Foutcode P0572 – cruise control/remschakelaar “A” circuit laag

Foutcode P0572 klinkt als “cruise control/remschakelaar “A” circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Cruise Control/Brake Switch “A” Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0572

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0572 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0572 – cruise control/remschakelaar

De ECM (Engine Control Module), naast vele andere modules, bestuurt niet alleen de verschillende sensoren en schakelaars die betrokken zijn bij de correcte werking van de motor. Maar het zorgt er ook voor dat onze systemen goed werken (bijv. cruise control).

Er zijn veel factoren die de snelheid van uw auto op de weg kunnen veranderen. Sommige van de nieuwere Adaptive Cruise Control (ACC) systemen passen daadwerkelijk de snelheid van de auto aan. Afhankelijk van uw omgeving, zoals inhalen, afremmen, verlaten van de rijstrook, noodmanoeuvres enz.

De juiste werking van de remschakelaar is een integraal onderdeel van de werking van uw cruise control systeem. Aangezien een van de vele manieren om de cruise control uit te schakelen is om het rempedaal in te trappen. Daarom moet deze fout serieus worden genomen. Vooral als je de cruise control gebruikt op dagelijkse ritten.

De letteraanduiding, in ons geval “A”, kan verwijzen naar een specifieke draad, connector, kabelboom, enz. Om te bepalen op welke code deze code betrekking heeft, moet u de desbetreffende servicehandleiding van de fabrikant raadplegen.

Fout P0572 – cruise control/remschakelaar “A” circuit laag, en verwante codes P0571, P0573. Ingesteld wanneer de ECM (Engine Control Module) een fout detecteert in het cruise control / rem “A” schakelaarcircuit. In dit geval betekent het dat er een lage elektrische spanning in het circuit is gedetecteerd.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0572 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Cruise control werkt niet helemaal.
 2. Instabiele werking van de cruise control.
 3. Sommige functies werken niet zoals het hoort (bijv. instellen, hervatten, versnellen enz.).
 4. Cruise control is ingeschakeld maar werkt niet.
 5. De remlichten werken niet, maar de remlichtschakelaar is defect.

Fout P0572 verwijst naar een defecte cruise control schakelaar en is geen ernstig probleem. Het enige symptoom dat zal worden opgemerkt is een defecte cruise control. Dit systeem kan de veiligheid van het voertuig slechts indirect beïnvloeden.

Oorzaken van de fout

Code P0572 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Cruise control / remschakelaar defect.
 • Probleem met de bedrading (breuk, schuurplekken, enz.).
 • Probleem met ECM (engine control module) (d.w.z. interne kortsluiting, breuk, enz.).
 • Puin/vuil belemmert mechanisch de werking van de remschakelaar.
 • Remschakelaar niet goed afgesteld.
 • Remschakelaar is slecht beveiligd.

Hoe kan ik foutcode P0572 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0572:

 1. Om fout P0572 op te lossen is het normaal gesproken alleen nodig de beschadigde draden te repareren of te vervangen.
 2. Het is een goed idee om de verbindingen te controleren.
 3. Het kan ook nodig zijn om doorgeslagen zekeringen te vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap bij het opsporen van storingen is het raadplegen van de Technical Service Bulletins (TSB). Controleer code P0572 voor bekende problemen met uw specifieke voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen worden zeer voertuigspecifiek en kunnen de juiste geavanceerde apparatuur en kennis vereisen om nauwkeurig uit te voeren. De volgende stappen zijn basisstappen, maar voor specifieke stappen voor uw voertuig raadpleegt u de reparatiehandleiding van uw voertuig.

Kijk onder het dashboard en kijk naar de remschakelaar. Het is meestal bevestigd aan de pedaalhendel zelf. Af en toe kan de voet van de bestuurder de schakelaar uit zijn bevestiging verplaatsen als hij niet goed is geïnstalleerd.

In dat geval moet de cruisecontrol/remschakelaar worden vervangen door een nieuwe. Volg de instructies van de fabrikant voor het installeren en afstellen van de remschakelaar om de sensor niet te beschadigen of extra problemen te veroorzaken.

Controleer het elektrische circuit. Raadpleeg hiervoor het bedradingsschema in de servicehandleiding. Om de kleurcodering en circuitaanduiding “A” van de cruisecontrol/remschakelaar te identificeren.

Om de mogelijkheid van een fout in de kabelboom zelf uit te sluiten, kunt u het ene uiteinde van de remschakelaar en het andere uiteinde van de ECM-regelaar loskoppelen. Met een multimeter kunt u enkele tests uitvoeren.

Een veel voorkomende is een continuïteitscontrole. De door de fabrikant verstrekte specificaties zijn nodig om de werkelijke waarden te vergelijken met de gewenste waarden. In het algemeen controleert u de weerstand van een bepaald circuit om vast te stellen of er sprake is van onderbrekingen, hoge weerstand, enz.

Als u deze test uitvoert, is het een goed idee om de contacten in de connectoren, de schakelaar en de ECU te controleren. Soms kan vocht binnendringen en intermitterende verbindingen veroorzaken.

Kijk eens naar je ECM (engine control module). Het is belangrijk op te merken dat bij gebruik van cruise control het soms de BCM (body control module) is die dit systeem bestuurt en regelt.

Ga na welke uw systeem gebruikt en inspecteer het fysiek op binnendringend water. Dit kan immers de oorzaak zijn van fout P0572.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0572 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Cadillac
 • Chevrolet (Silverado)
 • Chrysler
 • Dodge (RAM)
 • Jeep (Liberty)
 • Kia
 • Mazda
 • Peugeot
 • Volkswagen
 • Volvo
 • GAZelle (Chrysler)
 • Volga (Chrysler)

Bij foutcode P0572 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0106, P0420, P0430, P069E, P0700, P0722, P0741, P0796, P0842, P1682, P2714, C0035, C0561, C0899, C0900.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen