Foutcode P0574 – cruise control systeem – voertuigsnelheid te hoog

Foutcode P0574 klinkt als “cruise control systeem – voertuigsnelheid te hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Cruise Control System – Vehicle Speed Too High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0574

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P0574 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0574 – cruise control systeem – voertuigsnelheid te hoog

Cruise control is ontworpen voor het comfort, met als enige doel de snelheid van het voertuig te handhaven zoals die door de bestuurder handmatig is ingesteld. De bestuurder hoeft het gaspedaal niet te bedienen. Als de auto is uitgerust met een automatische transmissie, kan deze in real time het schakelen regelen en aanpassen aan de rijomstandigheden.

Bij het rijden met cruise control werkt de PCM samen met de cruise control module om ervoor te zorgen dat het voertuig met de ingestelde snelheid rijdt.

Als de PCM een abnormaliteit detecteert, zoals een voertuig dat de door het cruisecontrolesysteem toegestane snelheid overschrijdt. Het start een zelftest van het hele cruise control systeem om de bron van het probleem te vinden.

Als de PCM een voertuigsnelheid detecteert boven een bepaalde snelheid terwijl de cruise control is ingeschakeld, wordt code P0574 ingesteld. Deze code kan worden veroorzaakt door het gebruik van cruise control op een ijzige of gladde weg.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0574 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. De cruise control lamp op het instrumentenpaneel brandt niet of brandt constant.
 2. Cruise control werkt niet volledig.
 3. Cruise control is onstabiel.
 4. Cruise control is ingeschakeld maar werkt niet.
 5. Cruise control kan niet worden ingesteld op de gewenste snelheid.

Code P0574 is weinig ernstig, omdat hij geen invloed heeft op de veiligheid of op belangrijke voertuigonderdelen. Zoals bij elk elektrisch probleem is het echter het beste het probleem te verhelpen om te voorkomen dat het in de toekomst escaleert.

Oorzaken van de fout

Code P0574 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Cruise control schakelaar is defect.
 • Probleem met de kabelboom (breuk, schuren, enz.).
 • Defecte connector (bijv. gecorrodeerde contacten).
 • Puin en vuil verstoren mechanisch de cruise control schakelaar.
 • Cruise control module is defect.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0574 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0574:

 1. Meestal kan de storing alleen worden verholpen door de beschadigde draden te repareren of te vervangen.
 2. De connectoren van de kabelboom moeten ook worden gecontroleerd.
 3. Controleer op vuil dat de schakelaar van de cruise control hindert.
 4. Als er geen storingen zijn, kan de cruisecontrolmodule of de PCM defect zijn.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap bij het oplossen van P0574 is het controleren van de Technische Service Bulletins (TSB). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

Zoek vervolgens de multifunctionele schakelaar van de cruise control en controleer deze visueel op vervuiling. De plastic knoppen worden heel gemakkelijk vuil, waardoor ze abnormaal functioneren.

Controleer of de mechanische werking van de schakelaar soepel en ononderbroken is. Elk probleem moet worden verholpen.

Om toegang te krijgen tot de connectoren en draden van het ingangscircuit van de cruisecontrolschakelaar moet u mogelijk het beschermende plastic verwijderen. Controleer dan de continuïteit van de kabelbomen en aansluitingen.

Een probleem met de PCM-module is in de meeste gevallen een laatste redmiddel om fout P0574 te diagnosticeren. Gezien het feit dat dit een van de duurste reparaties kan zijn, kan dit het beste aan de professionals worden overgelaten.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0574 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet
 • Citroen
 • Ford
 • Hyundai
 • Mercedes-Benz
 • Mitsubishi
 • Nissan
 • Peugeot
 • Volkswagen

Bij foutcode P0574 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0564, P0565, P0566, P0567, P0568, P056A, P056B, P0569, P0570.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen