Foutcode P0505 – storing stationair luchtregelsysteem

Foutcode P0505 klinkt als “storing stationair luchtregelsysteem”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Idle Air Control (IAC) System Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0505

OBD-II-foutcode P0505 wordt gedefinieerd als “fout stationair toerentalregelsysteem”. Deze wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) niet in staat is het motortoerental bij stationair toerental te handhaven of te regelen.

Foutcode P0505 – storing stationair luchtregelsysteem

In de meeste gevallen zal de PCM proberen aanpassingen te doen aan diverse systemen, zoals brandstofafstelling, ontstekingshoek, injectiepulsbreedte en andere. Proberen het ingestelde stationair toerental te handhaven. Wanneer deze limiet echter wordt bereikt, stelt de PCM code P0505 in en gaat het waarschuwingslampje branden.

Het stationaire toerental in benzinemotoren wordt geregeld door de regelklep voor het stationaire toerental, die zich gewoonlijk op het gasklephuis bevindt. De klep wordt aangedreven door een stappenmotor, die opdrachten krijgt van de PCM op basis van informatie van diverse sensoren op de motor.

Zolang de gasklep gesloten blijft, worden toerental en stationaire kwaliteit door de PCM gecontroleerd via de stationaire regelklep.

Als de motor bijvoorbeeld wordt gestart bij temperaturen onder nul, beveelt de PCM de klep om minder lucht toe te laten in de motor. Dit verrijkt het brandstof/luchtmengsel en schept de voorwaarden voor stationair draaien bij koud weer.

Als de motor opwarmt en de verbranding lichter en vollediger wordt. De PCM geeft de opdracht aan de stationairregelklep om de hoeveelheid lucht die de motor binnenkomt te verhogen, afhankelijk van de veranderende omstandigheden.

Als de belasting van de motor verandert, bijvoorbeeld wanneer bepaalde elektrische verbruikers worden in- of uitgeschakeld. De PCM past de signaalspanning aan de stationaire snelheidsregelklep aan. Om ervoor te zorgen dat het stationair toerental stabiel blijft en op het door de fabrikant opgegeven toerental blijft.

Merk op dat de stationaire luchtregelklep door de PCM wordt gesloten wanneer het gaspedaal wordt geopend. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er overtollige lucht in de motor komt.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0505 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair toerental.
 3. Het stationair toerental is hoger of lager dan normaal.
 4. De motor kan afslaan als het stationair toerental niet wordt gehandhaafd wanneer het gaspedaal wordt ingetrapt.

Afhankelijk van de symptomen kan de ernst van code P0505 variëren van matig tot ernstig. Daarom wordt aanbevolen het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P0505 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De regelklep voor stationair toerental is defect.
 • De connector van de IAC is beschadigd.
 • Beschadigde, verbrande, kortgesloten of gecorrodeerde bedrading.
 • Defecte stappenmotor.
 • Vacuüm lekkage in de motor.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0505 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0505:

 1. Lees alle gegevens en opgeslagen foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de codes en controleer of foutcode P0505 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer de motor bij stationair toerental, met ingeschakelde en uitgeschakelde versnelling. Om te controleren of het stationair toerental van de motor overeenkomt met de waarden die in de technische documentatie van de fabrikant zijn opgegeven.
 4. Controleer de motor op vacuümlekkage.
 5. Controleer de gasklep op koolaanslag. Ook bij het huis en de inlaat van de omleidingsklep voor het stationair toerental.
 6. Koppel de stationaire luchtinlaatregelklep los en controleer hem.
 7. Controleer of de kanalen van de regelklep van de stationaire luchtinlaat niet verstopt zijn.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Sluit een scantool aan en lees en registreer alle beschikbare codes. Deze informatie kan nuttig zijn als later een intermitterende storing wordt vastgesteld.

Als er andere codes aanwezig zijn samen met code P0505, stel dan een diagnose en los ze op in de volgorde waarin ze zijn opgeslagen. De meest waarschijnlijke extra codes hebben meestal te maken met het vacuümsysteem.

Controleer daarom het vacuümsysteem op lekken door beschadigde vacuümleidingen. Repareer en verwijder zo nodig de codes voordat u het voertuig in gebruik neemt. Test vervolgens het systeem opnieuw om te zien of er codes terugkomen.

Gasklep

Als de code niet verdwijnt, verwijder dan het gasklephuis van het inlaatspruitstuk en controleer op overmatige koolaanslag. In sommige gevallen is het mogelijk lichte afzettingen van het gasklephuis en de hulpluchtkanalen te verwijderen met behulp van goedgekeurde reinigingsmiddelen.

Zware afzettingen kunnen echter meestal niet worden verwijderd zonder het gasklephuis of de stationaire regelklep te beschadigen. In deze gevallen is de beste optie het vervangen van het gasklephuis of de stationaire slagregelklep door originele onderdelen.

Bij het monteren van gereinigde of vervangen onderdelen moeten ook alle afdichtingen en pakkingen worden vervangen om vacuümlekkage te voorkomen. Controleer alle vacuümleidingen voordat u de motor start of het voertuig bedient.

Bedrading en aansluitingen controleren

Als code P0505 niet is verdwenen, voer dan een grondige visuele inspectie uit van alle bijbehorende bedrading. Let op beschadigde, verbrande, kortgesloten of gecorrodeerde bedrading en connectoren.

Als er geen zichtbare schade is, controleer dan de weerstand, de massa en de referentiespanning. Vergelijk alle metingen met die in de handleiding. Vervang zo nodig de bedrading om ervoor te zorgen dat alle metingen in overeenstemming zijn met de specificaties van de fabrikant.

Stappenmotor en stationaire klep

Controleer de werkelijke signaalspanning die de stappenmotor bereikt op de connector. Gebruik de scantool om een commando te geven om de stationaire snelheidsregelklep te openen. Vergelijk de verkregen waarde met de waarden in de handleiding.

Speciale diagnoseprogramma’s geven meestal een spanningsbereik dat overeenkomt met de openingsgraden van de stationaire klep. En soms ook de rotatiegraden van de stappenmotor.

Deze waarden moeten exact overeenkomen met de aangegeven waarden, anders moet de kabelboom worden vervangen. Als alle verkregen waarden overeenkomen met de aangegeven waarden, is de stappenmotor defect en moet hij worden vervangen.

Deze acties zouden het probleem met fout P0505 moeten oplossen. Als het echter weer opduikt, kan het een terugkerend probleem zijn. In dit geval kan de diagnose moeilijk zijn. En soms is het nodig de storing te laten escaleren om precies te begrijpen waar het probleem zit.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0505 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW (330i)
 • Chrysler
 • Daewoo (Lanos, Matiz, Nexia)
 • Dodge (Durango, RAM, Stratus)
 • Fiat (Punto)
 • Ford
 • Honda (Accord, CR-V)
 • Jeep (Grand Cherokee, Wrangler)
 • Lexus
 • Mazda (6)
 • Mitsubishi (Carisma, Lancer, Montero, Pajero)
 • Nissan (Almera, Maxima, Pathfinder, Primera)
 • Opel (Astra, Corsa, Vectra, Zafira)
 • Renault (Duster, Logan, Sandero)
 • Scion (xB)
 • Suzuki
 • Toyota (Camry, Corolla, Echo, Harrier, Ist, Prius, Probox, RAV4, Vitz)
 • LADA (Granta, Kalina, Largus, Niva)
 • VAZ (2107, 2109, 2110, 2112, 2114)
 • ZAZ (Chance, Sens)

Bij foutcode P0505 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0036, P0056, P0102, P0302, P0304, P0444, P0500, P0506, P0507, P0600, P1145, P1519, U1602.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen