Foutcode P049A – storing uitlaatgasrecirculatie “B” stroom

Foutcode P049A klinkt als “storing uitlaatgasrecirculatie “B” stroom”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Gas Recirculation (EGR) “B” Flow Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P049A

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P049A wordt beschouwd als een generieke code omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P049A – storing uitlaatgasrecirculatie

De uitlaatgasrecirculatieklep (EGR) is een vacuümbediende klep. Het regelt de hoeveelheid uitlaatgassen die in de cilinders worden teruggevoerd.

Opgeslagen code P049A betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een fout heeft gedetecteerd in de stroom van het “B” uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR). De aanduiding “B” verwijst naar een specifieke stand van de EGR step-downklep.

Het is ofwel een elektrisch probleem of een mechanisch probleem en kan code P049A veroorzaken.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P049A voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Er kan een motorstoring optreden wanneer er gas wordt gegeven.
 3. Een toename van de uitstoot van stikstofoxide NOx in de uitlaat.
 4. Een onmerkbaar symptoom zal een verhoging van de verbrandingstemperatuur zijn.

Storing P049A wordt als ernstig beschouwd, omdat een defecte uitlaatgasrecirculatieklep een overmatige verbranding van het brandstofmengsel kan veroorzaken. Dit kan weer schade veroorzaken aan de motorzuigers en kleppen. Daarom wordt aanbevolen deze storing zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P049A kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Het uitlaatgasrecirculatiekanaal, dat de stroom van uitlaatgassen naar het inlaatspruitstuk beperkt, is verstopt.
 • De uitlaatgasrecirculatie solenoïde is defect.
 • Defecte bedrading of kabelboom van de uitlaatgasrecirculatieklep.
 • Vacuümleidingen zijn beschadigd, losgekoppeld van solenoïde of EGR-klep.
 • De klep van het uitlaatgasrecirculatiesysteem is defect.
 • De temperatuursensor van het uitlaatgasrecirculatiesysteem registreert de temperatuurverandering niet wanneer de uitlaatgasrecirculatieklep wordt geopend.

Hoe kan ik foutcode P049A wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P049A:

 1. Lees eerst alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met de scantool.
 2. Wis dan de foutcodes en maak een proefrit met het voertuig. Om na te gaan of fout P049A opnieuw verschijnt.
 3. Controleer de vacuümslangen en de draden en aansluitingen naar de uitlaatgasrecirculatieklep. Controleer ook de elektromagnetische regelklep en de temperatuursensor van het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 4. Controleer vervolgens de werking van de uitlaatgasrecirculatieklep.
 5. Controleer ook de werking van de temperatuursensor van het uitlaatgasrecirculatiesysteem. De aflezing moet veranderen wanneer de uitlaatgasrecirculatieklep wordt geopend.
 6. Verwijder vervolgens de klep en de temperatuursensor van het uitlaatgasrecirculatiesysteem. Controleer op overmatige vervuiling en verstopping van de systeemkanalen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het is de moeite waard om eerst de Technische Service Bulletins (TSB) voor uw specifieke auto te controleren. Uw P049A probleem kan een bekend probleem zijn met een bekende oplossing beschreven door de fabrikant, dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Bedien vervolgens met een diagnoseapparaat de uitlaatgasrecirculatieklep met draaiende motor. Als de motor niet gelijkmatig loopt, is het probleem waarschijnlijk een defecte bedrading of een slecht contact.

Als de motor gelijkmatig loopt, probeer dan de uitlaatgasrecirculatieklep handmatig te bedienen. Als de motor gelijkmatig loopt en niet afslaat, zijn de kanalen waarschijnlijk verstopt. Het zal nodig zijn om de klep te verwijderen en alle kanalen te reinigen.

Het controleren van de solenoïde kan meestal alleen met een diagnoseapparaat. Want de meeste solenoïden werken met een duty cycle, niet met een constante spanning.

Controleer alle vacuümleidingen, slangen, enz. op slijtage. Controleer de kabelboom en de elektromagneet op schade. Vervang de uitlaatgasrecirculatieklep.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P049A kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A8)
 • Chevrolet
 • Dodge
 • Ford
 • Mazda
 • Mercedes-Benz
 • Mitsubishi
 • Nissan
 • Renault
 • Subaru
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P049A kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P049B, P049C, P049E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen