) zeer heet. Omdat ze gewoonlijk rechtstreeks op het uitlaatsysteem worden gemonteerd. Dus als je de motor niet laat afkoelen, kun je je verbranden.

Controle van de bedrading en aansluitingen

Controleer zorgvuldig de integriteit van de betrokken kabelbomen. Ze lopen vaak langs en rond de uitlaatpijp. Het is dus een goed idee om losse draden af te binden. Als u een verbrande draad vindt, soldeert u de verbindingen en zorgt u voor een goede isolatie.

Maak de connectors los en inspecteer zorgvuldig de aansluitingen in de connectors. Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst.

Als de klemmen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan elektrische contactreiniger en een plastic borstel. Laat drogen en breng diëlektrisch siliconenvet aan op de contactzones van de klemmen.

Als je een scantool hebt, wis dan diagnosecode P0487 uit het geheugen en kijk of hij terugkomt.

Klepcontrole

Als code P0487 terugkomt, moeten we de EGR-gasklep en de bijbehorende circuits controleren. Er zijn meestal 3 of 4 draden naar de EGR gasklep.

Maak de kabelboom van de EGR-gasklep los. Controleer met een digitale voltmeter het signaalcircuit van de EGR-gasklep. Als er geen 5 volt op de klep staat, repareer dan de bedrading van de PCM naar de klep.

Als de spanning in orde is, controleer dan of de aarding goed is, sluit een testlamp aan. Het ene uiteinde van de draad naar de 12 volt accu plus en het andere uiteinde naar het aardcircuit. Als het lampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit.

U kunt aan de kabelboom draaien om te zien of het waarschuwingslampje knippert. Als het knippert, kunt u concluderen dat er een onderbroken verbinding is die gerepareerd moet worden.

Als alle voorgaande controles zijn uitgevoerd, maar u blijft fout P0487 krijgen, wijst dat waarschijnlijk op een defecte EGR-gasklep. Hoewel een defecte PCM ook niet mag worden uitgesloten totdat de EGR-gasklep is vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0487 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BAW
 • Bentley
 • Chrysler (Voyager)
 • Citroen (Jumper)
 • Dodge
 • Fiat
 • Ford
 • Hover (H5)
 • Mercedes-Benz
 • Mitsubishi (Outlander)
 • Nissan (Qashqai)
 • Peugeot (4007, 508, Boxer)
 • Renault (Megane, Scenic)
 • Ssangyong
 • Suzuki
 • Volkswagen
 • UAZ (Patriot)

Bij foutcode P0487 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0409, P0488, P2141, P2142.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen