Foutcode P061B – prestaties koppelberekening interne regelmodule

Foutcode P061B klinkt als “prestaties koppelberekening interne regelmodule”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Internal Control Module Torque Calculation Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P061B

Opgeslagen code P061B betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een interne prestatiefout in het koppelberekeningssysteem van de motor heeft gedetecteerd. Andere regelaars kunnen ook een prestatiefout van de PCM-processor detecteren en deze code opslaan.

Foutcode P061B – prestaties koppelberekening interne regelmodule

De interne modulebewaking is verantwoordelijk voor diverse zelftestfuncties van de controller en de algemene verantwoording. De inputs en outputs van het motorkoppel worden door de PCM zelf gecontroleerd en voortdurend bewaakt.

Het koppel wordt bewaakt met behulp van inputs van de massa-luchtstroomsensor (MAF) en de gaspedaalpositiesensor (APP). De gewenste of geschatte vraag naar motorkoppel wordt berekend met behulp van de APP-sensor. En het werkelijke koppel wordt berekend aan de hand van de gegevens van de massa-luchtstroomsensor (MAF).

Wanneer het contact aanstaat en het PCM wordt ingeschakeld, worden talrijke zelftests van de interne controllerverwerking gestart. Naast het uitvoeren van zelftests vergelijkt het controllernetwerk (CAN) ook de signalen van elke afzonderlijke module. Om ervoor te zorgen dat elke regelaar goed werkt, worden deze tests gelijktijdig uitgevoerd.

Indien de PCM een discrepantie detecteert tussen het gewenste koppel en het werkelijke koppel, wijst dit op een interne berekeningsfout. Dan wordt code P061B opgeslagen en kan het storingslampje (MIL) gaan branden.

Het kan enkele storingscycli duren voordat het MIL oplicht, afhankelijk van de ernst van de veronderstelde storing.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P061B voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. MAF of gasklepactuatorcodes kunnen aanwezig zijn.
 3. Vertraging of slip tijdens acceleratie.
 4. De versnelling reageert niet meer.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.

De storing van de moduleprocessor in de interne controle moet als een ernstige code worden aangemerkt. Een opgeslagen fout P061B kan plotseling en zonder waarschuwing tot ernstige rijproblemen leiden.

Oorzaken van de fout

Code P061B kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Storing in de bediening van de gasklep.
 • Gasklepbedieningscircuit is open of kortgesloten.
 • Verstopt luchtfilterelement.
 • Verstopte MAF sensor.
 • Defecte APP/MAF sensor.
 • Gecorrodeerde elektrische connector van massa luchtstroom sensor (MAF).
 • De CAN-bus kan defect zijn en een kortsluiting naar aarde of een draadbreuk vertonen.
 • Onvoldoende aarding van de besturingsmodule.
 • Open of kortsluiting tussen APP/MAF-sensor en PCM.
 • Soms is de oorzaak de PCM zelf.

Hoe kan ik foutcode P061B wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P061B:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Om na te gaan wanneer en onder welke omstandigheden fout P061B verschijnt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Controleer de APP/MAF-sensoren en de circuits en connectoren.
 4. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische bedrading en de connector van de besturingsmodule (PCM).
 5. Meet de batterijspanning en vergelijk de waarde met de in de specificaties van de fabrikant opgegeven waarde.
 6. Controleer met een multimeter de integriteit van de voedings- en massacircuits van de regelmodule (PCM).
 7. Controleer de werking van de besturingsmodule (PCM) volgens de procedure van de voertuigfabrikant.
 8. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om vast te stellen of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Als er ECM/PCM-voedingscodes aanwezig zijn, moeten deze worden gewist voordat wordt geprobeerd een diagnose van fout P061B te stellen. Ook als er MAF/APP- of gaskleppositiesensor (TPS)-codes aanwezig zijn, moeten deze eerst worden gewist.

Sluit vervolgens het scanapparaat aan op de diagnosepoort van het voertuig en haal alle opgeslagen codes en gegevens op. Noteer deze informatie voor het geval de code intermitterend blijkt te zijn.

Nadat u alle noodzakelijke informatie hebt geregistreerd, wist u de codes en maakt u een proefrit met het voertuig totdat de code is gewist of de PCM in de stand-by-modus gaat. Als de PCM in stand-by modus gaat, is de code intermitterend en moeilijker te diagnosticeren.

Controle van de regelaar en de elektrische onderdelen

Gebruik een multimeter om de zekeringen en het vermogensrelais op de regelaar te controleren. Controleer en vervang zo nodig doorgebrande zekeringen. Zekeringen moeten worden gecontroleerd met het circuit belast.

Als alle zekeringen en relais naar behoren werken, moet een visuele inspectie van de bedrading en de kabelbomen van de regelaar worden uitgevoerd. De aarding van het chassis en de motor moet ook worden gecontroleerd.

Inspecteer de systeemcontrollers visueel op tekenen van schade door water, temperatuur of botsingen. Elke regelaar die beschadigd is, vooral door water, moet als defect worden beschouwd.

Als de voedings- en massacircuits van de regelaar onbeschadigd zijn, is het waarschijnlijk dat de regelaar zelf defect is of dat er een programmeerfout is. De besturingsmodule moet opnieuw worden geprogrammeerd om hem te vervangen.

In tegenstelling tot de meeste andere codes wordt fout P061B waarschijnlijk veroorzaakt door een defecte controller of een programmeerfout.

Sommige aftermarket PCM fabrikanten bieden voorgeprogrammeerde controllers aan voor bepaalde modellen. Contacteer uw aftermarket leverancier met het serienummer van het voertuig, de kilometerstand en andere relevante informatie.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P061B kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Ford (E250, Edge, Focus, Freestyle, Fusion, Mondeo, Mustang)
 • Hyundai
 • Kia (Rio)
 • Land Rover (Freelander)
 • Mazda (3, 6, CX-5)
 • Mercedes-Benz (W212)
 • Volvo

Bij foutcode P061B kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0135, P0141, P0151, P0161, P061A, U0100, P2106.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen