Foutcode P0523 – motoroliedruksensor/schakelaarcircuit hoogspanning

Foutcode P0523 klinkt als “motoroliedruksensor/schakelaarcircuit hoogspanning”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Engine Oil Pressure Sensor/Switch Circuit High Voltage” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0523

OBD-II-foutcode P0523 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “hoog signaalniveau motoroliedruksensor of schakelcircuit”. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een onverwachte oliedrukwaarde detecteert. Het kan ook worden ingesteld wanneer er een storing is in de oliedrukschakelaar of het controlecircuit daarvan.

Foutcode P0523 – motoroliedruksensor/schakelaarcircuit hoogspanning

De oliedrukschakelaar is een eenvoudige drukschakelaar waaraan de PCM een referentiespanning levert. Het drukmeetmechanisme in de schakelaar staat in direct contact met de olie die in de motor circuleert.

Veranderingen in de oliedruk veroorzaken een afname of toename van de oliedrukweerstand van de schakelaar. De PCM vat deze weerstandsveranderingen op als de werkelijke oliedruk bij een bepaald motortoerental.

De PCM is geprogrammeerd om een reeks signaalspanningen te herkennen die worden vergeleken met het oliedrukreferentiebereik voor dat voertuig. Daarom wordt, wanneer de PCM een abnormaal hoge signaalspanning detecteert, code P0523 ingesteld.

Het waarschuwingslampje op het instrumentenpaneel kan ook gaan branden. Die op zijn beurt de foutcode aanvult en kan wijzen op een abnormale oliedruk.

Sommige voertuigen gebruiken meer dan één oliedrukschakelaar. Eén sensor wordt gebruikt om hoge of normale druk aan te geven en een andere om lage druk aan te geven.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0523 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het waarschuwingslampje voor de oliedruk gaat branden.
 3. Wanneer de motor draait, kunnen verschillende mechanische geluiden optreden die veranderen naarmate het toerental verandert.
 4. Er kunnen ontstekingspieken in de motorcilinders optreden, vooral als het probleem verband houdt met een lage oliedruk.

De fout P0523 met betrekking tot de oliedruk wordt als zeer ernstig beschouwd, zodat het raadzaam is het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Als de oliedruk bijvoorbeeld te laag is, kunnen de krukas en de drijfstanglagers vastlopen.

Oorzaken van de fout

Code P0523 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De motoroliedruksensor is defect.
 • Te hoge weerstand in het circuit van de oliedruksensor.
 • Beschadigde, verbrande, kortgesloten of gecorrodeerde kabelboom.
 • Gebruik van ongeschikte motorolie.
 • Slecht onderhoud zoals het onregelmatig verversen van olie en oliefilter.
 • Overmatige mechanische slijtage van de motor.
 • Mechanische storing van interne motoronderdelen zoals oliepomp, overdrukklep. Mogelijk ook spanners of kettinggeleiders.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0523 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0523:

 1. Lees alle gegevens en opgeslagen foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de codes en controleer of foutcode P0523 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer het motoroliepeil en de staat ervan. Vervang zo nodig de olie samen met het filter.
 4. Controleer de motoroliedruksensor en de bijbehorende bedrading.
 5. Controleer de sensor met een digitale multimeter en vervang hem indien nodig.
 6. Let op mechanische slijtage van de motor. Controleer de oliedruk fysiek met een mechanische oliedrukmeter.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer of het oliepeil op het juiste niveau is, of het niet is verdund met brandstof of koelvloeistof en of het geen dikke, teerachtige consistentie heeft. Vul zo nodig olie bij of vervang deze voordat u verder gaat met de diagnose.

Voer een grondige visuele inspectie van de kabelboom uit om te zoeken naar beschadigde, verbrande, losgekoppelde, kortgesloten of gecorrodeerde kabelbomen en connectoren. Zo nodig repareren, code P0523 wissen en het systeem opnieuw scannen om te zien of de code terugkeert.

Controleer de bedrading met een multimeter

Als er geen zichtbare schade is, controleer dan de weerstand, de massa en de referentiespanning. Vergelijk alle verkregen metingen met die in de handleiding. Vervang zo nodig de bedrading om ervoor te zorgen dat alle aflezingen in overeenstemming zijn met de specificaties van de fabrikant.

Vergeet niet de oliedrukschakelaar los te koppelen van de PCM terwijl u de weerstand en continuïteit controleert om schade aan de controller te voorkomen. De oliedrukschakelaar moet ook worden gecontroleerd, aangezien deze deel uitmaakt van het controlecircuit.

Oliedrukcontrole

Het is noodzakelijk te controleren of de oliedruk binnen het door de fabrikant opgegeven bereik ligt; dit kan worden gedaan door een drukmeter op de motor aan te sluiten. Het gebruik van een scanner wordt afgeraden, omdat de scanner dezelfde informatie gebruikt als het PCM.

De PCM en de scantool kunnen een oliedruktoestand aangeven die gebaseerd is op onjuiste gegevens.

Het kan een paar seconden duren voordat de meter de waarde registreert, maar na ongeveer tien seconden zou hij zich moeten stabiliseren. Noteer de aflezing en vergelijk deze met de in de handleiding aangegeven waarde.

Laat de motor op temperatuur komen en houd de meterstand in de gaten. Als de motor opwarmt, kan er een lichte daling van de druk optreden die door de manometer wordt aangegeven. De oliedruk mag echter niet onder de aangegeven minimumwaarde zakken wanneer de motor op bedrijfstemperatuur is.

Oliedrukwaarden die onder de aanvaardbare ondergrenzen vallen, wijzen op overmatige slijtage of andere mechanische problemen in de motor. In dit geval zal het simpelweg vervangen van de oliedrukschakelaar het probleem van fout P0523 niet oplossen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0523 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Cadillac (CTS, Escalade, SRX)
 • Chevrolet (Impala, Silverado, Tahoe)
 • Datsun (on-DO)
 • Dodge
 • GMC (Yukon)
 • Honda (Accord, Civic, Pilot)
 • Jeep (Grand Cherokee)
 • LADA (Granta, Kalina, Priora, Vesta)

Bij foutcode P0523 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0017, P0202, P0300, P0305, P0308, P0327, P0332, P0352, P0443, P0520, P0521, P0522, P0524, P1492, P1499, P1626.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen