Foutcode P0607 – probleem met de bedieningsmodule

Foutcode P0607 klinkt als “probleem met de bedieningsmodule”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Control Module Performance Problem” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0607

OBD-II code P0607 is gedefinieerd als “Probleem met de prestaties van de regelmodule”. Het wordt ingesteld wanneer een prestatieprobleem in de Powertrain Control Module (PCM) wordt gedetecteerd.

Foutcode P0607 – probleem met de bedieningsmodule

Deze code betekent dat er een prestatiefout is ontdekt. Het probleem kan zich voordoen in de Powertrain Control Module (PCM) of een van de andere ondersteunende controlemodules.

Een elektronische voertuigcontrolemodule is een gespecialiseerde machine die speciaal is ontworpen voor gebruik met één enkel voertuig. De hardware bestaat uit microprocessoren en geheugenchips die de ingangen regelen voor een continue outputregeling.

De software is ook zeer specifiek, van toepassing op het specifieke model, de motor, de transmissie en het type carrosserie. De software wordt gewoonlijk in de fabriek geïnstalleerd. Hoewel moderne motormanagementsystemen bij de dealer kunnen worden geprogrammeerd met behulp van het diagnose-instrument van de fabriek.

De regelmodule bewaakt zichzelf en de andere regelaars in het netwerk voortdurend. Als het een interne fout ontdekt, zoals geheugenverlies of schade, stelt het diagnosecode P0607 in.

In principe betekent fout P0607 dat er een prestatieprobleem is in de Powertrain Control Module (PCM).

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0607 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 3. Meerdere stuurproblemen.
 4. Scherp of onregelmatig schakelen van de automatische transmissie.
 5. Verminderde motorprestaties.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Problemen met een bepaald systeem, wat wijst op een mogelijk communicatieverlies in dat gebied.

Code P0607 wijst op een prestatiefout van de regeleenheid. Afhankelijk van waar de fout betrekking op heeft, kan de fout ernstig of matig zijn.

Oorzaken van de fout

Code P0607 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Programmeerfout Transmission Control Module (PCM).
 • Als de motorbesturingsmodule is vervangen, moet deze mogelijk worden geprogrammeerd.
 • Slecht voedingsrelais van de ECM / PCM.
 • Open of kortsluiting in de kabelboom.
 • Losse of beschadigde connectoren.
 • Slechte aarding is een veel voorkomende oorzaak.
 • Motor-ECU zekering doorgebrand.
 • De CAN-bus kan defect zijn en een kortsluiting of draadbreuk vertonen.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0607 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0607:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Om na te gaan wanneer en onder welke omstandigheden fout P0607 verschijnt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische bedrading en de connector van de transmissiebedieningsmodule (PCM).
 4. Meet de batterijspanning en vergelijk deze met de in de specificaties van de fabrikant aangegeven waarde.
 5. Controleer met een multimeter de stroom- en massacircuits van de transmissiebedieningsmodule (PCM) op continuïteit.
 6. Probeer de besturingsmodule opnieuw te programmeren.
 7. Controleer de werking van de Powertrain Control Module (PCM) volgens de procedure van de voertuigfabrikant.
 8. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om vast te stellen of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om code P0607 te corrigeren is de meest gebruikelijke oplossing het vervangen en herprogrammeren van het PCM. Foutieve bedrading moet echter ook als oorzaak van deze fout worden beschouwd.

Voer een grondige visuele inspectie uit van alle punten waar de kabelboom tegen de carrosserie rust. Deze punten vertegenwoordigen de aardverbindingen. Vaak vindt u losse verbindingen of zelfs aardingsbanden die naar beneden hangen nadat niet-aangesloten reparaties zijn uitgevoerd.

Als er slechte aardverbindingen zijn gevonden en gerepareerd, verwijdert u alle codes en scant u het systeem opnieuw om te zien of er codes terugkeren. In sommige gevallen kan het nodig zijn sommige regelaars na een communicatiestoring opnieuw te integreren of zelfs te programmeren.

Als alle massaverbindingen veilig zijn, voer dan een grondige visuele inspectie uit van alle bedrading van de auto. Merk op dat voor deze inspectie het dashboard, de stoelen, het tapijt en zelfs de bekledingspanelen moeten worden verwijderd om toegang te krijgen tot alle kabelbomen.

Als er geen schade aan de bedrading wordt gevonden, maar code P0607 blijft ondanks het volgen van bovenstaande stappen. Een optie kan zijn om de hele elektrische kabelboom te vervangen. Dit lost het probleem echter niet op, aangezien het probleem verband kan houden met de controller.

Typische problemen met controllers zijn defecte drivers, geheugenstoringen of andere onderdelen om een aantal redenen. Daarom is het niet raadzaam de hele kabelboom te vervangen. Totdat alle regelaars, inclusief het PCM, grondig zijn getest.

Controle en herprogrammering

Als de PCM onlangs is vervangen, is de kans groot dat hij verkeerd of helemaal niet is geprogrammeerd. Het is ook niet toegestaan een regelaar van een ander voertuig te gebruiken. Tenzij het specifiek voor het voertuig in kwestie is geherprogrammeerd.

Aftermarket (high performance) firmware wordt mogelijk niet herkend door andere controllers, waardoor P0607 blijft bestaan.

Verkeerd geprogrammeerde of vervangen controllers kunnen opnieuw worden geprogrammeerd door de fabrieksscan. Als u geen toegang hebt tot een dergelijke scanner, bieden de meeste dealers PCM programmering aan tegen een kleine vergoeding.

Sommige aftermarket PCM fabrikanten bieden voorgeprogrammeerde controllers aan voor bepaalde modellen. Neem contact op met uw aftermarket leverancier voor het voertuigidentificatienummer, de kilometerstand en andere relevante gegevens.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0607 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Dodge
 • Ford (Focus, S-Max)
 • Honda (CR-V, Pilot)
 • Jeep (Grand Cherokee)
 • Land Rover (Range Rover)
 • Lexus
 • Mazda
 • Mercedes-Benz
 • Nissan
 • Opel (Astra)
 • Peugeot
 • Pontiac (Grand Prix GXP, Vibe)
 • Skoda (Octavia)
 • Subaru (Forester, Impreza)
 • Suzuki (Grand Vitara, Wagon R)
 • Toyota (Avensis, Camry, Corolla, Crown, Land Cruiser, Prius, RAV4, Tundra, Venza)
 • Volkswagen
 • Volvo (XC90)

Bij foutcode P0607 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0012, P0353, P0600, P0601, P0602, P0603, P0604, P0605, P0606, P0608, P0609, P0610, P0884, P2110, P2122, P2138, C1201, C1231.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen