Foutcode P0540 – storing in circuit inlaatluchtverwarmer “A”

Foutcode P0540 klinkt als “storing in circuit inlaatluchtverwarmer “A””. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Intake Air Heater “A” Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0540

OBD-II-foutcode P0540 is gedefinieerd als “storing in het verwarmingsinlaatluchtcircuit ‘A'”. Het wordt ingesteld wanneer de PCM (Powertrain Control Module) een abnormale ingangsspanning detecteert in het inlaatluchtverwarmingscircuit.

Foutcode P0540 – storing in circuit inlaatluchtverwarmer

Typische inlaatluchtverwarmingssystemen bestaan uit een verwarmingselement, een ventilator om de verwarmde lucht in de motor te blazen. Evenals diverse elektrische onderdelen zoals bedrading, connectoren, temperatuursensor en relais.

De functie van de inlaatluchtverwarmer is het verwarmen van de inlaatlucht om de verbranding bij lage temperaturen te verbeteren.

Houd er rekening mee dat de inlaatluchtvoorverwarmer alleen in werking treedt wanneer de omgevingstemperatuur onder het door de fabrikant gespecificeerde niveau zakt. Voorverwarming van de inlaatlucht heeft verschillende voordelen, waaronder een vermindering van het brandstofverbruik. Aangezien het mengsel van warme lucht en brandstof vollediger verbrandt dan het koude mengsel.

Spanningsvariaties in het ingangscircuit die buiten het gespecificeerde bereik liggen, veroorzaken foutcode P0540. Daarna wordt het controlelampje geactiveerd, dat het optreden van de fout signaleert.

Het is niet altijd zo dat de eerste storing een code invoert en het controlelampje activeert. In sommige gevallen zijn meerdere storingscycli nodig voordat het controlelampje gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0540 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het instrumentenpaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een foutcode).
 2. Behalve de opgeslagen foutcode zijn er misschien geen symptomen.
 3. Langere starttijd dan normaal.
 4. Ongelijkmatig stationair draaien bij lage temperaturen.
 5. De motor kan afslaan bij stationair draaien bij zeer lage temperaturen.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.

Fout P0540 is meestal een matige fout, maar kan soms ernstig zijn, afhankelijk van de specifieke symptomen van de fout. Daarom wordt aanbevolen de storing zo snel mogelijk te verhelpen wanneer een probleem wordt ontdekt.

Oorzaken van de fout

Code P0540 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defect verwarmingselement relais.
 • Het verwarmingselement zelf is defect.
 • Gecorrodeerde of beschadigde connector.
 • Defecte of beschadigde kabelboom.
 • Beschadigd of verstopt luchtkanaal.
 • Defecte ventilatormotor.
 • Defecte temperatuursensor.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module.

Hoe kan ik foutcode P0540 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0540:

 1. Controleer en vervang zo nodig het relais van het verwarmingselement.
 2. Het verwarmingselement is defect en moet worden vervangen als het defect is.
 3. Reinig eventuele corrosie op de connectoren.
 4. Repareer of vervang de kabelboom.
 5. Vervang beschadigde luchtkanalen en luchtkanalen.
 6. Vervanging van de ventilatormotor.
 7. Controleer en vervang zo nodig de temperatuursensor.
 8. Als de fout blijft bestaan, controleer dan de PCM-module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap bij het oplossen van problemen met P0540 is het bestuderen van de Technische Servicebulletins (TSB). In sommige gevallen kan dit op lange termijn veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

Het is mogelijk dat de verwarming niet automatisch wordt ingeschakeld als de omgevingslucht- of motortemperatuur boven de door de fabrikant ingestelde grenswaarde ligt. Het circuit moet worden geactiveerd wanneer het commando “ON” wordt gegeven met de scanner of wanneer de stroom handmatig wordt ingeschakeld.

Uitgebreide stappen

De geavanceerde stappen om fout P0540 te diagnosticeren zijn zeer specifiek en vereisen de juiste geavanceerde apparatuur om nauwkeurig uit te voeren. Deze procedures vereisen een digitale multimeter en specifieke technische handleidingen voor voertuigen.

De spanningsvereisten zijn afhankelijk van het specifieke jaar, model en motortype van het voertuig.

Als er spanning wordt gezet op een onderdeel dat niet functioneert, is dat onderdeel waarschijnlijk defect en moet het worden vervangen. Als er geen stroom beschikbaar is om het circuit te bedienen, kan een continuïteitscontrole nodig zijn om defecte bedrading of componenten op te sporen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0540 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Chevrolet
 • GMC (Sierra)

Bij foutcode P0540 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0541, P0542, P0543, P0700, P1713, P2604.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen